Cum să alegi anvelopele potrivite pentru mașina ta și ce specificații tehnice trebuie să verifici

Fiecare autovehicul ce iese de pe poarta fabricii are anvelope originale, iar acest lucru este semnalizat de sintagma OE sau “original equipment” (echipare originală). Însă când acestea încep să se uzeze, este recomandată înlocuirea lor, cu unele de aceeași dimenisune, și de preferat, produse de către același brand. În rândurile următoare poți citi câteva aspecte importante care ar putea să te ajute atunci când cumperi cauciucuri pentru mașina ta.

Ce trebuie să știi înainte de a achiziționa un set de anvelope pentru automobilul tău

  • Ce dimensiuni sunt necesare

Primul lucru pe care ar trebui să îl ai în vedere atunci când cumperi cauciucuri pentru mașină este dimensiunea celor deja existente. Este extrem de important să verifici acest detaliu pentru a nu te trezi că ai achiziționat anvelopele nepotrivite. 

În acest sens, poți răsfoi cartea mașinii și descoperi detaliul tehnic care te interesează. Pe de altă parte, te poți uita la cauciucurile mașinii tale pentru că dimensiunea acestora se regăsește sub formă de stanță. 

Astfel, poți descifra lățimea (de exemplu 195 mm), înălțimea (de exemplu 65 mm) și diametrul cauciucului respectiv, notat cu R15 sau altă mărime. Majoritatea mașinilor moderne au anvelope R15, reprezentând construcția radială, așa că, din acest punct de vedere ești în siguranță.

  • Veficicarea indicelui de sarcină

Indicele de sarcină este format din 2 sau 3 cifre și arată care este greutatea maximă ce poate fi susținută de un cauciuc cu presiune în parametri. Astfel, un set de anvelope poate susține o greutate maximă de 2.460 de kilograme, însă trebuie să te asiguri că nu vei depăși această sarcină atunci când achiziționezi anvelope. 

Și acest detaliu se regăsește pe pachetul sau eticheta cauciucurilor, iar dacă este momentul să cumperi anvelope de vară de la Altex, aici poți găsi o gamă optimă de astfel de accesorii, din care să alegi ceea ce îți trebuie.

  • Anvelope potrivite pentru o manevrabilitate corectă

Există multe stiluri de condus. În timp ce unele persoane sunt relaxate la volan, altele adoptă un stil ușor agresiv de condus, în funcție și de circumstanțe și trafic. 

Există cauciucuri, cu ajutorul cărora frânarea este foarte sigură, la fel și manevrabilitatea pe diverse tipuri de terenuri. Astfel de caracteristi pot fi oferite de producătorul anvelopelor și reprezintă aspecte de luat în considerare, mai ales dacă știi ce fel de șofer ești și pe ce drumuri mergi cu mașina.

  • Ce garanție au anvelopele

Producătorii de anvelope premium pentru mașini oferă garanție acestor produse și de asemenea informații despre valabilitate și durabilitate. În mod normal, atunci când cumperi cauciucuri pentru autovehiculul tău, trebuie să știi și câți ani au garanție, în caz de mici accidente sau defecte de fabrică. 

Mai mult, poți afla și informații despre perioada în care poți rula anvelopele mașinii, respectiv câți ani le poți folosi pe șosele. În cazul în care aceste detalii lipsesc de pe eticheta produsului respectiv, înseamnă că ar trebui să mai cauți și să alegi anvelope originale, care să ofere siguranța de care ai nevoie.

Așadar, aceste aspecte sunt esențiale în căutarea și achizitionara unor anvelope optime pentru mașina din dotare. Fiecare specificație tehnică trebuie verificată, pentru a ști exact ce trebuie să cumperi pentru automobilul tău.

Sursă foto: Pexels.com