Sarcina este o perioadă plină de emoții și responsabilități, iar informarea corectă este esențială pentru a te asigura că totul decurge bine. Pentru fiecare etapă a sarcinii sunt necesare unele investigații și analize de laborator cu ajutorul cărora medicul specialist să poată monitoriza sănătatea mamei și evoluția copilului. În situații deosebite, în care viitoarea mamă are unele boli cronice sau se confruntă cu afecțiuni care ar putea să îi pună viața în pericol și implicit pe cea a bebelușului, medicul va recomanda teste amănunțite și va acorda tratament de specialitate.
Am decis să abordăm în rândurile de mai jos un subiect important pentru viitoarele mame, cel al analizelor ce trebuie efectuate în sarcină. Explicăm tot ce trebuie să știi despre investigațiile de rutină detaliate pentru fiecare etapă a sarcinii.
Testul care confirmă sarcina
Când vorbim de o sarcină planificată și de un copil dorit cu ardoare, tentația de a confirma acasă starea este mare. Cele mai multe femei aleg să utilizeze un test de ovulație pentru a știi perioada de timp fertilă având convingerea că astfel își vor crește șansele de a obține o sarcină.
La 8 – 10 zile după ultimul contact sexual neprotejat poți efectua din confortul casei un test de sarcină pe care ulterior va trebui să îl confirmi la medicul specialist care va efectua o ecografie. Sarcina poate fi validată oficial în laboratorul de analize medicale printr-un test de urină sau de sânge.
Abia după acest moment putem vorbi de investigații periodice. Prezentăm în continuare care sunt cele mai importante analize de sarcină pe care să le faci și perioadele optime de realizare. (1)
Analize de sarcină pentru trimestrul 1
Analizele de laborator pentru primul trimestru de sarcină sunt pentru urină și sânge. Iată ce vizează acestea:
- hemoleucogramă;
- grupa de sânge și RH-ul mamei;
- glicemie;
- sumar de urină și urocultură;
- teste specifice pentru evidențierea bolilor cu transmitere sexuală precum HIV/SIDA sau sifilis;
- teste pentru depistarea virusurilor hepatice;
- testarea modului de funcționare a tiroidei.
O altă investigație deosebit de importantă este ecografia morfologică fetală de trimestrul 1 indicată a fi efectuată la 11 – 13 săptămâni de sarcină cu ajutorul căreia are loc o evaluare anatomică fetală pentru a exclude anomaliile cromozomiale așa cum sunt sindromul Down, sindromul Patau sau sindromul Edwards.
Totodată, aceasta vizează urmărirea unor parametri importanți:
- vârsta gestațională;
- dezvoltarea fătului;
- existența unui risc de preeclampsie;
- serologia maternă;
- markeri specifici ecografici. (1), (2)
Analize de sarcină pentru trimestrul 2
Analizele de sânge și urină se vor repeta și în trimestrul 2 de sarcină ca metodă de monitorizare a sănătății femeii și fătului, iar medicul specialist va efectua lunar, la controlul programat, o ecografie de rutină, alături de examinarea fizică.
Morfologia fetală de trimestrul 2 este recomandată în intervalul 20 – 22 de săptămâni de sarcină și evaluează structurile interne ale fătului prin măsurători exacte. Examinarea este laborioasă și oferă detalii ale evoluției fătului, precum și asupra sănătății mamei.
Teste suplimentare în trimestrul 2 de sarcină pot fi recomandate atunci când medicul identifică unele potențiale probleme sau viitoarea mamă se află într-o categorie de risc, pe fondul unor probleme de sănătate. Aici vorbim de:
- evaluarea riscului de diabet gestațional cu testul de toleranță la glucoză;
- triplul test dacă dublul test nu a fost concludent;
- amniocenteză. (3), (4)
Analize de sarcină pentru trimestrul 3
- Analize de sânge și urină;
- Screening pentru depistarea Streptococului din grupa B;
- Morfologie fetală de trimestrul 3.
Există și alte investigații suplimentare care pot fi indicate în funcție de cazul particular al mamei și de nevoile copilului, de aceea monitorizarea permanentă pe tot parcursul sarcinii este esențială. Programările lunare la control, dar și efectuarea analizelor și a investigațiilor recomandate sunt vitale pentru viitoarea mamă și copil, o parte a tulburărilor evidențiate intrauterin pot fi tratate adecvat astfel încât viața și sănătatea celor doi să nu fie puse în pericol. Pentru altele, medicii vor fi pregătiți să acorde tot sprijinul la naștere și imediat după aceasta. (3), (4)
Acest articol prezintă cele mai importante analize de efectuat în sarcină, rolul său fiind strict informativ. Cum fiecare sarcină este unică, consultă medicul specialist periodic și respectă indicațiile acestuia!
Surse de informare:
1. Pregnancy – tests and scans – https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/servicesandsupport/pregnancy-tests-and-scans
2. Routine antenatal tests – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/routine-antenatal-tests
3. Tests in pregnancy – https://raisingchildren.net.au/pregnancy/health-wellbeing/tests-appointments/tests-in-pregnancy
4. Common Tests During Pregnancy – https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/common-tests-during-pregnancy