Imaginea poate fi descărcată de aici
Refinanțarea unui credit poate fi o soluție atunci când ratele devin împovărătoare. Varianta poate fi utilă și pentru a reuni într-o singură rată lunară mai multe credite acumulate anterior. Ai posibilitatea să iei noul credit cu dobândă fixă sau variabilă, în funcție de rata lunară pe care o poți achita și de nevoile tale specifice.
Refinanțarea unui credit permite astăzi mai multe opțiuni din care să alegi alternativa potrivită pentru tine, după ce studiezi cu atenție implicațiile fiecăreia în parte. Utilizarea calculatorului online și solicitarea unor clarificări consultanților bancari sunt pașii necesari înainte de aplicare pentru a putea ști la ce să te aștepți.
1. Mai mulți bani pentru tine
Când optezi pentru refinanțarea creditului îți dorești o modalitate de a diminua ratele, care te poate ajuta în organizarea mai bună a venitului lunar disponibil. Poți alege dobândă fixă sau variabilă, cu mențiunea că ai posibilitatea refinanțării unei sume de 150.000 de euro sau echivalentul în lei, dacă oferi un imobil spre garanție sau maximum 30.000 de euro, echivalentul în lei, în situația în care nu dorești să mergi pe varianta unei garanții.
Dacă faci un calcul vei putea observa care sunt costurile lunare pentru împrumuturile contractate anterior. În situația în care ai mai multe credite, la aceeași bancă sau la instituții diferite, rambursezi lunar contravaloarea ratelor cu dobânda aferentă fiecăruia în parte, iar la final de an costurile pot fi destul de ridicate.
2. O singură rată de plată
Optând pentru creditul de refinanțare îți poți consolida datoriile pe care le ai la una sau mai multe bănci, plătind o singură rată lunară, ceea ce poate însemna o rambursare semnificativ mai mică decât suma ratelor pe care le plătești la mai multe bănci. La aceasta se adaugă și faptul că nu mai trebuie să îți faci griji în privința tuturor sumelor de plată, odată ce ai o singură tranzacție de realizat și șansa redresării financiare.
3. Extinderea perioadei creditului inițial
Când optezi pentru refinanțarea unui credit ai posibilitatea să obții extinderea perioadei de creditare, pentru a achita rate mai mici. Această variantă îți este de folos numai în cazul în care și vârsta îți permite acest lucru, deoarece una dintre condițiile de îndeplinit pentru un astfel de produs financiar este să ai cel mult 70 de ani la data ultimei rate a creditului contractat.
Mai ai variante de ajutor pentru a te încadra în această privință, perioada de rambursare pentru creditul refinanțat poate fi de până la 5, 7 sau 25 de ani. Dacă refinanțezi credite de nevoi personale, auto sau oricare alt tip de credit de consum luat după data de 31 octombrie 2011, ai o perioadă maximă de rambursare de 5 ani, indiferent de tipul garanției. În cazul creditelor care au fost acordate înainte de această dată, perioada maximă contractuală poate fi de 7 ani pentru creditele fără ipotecă imobiliară și de 25 de ani pentru împrumuturile cu ipotecă imobiliară.
4. Nu plătești rambursarea anticipată
Când refinanțezi un credit contractat anterior va trebui, de regulă, să achiți taxa de rambursare anticipată a împrumutului. Refinanțarea creditului îți permite să incluzi în suma solicitată costurile aferente lichidării creditelor inițiale, precum și alte sume ce pot fi justificate cu documente. De asemenea, trebuie să știi că banca nu percepe comisioane pentru transferul sumelor refinanțate.
5. Beneficii suplimentare
Solicitarea refinanțării unui credit poate fi varianta potrivită pentru tine de a obține combinarea unor produse bancare, astfel încât să beneficiezi și de un credit de nevoi personale cu un singur comision de analiză pentru pachet și o dobândă redusă. Alte beneficii de care te poți bucura odată ce decizi refinanțarea creditului vizează oferte de asigurări, card de credit fără taxă, comisioane reduse sau plan de protecție a rambursărilor.
La refinanțarea unui credit poți obține avantaje pentru tine, însă, pentru aceasta trebuie să faci documentare și verificări amănunțite, astfel încât să te asiguri că poți rambursa ratele la timp. Până la urmă, refinanțarea unui credit este un proces de înlocuire a creditului vechi cu unul nou, ceea ce îți permite o îmbunătățire a situației financiare.