Ghid practic pentru intretinerea unei case

A locui la casa poate aduce beneficii numeroase: mai mult spatiu, curte personala si activitati pe care nu le-ai putea desfasura la bloc. Cu toate acestea, vine la pachet si cu o serie de probleme, de la neplaceri cotidiene, la situatii mai complexe.

Identificarea din timp a solutiilor pentru aceste probleme contribuie la asigurarea unui mediu de trai sigur si confortabil. In acest sens, dorim sa iti oferim si noi o mana de ajutor, prin intermediul acestui articol. Vei putea intelege cum schimbari care pot parea nesemnificative, precum instalarea unor jaluzele verticale, pot ajuta enorm in diferite situatii.

Vom aborda cele mai comune probleme pe care proprietarii le intampina. Asa ca, daca locuiesti la casa si te confrunti cu diferite probleme, s-ar putea sa gasesti solutiile necesare mai jos.

Probleme legate de intimitate si securitate

Un aspect de care foarte multa lume se plange, legat de locuirea la casa, e un nivel mai scazut de intimitate si securitate. In acest caz, vecinii au mai mult acces vizual decat la bloc. Totodata, e mult mai accesibil si pentru infractori sa patrunda.

Pentru aceasta problema, dorim sa va oferim cateva solutii:

 1. Folosirea unor rulouri exterioare, perdele si jaluzele: reducerea vizibilitatii persoanelor dinafara casei, pentru protejarea intimitatii
 2. Aplicarea foliilor pentru ferestre (translucide, reflectorizante sau opace)
 3. Montarea de camere de supraveghere: descurajarea potentialilor infractori si adunarea de dovezi in cazul unui incident
 4. Instalare de alarme, fie ele de fum si gaz, fie pentru raportarea intrarilor neautorizate
 5. Iluminatul exterior bine amplasat si cu senzori de miscare

Pentru evitarea criminalitatii atunci cand locuiesti la casa, e nevoie sa aplici niste masuri serioase. Protejeaza-te pe tine si pe cei dragi si investeste in solutii precum cele prezentate mai sus.

Probleme cu insectele si rozatoarele

O alta problema des intalnita in cazul celor care locuiesc la casa e patrunderea insectelor si a soarecilor sau sobolanilor. Acest lucru poate provoca disconfort, dar si boli periculoase.

Pentru a le preveni intrarea, te sfatuim sa faci urmatoarele lucruri:

 • Utilizeaza o plasa de tantari glisanta
 • Plaseaza capcane si foloseste insecticide cu grija
 • Mentine curatenia pentru a nu atrage insecte
 • Sigileaza posibilele fisuri si gauri din pereti si podele
 • Consulta un specialist in deratizare in cazuri severe

Asadar, pentru a tine micile vietuitoare afara, e bine sa iei masuri precum cele prezentate anterior. Acestea te pot scuti de disconfort, de nevoia de curatenie in plus si chiar de anumite boli si afectiuni.

Probleme legate de gradina si curte

Sa ai posibilitatea de a creste fructe si legume in propria gradina sau sa te relaxezi in curte e cu adevarat o binecuvantare pentru cei care stau la casa. Cu toate acestea, intretinerea nu e tocmai usoara. Pot aparea probleme precum cresterea excesiva a buruienilor, probleme de drenaj si deteriorarea peluzei.

Iata ce iti sugeram in aceste situatii:

 1. Indeparteaza manual buruienile sau utilizeaza mulciul (acesta blocheaza lumina solara necesara cresterii buruienilor si mentine solul umed, ceea ce e benefic pentru plantele cultivate)
 2. Utilizeaza ierbicide selective, in cazul suprafetelor mari
 3. Instalarea unui sistem de drenaj eficient (santuri, rigole sau sisteme de drenaj subteran)
 4. Ingrijeste regulat peluza (tuns,  udat, fertilizat)
 5. Utilizeaza fungicide, insecticide si alte tratamente specifice „sanatatii” peluzei

Astfel, tu si familia ta va veti putea bucura de spatiul exterior fara probleme. Iti vei putea invita prietenii la gratar si petrece timp de calitate intr-un spatiu ingrijit si placut.

Probleme la izolatie si incalzire

O casa semnifica un spatiu mai mare care trebuie incalzit atunci cand afara e frig. In acest context, multi proprietari se confrunta cu pierderi de caldura, facturi mari la energie sau sisteme de incalzire defecte sau deteriorate.

Asadar, o buna izolatie si un sistem de incalzire eficient sunt cheia pentru mentinerea unei temperaturi confortabile si reducerea costurilor lunare.

Iata cateva modalitati:

Imbunatatirea izolatiei peretilor si tavanuluiUtilizarea materialelor izolatoare eficiente termic si sigilarea eventualelor fisuri si goluri care permit scurgerea aerului
Instalarea unui termostat programabilEconomisirea energiei prin reducerea temperaturii atunci cand nu esti acasa
Evaluarea ferestrelor si usilorFerestrele si usile vechi pot fi surse de pierderi de caldura; inlocuirea acestora cu modele noi poate reduce costurile de incalzire si imbunatati confortul termic
Utilizarea unor solutii de incalzire alternativeFolosirea unui semineu sau a panourilor solare pentru incalzirea apei si a locuintei

Prin urmare, identificare si remedierea pierderilor de caldura si adoptarea unor solutii eficiente pot imbunatati semnificativ confortul termic al casei. Totodata, acestea contribuie si la reducerea facturii lunare, ajutandu-te sa economisesti bani.

In concluzie, viata la casa e frumoasa, insa exista si cateva probleme care ar putea veni la pachet. Insa nu le lasa sa iti influenteze negativ traiul. Adopta masurile si solutiile necesare din timp, iar confortul tau si a familiei tale va fi garantat.