Opțiuni de tratament pentru anorexie

Anorexia este o tulburare de alimentație care implică o obsesie exagerată de a controla greutatea corporală prin dietă și exerciții fizice. Această boală poate fi fatală, în formele sale grave și poate avea un impact puternic asupra vieții și sănătății. Tratarea anorexiei necesită aplicarea simultană a mai multor metode și instrumente pe care le vom aborda în acest aticol

Ce este anorexia

Anorexia este o tulburare de alimentație caracterizată prin pierderea severă în greutate și o viziune deformată asupra propriei imagini corporale. Persoanele cu anorexie se simt constrânse să reducă sever consumul de alimente și să intensifice programul de exerciții fizice. Mai multe informații despre anorexie, simptomele sale, semnalele de alarmă, impactul său asupra sănătății și consecințele sale severe poți găsi aici [1]. 

Opțiuni de tratament

Opțiunile de tratament pentru anorexie sunt variate și depind de caracteristicile individuale ale pacientului. Tratamentul se concentrează pe recuperarea și managementul greutății corporale, asigurând o rezolvare a aspectelor emoționale și psihologice care susțin tulburarea alimentară. 

1. Terapia în familie

Terapia în familie este una dintre cele mai eficiente opțiuni de tratament pentru anorexie. Invitarea familiei în procesul de tratare a anorexiei poate ajuta la identificarea cauzelor profunde ale tulburării și, de asemenea, la îmbunătățirea comunicării și relației dintre membrii acesteia. Educarea familiei despre anorexie și simptomele acesteia poate contribui la mărirea conștientizării asupra complicațiilor asociate bolii și, de asemenea, să ofere sprijin și încredere că pacientul va primi tratamentul adecvat.

Crearea unui mediu de susținere este foarte important pentru recuperarea cu succes a pacientului. Familia poate ajuta prin implicarea activă în terapia persoanei suferinde. 

Dezvoltarea unei comunicări constructive între membrii familiei poate fi, de asemenea, un factor important în tratamentul anorexiei. Discuții pozitive și incurajatoare sunt esențiale pentru construirea unei relații bazate pe susținere și compasiune, care poate servi ca fundație puternică pentru recuperare. Este important ca toate aceste discuții să se concentreze pe vindecarea tulburarii si nu pe prevenirea sau minimizarea simptomelor sale.

Terapia în familie este considerată standardul în cazul adolescenților care suferă de anorexie. Evident, familia este consiliată pe tot parcursul tratamentului de către o întreagă echipă de specialiști [2]. 

2. Tratament medicamentos

Nu există un tratament medicaments aprobat împotriva anorexiei. Cu toate acestea, există cazuri în care este indicată utilizarea antidepresivelor sau a anxioliticelor, care să ofere sprijin în cazul (frecvent) în care pacientul suferă de tulburare anxioasă sau depresivă [3]. 

3. Psihoterapia

Psihoterapia joacă un rol esențial în tratamentul anorexiei. Prima opțiune de tratament este terapia cognitiv-comportamentală. Această abordare se concentrează pe schimbarea gândurilor și a comportamentelor negative asociate cu anorexia. Obiectivul  este de a le oferi pacienților instrumente pentru schimbarea gândurilor negative despre imaginea propriului corp, precum si pentru prevenirea simptomelor. Terapeutul va lucra cu pacientul pentru a-l ajuta sa identifice gandurile si comportamentele distructive, așa încât să le poată înlocui cu tehnici mai constructive [2].

4. Internarea într-o clinică specializată

În unele situații, starea pacientului impune o abordare medicală complexă, disponibilă numai în condițiile oferite de o clinică specializată. Tulburările de ritm cardiac, deshidratarea, dezechilibrele hidroelectrolitice sunt urgene medicale și trebuie tratate ca atare. Malnutriția severă și refuzul pacientului de a se alimenta pot necesita tratament psihiatric, ca și alimentare prin intermediul sondei naso-gastrice, cel puțin până la stabilizarea organismului. 

Odată ce pacientul este considerat în afara oricărui pericol, aceste centre pot oferi programe de îngrijire de zi, în care pacientul își petrece serile în familie și revine a doua zi. Mai ales în cazul pacienților tineri, această variantă este mai eficientă decât spitalizarea continuă [1]. 

Anorexia este o tulburare de alimentație complexă, al cărei tratament presupune implicarea unei echipe complexe. Planul de tratament se va discuta cu medicul specialist, care va face recomandările cele mai potrivite fiecărui caz în parte, în funcție de specificul său și de posibilitățile familiei. 

Bibliografie

1. Mayo Clinic. “Anorexia Nervosa – Diagnosis and Treatment – Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 20 Feb. 2018, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anorexia-nervosa/diagnosis-treatment/drc-20353597, accesat la 7.03.2023;

2. Muratore, Alexandra F., and Evelyn Attia. “Current Therapeutic Approaches to Anorexia Nervosa: State of the Art.” Clinical Therapeutics, vol. 43, no. 1, Dec. 2020, https://doi.org/10.1016/j.clinthera.2020.11.006, accesat la 7.03.2023;

3. National Health Service. “Treatment – Anorexia.” Nhs.uk, 11 Feb. 2021, www.nhs.uk/mental-health/conditions/anorexia/treatment/, accesat la 7.03.2023.