placeholder

Situatia pietei de rent a car in perioada pandemiei

Pandemia a distrus in ultimii doi ani foarte multe domenii de activitate. In prezent, foarte multe companii sunt intretinute din surplus de capital, pompat de antreprenor in fiecare luna. In unele sectoare economice, vanzarile au scazut sub 50%. Piata de rent a car este de asemeni, una din nisele care a suferit extrem de mult in perioada pandemiei. In acest articol, vom vedea cum a afectat pandemia piata de rent a car din lume si din Romania. Vom afla daca previziunile din urmatorii ani sunt mai optimiste si daca sunt sperante in ceea ce priveste imbunatatirea economica a domeniului de inchirieri auto.

Blocajul economic produs de pandemie a afectat in ultimii doi ani, foarte multe domenii de activitate. Sistemul Horeca a fost in aceasta perioada cel mai afectat, fiind urmat imediat de turism. Zborurile si transportul aerian a fost limitat din ce in ce mai mult. Toate aceste nise economice mentionate de noi sunt si au fost in stransa legatura cu piata de rent a car. In anul 2019 valoarea domeniului de inchirieri auto din intreaga lume, era calculat la 89 de miliarde de euro. Din anul 2019, pana la sfarsitul lui 2020, valoarea pietei a scazut sub 20 de miliarde. Este imposibil de crezut, dar primele urme de crestere au inceput doar la inceputul anului 2021.

In randurile de mai jos, vom vedea care este pulsul pietei de rent a car din prezent. De asemeni, vom afla care sunt previziunile de viitor pentru aceasta nisa economica.

Piata de rent a car in perioada pandemiei ( situatia din prezent si previziuni )

Domeniul din rent a car din intreaga lume este extrem de valoros pentru piata economica si extrem de utila pentru turism. Blocand circulatia aeriana, inchinzand restaurantele din sistemul horeca si limitand cazarile din tursim, firmele de rent a car au intrat in colaps. 

Care este situatia pietei de rent a car in perioada de pandemie?

La sfarsitul anului 2020, 60% din angajatii din rent a car au ramas fara job sau au fost trecuti in somaj. Piata de rent a car din intreaga lume a supravietuit doar prin pompare de capital. Timp de un an ele au fost in continua pierdere. Sa spunem direct: A supravietuit doar tipul de companie de rent a car, care a avut fonduri pastrate. Practic, ele au rezistat in aceasta perioada din banii pusi deoparte de catre antreprenorul companiei.

Deoarece nu s-a putut vorbi de profit in randul companiilor de inchirieri auto, ele au trebuit sa reziste acestei blocari economice. Nici nu putem compara situatia din prezent cu ultima criza economica, aparuta in anul 2008. In acea perioada, venitul companiilor de rent a car a scazut pana la 50%. Acea situatia a fost cu mult mai buna ( daca se poate spune acest lucru ), fata de criza produsa de pandemie.

Care a fost pulsul pietei de rent a car din Romania in perioada de pandemie?

Pandemia a afectat domeniul de rent a car din intreaga lume. Romania nu a fost nici ea uitata in acest fenomen de scadere economica. In anul 2019, piata de rent a a car din tara noastra valora 80 de milioane de euro. La sfarsitul anului 2020, aceasta valora mai putin de 19 milioane de euro. In Romania, sunt 3000 de angajati in domeniul de inchirieri auto. Peste 50% din salariati si-au pierdut locul de munca.

Jumatate din companiile de inchirieri auto erau in capitala Romaniei. Drept dovada, serviciile de inchirieri masini din localitatile Bucuresti si Otopeni, produceau 50% din valoarea de piata de rent a car. La sfarsitul anului 2020, foarte multe companii de inchirieri auto, care erau one-man-show au falimentat. De asemeni, faptul ca sistemul Horeca a fost inchis de nenumarate ori, a produs si mai multa confuzie in acest domeniu.

In acest mod, nici o previziune facuta nu se putea concretiza, deoarece nu se putea stia ce se va intampla urmatoarele luni.

Companiile de inchirieri auto au trebuit sa isi adapteze serviciile la situatia actuala a pietei

Atunci cand piata economica generala este blocata, bugetul companiilor si al persoanelor fizice scade in mod considerabil. Astfel, foarte multe persoane nu isi mai permiteau sa mai inchirieze o masina. De aceea, firmele de rent a car au adoptat elemente economice, care sa avantajeze clientul. Spre exemplu: Companiile de inchirieri masini au renuntat la garantia de rent a car. Serviciul de rent a car fara garantie a fost adoptat de foarte multe firme de inchirieri auto din Bucuresti. A urmat dupa, o extindere si pentru restul firmelor din tara.

S-au realizat toate tipurile de reduceri pentru a atrage clienti. Spre exemplu: In anul 2019, un autovehicul ca Dacia Logan putea fi inchiriat la 27 de euro pe zi in perioada de vara. La sfarsitul anului 2020, aceeasi masina era inchiriata la tariful de 18 euro pe zi.

Acum ca am vazut situatia din perioada pandemiei, vom trece mai departe la a vedea cum stau previziunile pentru urmatorul an.

Cum va arata piata de rent a car pana la sfarsitul anului 2021?

Serviciul de inchirieri auto de la inceputul anului 2021, pare sa promita o revenire. Pana in luna Aprilie, piata de rent a car din Romania si din intreaga lumea si-a revenit la 40% din potential. Acest fapt denota ca lucrurile par sa mearga intr-o directie ascendenta. Chiar daca nu a ajuns la maximul de potential, exista o speranta pentru urmatorii ani.

Site-urile importante de analiza economica sustin ca pana la sfarsitului anului 2022, piata de inchirieri auto va ajunge la 75% din potential. Acest fapt, inseamna ca daca in anul 2019 piata de rent a car din Romania valora 80 de milioane de euro, la inceputul lui 2022 aceasta va fi la nivelul de 60 de milioane. Treptat par sa se imbunatateasca lucrurile din aceasta piata. Singura problema este ca va fi nevoie de timp.

Businesswire anunta ca piata de rent a car isi va reveni in totalitate doar spre sfarsitul anului 2022, cand va ajunge la aceeasi valoare ca in anul 2019. Pentru a se indeplini aceste previziuni pentru domeniul de inchirieri auto, va trebui ca totul sa se reduca catre normalitate.

Ce vor trebui sa faca statele, pentru ca domeniul de rent a car sa revina la normal?

Restrictiile au fost cele care au distrus domeniul de inchirieri auto. Daca dorim sa se indeplineasca toate aceste previziuni ( desi nu sunt destul de optimiste ), va trebui sa nu mai existe asemenea blocaje economice. Indiferent, daca restrictia se aplica asupra pietei de rent a car sau asupra sistemului horeca, toate industriile vor avea de suferit. Singurele domenii de activitate care nu sunt afectate de aceste blocaje economice, sunt serviciile obligatorii: curent, gaze, etc.

Statele vor trebui sa creeze o rubrica de fonduri, ce vor fi alocate pentru imbunatatirea serviciile de rent a car. Sistemul de inchirieri auto nu beneficiaza de fonduri europene. Din aceasta cauza, trebuie creata o categorie de fonduri si pentru aceasta rubrica de servicii. Si, sincer chiar merita alocate fonduri in aceasta. In anul 2019, au fost livrate catre bugetul de stat 14 milioane de euro din partea acestui domeniu de activitate.

Acesta a fost articolul nostru. Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la sfarsit si va dorim drum intins!