Deși, poate ai fost norocos și nu ai simțit pe pielea ta efectele medicale ale pandemiei, în ultimii ani acest virus a creat o undă de șoc ale cărei repercusiuni le vom resimți de abia peste minim 5 ani. În primul rând a fost afectat modul în care viața s-a desfășurat și s-a modificat conceptul de „normalitate”. Inclusiv modul în care ai grijă de cel mic.
De exemplu, înainte era aspru judecată tactica de a lăsa copilul în fața tabletei, fiind considerată o lipsă de interes din partea părinților. În momentul în care casa a devenit spațiul în care ai trăit, ai lucrat, ai crescut și educat un copil, lucrurile din această categorie și-au modificat sensul de bază. Totuși, cum reușești să păstrezi un echilibru între „ce se face în ziua de astăzi” și „ce ar fi bine să fac eu pentru copilul meu”? Descoperă în continuare câteva idei care ți-ar putea fi de folos!
Monitorizează modificările prin care trece capacitatea vizuală a copilului tău
Ia în considerare faptul că fiecare fetiță sau băiat oricum petrece minim o oră pe zi în fața unui ecran. Fie el atașat de un telefon, o tabletă, un calculator sau un televizor, expunerea există. De asemenea, gândește-te la predispoziția genetică din familie. Dacă tu sau partenerul purtați ochelari de când erați copii, există un risc în plus de luat în calcul.
Fiți atenți la ceea ce vă spune educatoarea sau învățătoarea (depinde de vârsta copilului) în legătură cu capacitatea de atenție a copilului. Dacă acesta nu vede la distanță, nu poate fi atent la ce anume se explică. Poate fi un indiciu demn de reținut.
În aceste situații, se recomandă să îl programezi pe cel mic la o consultație oftalmologică pentru copii, la Infosan.ro, unde medicii specialiști îți vor putea răspunde la întrebări și îți vor oferi soluțiile cele mai bune pentru cel mic. Nu aștepta până în momentul în care copilul are nevoie avansată de tratament corector, faceți din consultul anual un obicei sănătos. Întotdeauna este mai bine să previi, decât să tratezi.
Petrece timp de calitate împreună cu cel mic
Nu numai sănătatea fizică a copilului tău este importantă. Nu uita de starea sufletească și emoțională a acestuia. În afară de momentele petrecute într-un mod constructiv, sunt extrem de puține lucruri care pot ajuta mai mult la formarea viitorului adolescent și, mai apoi, a adultului.
Timpul petrecut alături de cei dragi, în care desfășurați activități recreative (jocuri de societate, sporturi în aer liber, un cerc de lectură în familie) ajută la formarea relațiilor funcționale și firești între membrii familiei. Acestea vor servi drept un model pe care îl vor urma atunci când doresc să creeze legături cu persoane din afara acestui spațiu considerat sigur.
Asigură-te de practica activităților fizice
Omul învață prin joacă. Așadar, provoacă-l pe cel mic să își depășească limitele și să îmbrățișeze o viață activă. Sportul organizat în echipe, ședințele de înot, antrenamente de scrimă, oricare dintre aceste variante este mai mult decât nimic. Ajută-l să descopere o activitate prin care să se dezvolte armonios din punct de vedere fizic.
Trezește în copilul tău dragostea pentru…orice!
Un suflet în formare are nevoie de puțină îndrumare pentru a-și putea găsi propriile hobby-uri. Ajută-l să descopere noi modalități de a-și petrece timpul, departe de lumina unui ecran.
Mergeți împreună la teatru, la zoo, la muzee; mai ales la cele de istorie naturală, deoarece mulți copii descoperă pasiunea pentru arheologie după ce trec pragul unui asemenea spațiu, dar nu ratați un muzeu de artă, nu știi ce mic da Vinci poate sălășlui în interiorul micului tău pictor…sau sculptor, cine știe.
Nu uita de muzică! Este singura limbă cu adevărat universală. Descoperă împreună cu cel mic pe ce ritm bat inimile voastre atunci când ascultați diverse stiluri de muzică și față de care simțiți că se așterne armonia absolută.
Copiii nu sunt doar cartea noastră de vizită, nu sunt doar cea mai mare responsabilitate, ci motivul pentru care ne mai trezim și în acea dimineață în care am vrea ca lumea să stea în loc. Într-un cuvânt, cei mici sunt „sens”. Dă „sens” vieții tale și vieții lor, prin grija cu care îi tratezi.
Sursa foto: Freepik.com