De cele mai multe ori, oamenii asociaza dezvoltarea sindromului de tunel carpian cu utilizarea intensa a tastaturii si mouse-ului computerului. In realitate, aceasta neuropatie de compresie poate fi cauzata de multi alti factori. In plus, aproape oricine poate dezvolta afectiunea. De fapt, sindromul de tunel carpian este destul de des intalnit, afectand 4-5% din populatie.
Care pot fi cauzele sindromului de tunel carpian?
Afectiunea apare din cauza unei presiuni prea mari asupra nervului median, acesta fiind unul dintre cei mai importanti nervi ai membrului superior, pornind de la nivelul gatului si ajungand pana in palma. La nivelul incheieturii mainii, nervul median trece printr-un pasaj ingust numit tunelul carpian. Atunci cand, in tunelul carpian, nervul este comprimat, va provoca diferite simptome suparatoare, inclusiv amorteala, furnicaturi si durere in mana, in special in degetele I, II, III si in prima jumatate a degetului IV. In cazurile mai severe, durerea se deplaseaza in brat si chiar in umar.
Este adesea dificil sa se identifice o cauza specifica. Cu toate acestea, se stie ca exista mai multi factori de risc. De exemplu, exista un risc crescut de a dezvolta sindromul de tunel carpian in urma unui traumatism la incheietura mainii. Totodata, persoanele care au diabet zaharat, o tiroida subactiva, artrita reumatoida sau o alta afectiune medicala ce poate provoca presiune asupra nervului median, sunt expuse unui risc mai mare de a se confrunta cu aceasta maladie.
Utilizarea frecventa a tastaturii si mouse-ului computerului, munca manuala si alte activitati ce implica folosirea intensa a mainii si incheieturii mainii pot agrava simptomele.
Cand ar trebui sa apelezi la ajutorul unui medic specialist?
La fel ca in cazul celor mai multe boli si afectiuni medicale, se recomanda diagnosticarea si tratarea din timp a sindromului de tunel carpian. Daca ai avut mai mult de un episod de durere severe, amorteala si furnicaturi la nivelul mainii, in special noaptea, cel mai bine ar fi sa te prezinti la un medic specializat in bolile si chirurgia mainii. Lasat netratat, sindromul de tunel carpian tinde sa se agraveze si poate deveni debilitant functional pe masura ce trece timpul.
Care sunt simptomele sindromului de tunel carpian in stare avansata?
Sindromul de tunel carpian, netratat corespunzator, va determina pierderea muschilor de la baza degetului mare. Acest lucru va duce la aparitia slabiciunii in mana si la pierderea fortei de prindere. Simptomele sindromului de tunel carpian avansat includ:
- stangacie si scaparea frecventa a lucrurilor;
- slabiciune si scaderea aderentei la strangere;
- incapacitatea de a efectua miscari fine cu mana afectata, cum ar fi scrierea, incheierea nasturilor de la camasa, etc;
- dificultati in apucarea obiectelor..
Odata ce o persoana incepe sa-si piarda puterea de prindere, interventia chirurgicala ramane singura optiune de tratament, doar aceasta putand stopa agravarea simptomelor.
Fara tratament, activitatile normale din viata de zi cu zi pot deveni din ce in ce mai dificil de efectuat, pe masura ce muschii se deterioreaza in continuare.
Cum se trateaza sindromul de tunel carpian?
In stadiu incipient, boala poate fi ameliorata prin metode conservatoare de tratament, care includ:
- Purtarea unei atele pentru incheietura mainii;
- Administrarea de medicamente antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul;
- Fiziokinetoterapia;
- Injectiile locale cu corticosteroizi (acestea pot oferi o usurare timp de cateva luni, uneori chiar mai mult).
In stadiu mediu sau avansat, interventia chirurgicala la Vitta Clinic este cea mai buna optiune de tratament pentru sindromul de tunel carpian. Aceasta implica sectionarea “acoperisului” tunelului carpian, adica a ligamentului carpian transvers, pentru a crea mai mult spatiu in tunel si pentru a elimina astfel presiunea asupra nervului median. Procedura dureaza aproximativ 30 de minute si se efectueaza sub anestezie locala.