![9c7985e041f280b6d1e78fe0fe01a892](https://comunicatebusiness.ro/wp-content/uploads/2023/09/9c7985e041f280b6d1e78fe0fe01a892.jpg)
Laptele și produsele lactate sunt surse binecunoscute de vitamine, minerale și alți nutrienți importanți, apreciate pentru multiplele beneficii pe care consumul lor îl poate avea pentru sănătate.[4]Te-ai întrebat însă vreodată cum afectează producția de lapte mediul înconjurător ori ce implicații are asupra sustenabilității? Descoperă răspunsul la aceste întrebări și nu numai în rândurile de mai jos.
Implicațiile ecologice ale producției de lapte
Producția de lapte antrenează în mod inevitabil emisii de gaze cu efect de seră. De exemplu, vacile produc metan, un gaz cu efect de seră extrem de puternic, prin digestie, iar apoi îl eliberează prin râgâieli și prin flatulență. Gestionarea incorectă a gunoiului de grajd, producția, procesarea și transportul laptelui pot avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra mediului, contribuind la emisiile de metan, dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră.
În plus, producția de lapte necesită cantități semnificative de apă, iar gestionarea inadecvată a dejecțiilor animale poate duce la contaminarea surselor de apă, afectând calitatea apei și punând în pericol sănătatea umană și a ecosistemelor. Utilizarea intensivă a terenurilor agricole poate contribui la compactarea solului și eroziunea acestuia. Defrișarea pădurilor pentru a face loc pășunilor pentru animalele de lapte poate avea un impact negativ asupra biodiversității și poate contribui la schimbările climatice. Acestor factori li se mai adaugă și consumul semnificativ de energie pe care îl implică producția, procesarea și transportul laptelui.[2][4]
În acest condiții, pentru protecția mediului înconjurător, este important ca oricare dintre noi, de la fermier până la producător de lapte și consumator, să adoptăm practici responsabile.
Practici sustenabile în producția de lapte
În prezent, se pune tot mai mult accent pe adoptarea unor practici sustenabile în producția de lapte. Se acordă o importanță tot mai mare îngrijirii corecte a animalelor de la care provine materia primă. O dietă echilibrată, cu furaje ecologice, fără pesticide, este esențială pentru sănătatea și bunăstarea animalelor care furnizează lapte de vacă intregral de bună calitate. În același timp, dieta acestora poate influența și emisiile de gaze cu efect de seră. De exemplu, s-a arătat că adăugarea de alge marine în dieta vacilor poate reduce semnificativ emisiile de metan.[3] De asemenea, prevenirea bolilor și evitarea utilizării excesive de medicamente au devenit priorități pentru mulți fermieri.
Înlocuirea surselor de energie convenționale cu surse regenerabile, cum ar fi energia solară sau eoliană, poate contribui semnificativ la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, ca și reciclarea deșeurilor, compostarea și utilizarea acestora ca sursă de energie sau pentru a fertiliza culturile.[1][2][4]
Și producătorii de lapte au ales să adopte practici mai prietenoase cu mediul înconjurător. Parteneriatele cu fermierii locali, care înțeleg importanța respectării și protejării mediului și care își cresc animalele în condiții ecologice, reprezintă un exemplu de astfel de practică, ca și optarea pentru ambalaje ce pot fi returnate și refolosite, contribuind astfel la reducerea poluării și a deșeurilor și încurajarea reciclării. Se pune, de asemenea, accent și pe investițiile în tehnologii moderne, ce permit nu doar eficientizarea procesului de procesare a laptelui, ci și reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Ca și consumator, poți contribui la protecția mediului înconjurător prin reciclarea ambalajelor în care ajunge la tine laptele și, bineînțeles, prin selectarea cu atenție a furnizorilor de lapte.
Nu se poate nega faptul că producția de lapte poate avea un impact semnificativ asupra mediului înconjurător. Creșterea animalelor și procesarea laptelui implică un consum substanțial de resurse, de la apă și pășuni până la energie. Există însă soluții pentru a reduce aceste efecte negative, în principal prin adoptarea unor practici sustenabile de îngrijire a vacilor și de producere a laptelui ce se concentrează pe reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a energiei și celorlalte resurse necesare pentru procesa laptele.
Surse de referință:
- Bizzarri, Giuseppe. „CLIMATE CHANGE and the GLOBAL DAIRY CATTLE SECTOR the Role of the Dairy Sector in a Low-Carbon Future”, The Food and Agriculture Organization of the United Nations, 2019.
- „Milk’s Impact on the Environment”, World Wildlife Fund, 2019, www.worldwildlife.org/magazine/issues/winter-2019/articles/milk-s-impact-on-the-environment.
- Nelson, Diane. „Feeding Cattle Seaweed Reduces Their Greenhouse Gas Emissions 82 Percent”, College of Agricultural and Environmental Sciences, 17 Mar. 2021, caes.ucdavis.edu/news/feeding-cattle-seaweed-reduces-their-greenhouse-gas-emissions-82-percent.
- Peterson, Carlyn B, and Frank M Mitloehner. „Sustainability of the Dairy Industry: Emissions and Mitigation Opportunities.” Frontiers in Animal Science, vol. 2, 18 Oct. 2021, www.frontiersin.org/articles/10.3389/fanim.2021.760310/full, https://doi.org/10.3389/fanim.2021.760310.