Importanța protecției solare și cum se utilizează

Apariția soarelui este asociată cu mai multă bună dispoziție și cu o serie de beneficii pentru sănătate, însă expunerea excesivă la razele sale, fără folosirea protecției adecvate, poate fi extrem de periculoasă. De aceea, este vital să folosești în mod regulat produse speciale, cu factor de protecție solară. Află cum te poți bucura de soare fără să pui în pericol sănătatea pielii tale.

Efectele nocive ale expunerii excesive la soare

Lumina solară este compusă din mai multe tipuri de radiații, dintre care unele pot avea efecte cu adevărat nocive asupra pielii. Vorbim despre radiațiile ultraviolete, UVA și UVB. Radiațiile UVA pot pătrunde mai adânc în piele și pot chiar să treacă prin sticlă, ele fiind principalele responsabile pentru apariția semnelor de îmbătrânire prematură. În schimb, radiațiile UVB sunt mai puternice, provocând arsuri solare și afectând ADN-ul celular, așadar pot fi asociate cu deteriorarea pielii și apariția unor afecțiuni cu adevărat grave, precum cancerul de piele.

Protecția solară – de ce este importantă?

Pentru a limita aceste efecte nocive ale expunerii la soare, este important să folosești zilnic produse cu protecție solară. Acestea pot oferi protecția necesară în moduri diferite, acționează fie drept un scut împotriva radiațiilor, reflectându-le departe de piele, fie le pot absorbi. Indiferent de tipul de produs ales, este important să îl folosești regulat pentru a preveni arsurile solare, deteriorarea celulară și fotoîmbătrânirea.

Este important și să adaptezi factorul de protecție în funcție de nevoile tale. Acesta măsoară, practic, cantitatea de radiații la care te poți expune în timp ce utilizezi produsul în cauză fără să suferi o arsură. Este recomandat ca, pentru utilizare zilnică, să optezi pentru un SPF de minimum 30. Însă, dacă te expui pentru o perioadă îndelungată sau nivelul de radiații este foarte ridicat (în timpul verii, la mare sau când te afli la altitudini mai mari, chiar și iarna), vei avea nevoie de un SPF mai ridicat. Dă click aici pentru produse cu factor de protecție solară 50 care să te ajute în astfel de situații.

Când și cum aplicăm corect produsele de protecție solară?

Am menționat deja protecția zilnică și am evidențiat importanța sa. Așadar, astfel de produse trebuie utilizate mereu, nu doar atunci când temperaturile sunt foarte ridicate și zilele sunt extrem de însorite. Radiațiile UV sunt prezente în permanență în atmosferă, chiar și atunci când este înnorat sau în zilele răcoroase. De aceea, va trebui să te protejezi de soare în fiecare anotimp.

Pentru o protecție optimă, este important să folosești o cantitate suficient de mare astfel încât să acoperi bine toate zonele expuse. Acordă atenție feței, urechilor, gâtului și mâinilor, zone care tind deseori să fie neglijate. Produsele trebuie aplicate cu aproximativ 15-30 de minute înainte de a te expune la soare, pentru a se absorbi și a începe să acționeze. Nu uita nici de reaplicare. Pentru eficiență sporită, la fiecare 2 ore produsul va trebui reaplicat, dar și dacă ai intrat în contact cu apa sau ai transpirat.

Cum te mai poți proteja de soare?

Pe lângă utilizarea acestor produse, ar trebui să iei în considerarea și evitarea expunerii la soare în intervalul orar în care nivelul radiațiilor este foarte ridicat, adică între orele 10 și 16. Te poți proteja și purtând haine din țesături mai groase sau din materiale speciale, cu protecție UV, dar și pălării cu boruri largi, care să acopere în mai mare măsură zona feței. Nu uita nici de ochelarii de soare cu lentile polarizate, care oferă o protecție foarte bună zonei sensibile din jurul ochilor.

Protecția solară este obligatorie pentru a-ți menține sănătatea pielii și a preveni apariția semnelor premature de îmbătrânire. Este important să aplicăm corect produsele și să adoptăm măsuri suplimentare pentru a ne proteja de soare. Nu uita, aceste produse ar trebui incluse în rutina ta zilnică de îngrijire și nu ar trebui să îți lipsească niciodată.