Probleme care pot aparea dupa o rinoplastie

Nasul este o trasatura proeminenta a fetei si un element important in estetica unei persoane. Preocuparile legate de marimea si forma nasului pot afecta semnificativ stima de sine a unei persoane, motiv pentru care rinoplastia este una dintre cele mai cautate proceduri de chirurgie plastica din intreaga lume. Desi rata de succes a acestui tip de interventie chirurgicala este relativ mare, ca si in cazul tuturor operatiilor exista riscuri de complicatii. Clientii bine informati vor avea asteptari mai realiste si vor intelege mai bine rinoplastia si modul de recuperare al procedurii.

Stand de vorba cu doctorul Serban Porumb, medic primar chirurgie plastica si reconstructiva la Estetis Clinic din Oradea, am aflat despre posibilele riscuri si complicatii ce pot aparea in urma unei rinoplastii.

Formarea de mici umflaturi

Denivelarile si umflaturile apar adesea dupa operatie. Denivelarile pot fi, de fapt, cicatrici, cartilaje, materiale de sutura sau tesuturi nazale inflamate. Pacientii cu cocoasa proeminenta la nivelul nasului ar putea avea nevoie de mai mult de o interventie chirurgicala pentru a obtine un contur neted. Denivelarile si umflaturile mai mici se rezolva, in general, in timp. Uneori, masarea delicata a zonei poate corecta denivelarile cauzate de tesutul cicatricial si de umflare. Nu aplica niciodata prea multa presiune, deoarece aceasta poate rupe suturile sau deplasa cartilajul subiacent. Daca umflaturile sunt cauzate de edem excesiv, pot fi diminuate prin injectii cu steroizi.

Un varf nazal mai umflat

Unii pacienti raporteaza umflarea varfului nazal dupa rinoplastie. Acest lucru provoaca o oarecare alarma, deoarece pacientii presupun ca ceva nu a mers bine in timpul interventiei chirurgicale. Cu toate acestea, este absolut normal sa te confrunti cu un grad de umflare si amorteala dupa operatie, in special in aceasta parte a nasului. Varful nazal este compus din piele si tesut mai groase decat in alte parti ale nasului, astfel ca umflarea dureaza mai mult pentru a se diminua in aceasta zona. In timp ce cea mai mare parte a umflaturii se rezolva in cateva saptamani, umflarea varfului nasului dureaza, in mod normal, cateva luni pana sa se diminueze.

Infectii si sangerari

Desi infectiile nu sunt o intamplare obisnuita in timpul rinoplastiei, posibilitatea aparitiei acestora dupa interventia chirurgicala nu poate fi neglijata. Infectiile sunt mai frecvente atunci cand exista factori precipitanti, cum ar fi un hematom, o imunitate scazuta, contaminare, etc. Este important de stiut ca operatia nazala nu se poate face intr-un mediu perfect steril, deoarece tesuturile nazale interne sunt colonizate de bacterii. Din acest motiv, utilizarea antibioticelor profilactice este mereu recomandata de catre chirurgii plasticieni in urma rinoplastiei.

Sangerarea este o alta problema care poate fi raportata dupa o astfel de interventie. Aceasta insa apare, de cele mai multe ori, din cauza administrarii de medicamente ce pot dilua sange, care sunt insa nepermise inainte si dupa operatie, deoarece pot interfera cu coagularea sangelui.