placeholder

Te-ai săturat de calorifere prin toată casa? Descoperă încălzirea în pardoseală

Încălzirea cu radiatoare nu este doar incomodă, învechită și inestetică ci și ineficientă. Ca să nu mai vorbim de problemele de sănătate pe care le determină, în special persoanelor cu afecțiuni de respirație ori alergii!

Soluția? Încălzirea prin pardoseală – modalitatea excelentă de a transmite căldură pe întreaga suprafață a podelei. O instalație perfectă, menită să aducă confortul în orice construcție – nouă sau veche – și să crească eficiența energetică, în același timp!

Încălzirea prin pardoseală implică furnizarea de căldură prin suprafața podelei existente, spre deosebire de utilizarea radiatoarelor sau aerotermelor. Costul inițial al încălzirii prin pardoseală este, în general, identic sau mai mare decât cel al altor sisteme, deoarece este necesar să instalați conducte pentru apă caldă sau cabluri electrice sub podea. Cu toate acestea, acest lucru este compensat de confortul îmbunătățit și eficiența energetică, pe termen lung.

Potrivit mai multor studii, încălzirea spațiului este cea mai mare cheltuială de energie în majoritatea gospodăriile din emisfera nordică și reprezintă în medie 45% din facturile de energie. Prin urmare, orice îmbunătățire a performanței și eficienței încălzirii poate produce o rentabilitate a investiției!

Majoritatea sistemelor de acest tip funcționează cu agent termic ori prin electricitate (cabluri sau covoare sub pardoseala). Decizia depinde de costuri, beneficii și nevoi.  Fără a intra în detalii legate de fiecare opțiuni, să trecem în revistă motivele pentru a alege încălzirea în pardoseală (perfecte pentru a te încuraja să continui munca de cercetare).

  • Confort sporit

Sistemele de încălzire în pardoseală funcționează fără suflante și conducte, creând o distribuție uniformă a căldurii în spațiile interioare. Căldura este radiată de pe podea și apoi distribuită prin convecția naturală a aerului. Acest lucru elimină unele probleme care sunt frecvente în sistemele cu aer forțat și cauzează disconfort:

– Distribuție neuniformă a căldurii

– Conducte zgomotoase

– Curenți de aer

  • Beneficii pentru sănătate și calitatea aerului

Un alt avantaj al soluțiilor de acest tip este că acestea nu pot împrăștia alergeni, compuși organici volatili (substanțe precum cele emise de solvenți organici, lacuri, vopsele, benzină) sau germeni din aer, deoarece aceste instalații nu produc o circulație forțată a aerului.  

Ce recomandări ne fac experții când vine vorba de acest tip de instalație?

  • Alegerea materialelor de construcție este foarte importantă atunci când este vorba de încălzirea prin pardoseală. Dacă în trecut se recomanda utilizarea plăcilor ceramice în loc de lemn (deoarece ceramica poate reține și emite căldură mai eficient iar lemnul este un material izolator în sine), azi unii din producătorii acestor sisteme permit chiar și instalarea sub parchet masiv ori covoare. Pentru detalii, discutați cu dealerii autorizați – Case Călduroase oferă soluții Magnum Heating, pentru aproape orice tip de pardoseală.
  • Un alt sfat ce se aplică nu numai pentru încălzirea prin pardoseală, ci pentru orice modernizare a locuinței, este îmbunătățirea izolației termice a clădirii înainte de pregătirea noului echipament. În acest fel, sarcinile de încălzire și răcire sunt reduse, iar noua instalație poate fi dimensionată la proporții mai mici, crescând potențialul de economisire a energiei.