Despre rolul unui Consultant de Marketing Online

Ce face un consultant de marketing online?

Marketingul online a luat amploare, devenind unul dintre domeniile cele mai atrăgătoare atunci când vine vorba despre promovarea produselor/serviciilor, dar și dinspre perspectiva unui loc de muncă. Majoritatea consumatorilor folosesc internetul, indiferent de locație, pentru a căuta informații înainte de a face o achiziție. Astfel, cu ajutorul unei strategii bine concepută de marketing online, o afacere poate să-și crească vizibilitatea, să atragă noi clienți și să consolideze relația cu cei existenți.

Un consultant de marketing online poate ajuta la creșterea afacerii prin identificarea și implementarea de strategii eficiente. Acesta, datorită experienței și cunoștințelor despre tehnologiile și platformele disponibile pentru marketingul online, devine un partener valoros pentru afacerea oricărui antreprenor.

Ce face un consultant de marketing online?

Rolul unui consultant de marketing online presupune un dinamism continuu. Acesta trebuie să fie la curent cu toate trendurile, actualizările, politicile fiecărei platforme în parte și modul în care poate utiliza la maxim fiecare canal de comunicare pentru a realiza campanii de promovare eficiente pentru produsul/serviciul în cauză. Astfel, el ajută afacerea să își crească vizibilitatea online, să-și mărească audiența și să-și îmbunătățească performanța în mediul digital.

Printre atribuțiile unui consultant de marketing online se numără:

 • identificarea piețelor de nișă potențiale;
 • dezvoltarea unei strategii de marketing (personalizată);
 • monitorizarea și analizarea performanței campaniilor lansate.
 • Colaborează cu agenția de marketing online

Analiza de piață

În vederea efectuării unei strategii care să se afle în concordanță cu scopul și misiunea afacerii, consultantul de marketing trebuie mai întâi de toate să analizeze piața, pentru ca astfel să identifice oportunitățile și amenințările existente.

Există câțiva pași pe care este indicat ca acesta să îi urmărească:

 1. Definirea pieței: înțelegerea pieței în cadrul căreia compania activează este esențială pentru consultant deoarece doar în funcție de aceste criterii el poate identifica caracteristicile, dimensiunea, segmentele de clienți și tendințele de evoluție ale pieței;
 2. Cercetare de piață: consultantul trebuie să colecteze și să analizeze datele relevante despre piață și despre concurență, astfel încât să poată înțelege tendințele pieței și să identifice oportunitățile și amenințările existente. Aceste date pot fi obținute prin cercetări de piață, interviuri cu clienții, analizarea datelor concurenților și alte surse relevante.
 3. Analiza concurenței: consultantul trebuie să analizeze competitorii existenți și să identifice punctele lor forte și slabe. Această analiză poate ajuta la identificarea oportunităților și amenințărilor pieței și poate oferi informații despre cum ar trebui să se poziționeze compania în raport cu competiția existentă.
 4. Identificarea tendințelor: pentru o mai bună adaptare a strategiei companiei în funcție de nevoile clienților, consultantul de marketing treabuie să identifice tendințele pieței și schimbările de comportament ale consumatorilor actuali.
 5. Identificarea segmentelor de clienți: prin identificarea segmentelor de clienți, compania își poate dezvolta mai bine strategiile de marketing și se poate concentra pe nevoile specifice fiecărui segment de clienți.

Strategii de marketing online

Dezvoltarea și implementarea unei strategii de marketing online personalizată nu este o treabă ușoară. Această acțiune se bazează pe următorele etape:

 • înțelegerea afacerii pentru care se prestează servicii: consultantul de marketing trebuie să fie bine informat despre gama de produse/servicii, segmente piață și backroundul companiei înainte de a lansa o campanie.
 • analizarea pieței: tendințele, comportamentul consumatorilor și preferințele acestora trebuie monitorizate constant pentru a putea fi satisfăcute în mod corect nevoile pieței țintă.
 • identificarea canalelor de marketing potrivite: în funcție de publicul țintă și obiectivele setate, consultantul de marketing trebui să identifice canalele cele mai bune pentru campaniile pe care dorește să le pună în derulare.
 • dezvoltarea unui plan de acțiune: acesta trebuie să includă strategiile și tacticiile specifice fiecărei platforme de promovare.
 • implementare și monitorizare: astfel este evaluată eficacitatea strategiei și se pot ajusta tacticiile, în funcție de necesități.
 • optimizarea campaniilor.
 • raportarea rezultatelor.

Optimizarea SEO este importantă pentru a crește vizibilitatea și traficul site-ului în căutările online, ceea ce poate duce la o mai mare expunere a brandului și creșterea vânzărilor. Un consultant de marketing online poate ajuta prin identificarea cuvintelor cheie relevante, propunerea de conținut optimizat pentru motoarele de căutare, îmbunătățirea structurii și performanței site-ului și construirea de link-uri de calitate către site.

Totodată, un consultant în acest domeniu poate propune campanii publicitare online, cum ar fi Google Ads, Facebook Ads sau LinkedIn Ads, pentru a atrage vizitatori relevanți pe site. Prin cercetarea pieței, identificarea publicului țintă și crearea anunțurilor și a landing page-urilor relevante, consultantul poate optimiza campaniile pentru a genera mai mult trafic și astfel se vor îmbunătăți conversiile și vânzările afacerii.

Un consultant de marketing online poate ajuta la creșterea afacerii prin intermediul strategiilor de marketing online personalizate, care ajută la creșterea vizibilității, traficului și conversiilor. Prin cercetarea pieței, identificarea publicului țintă și dezvoltarea de campanii publicitare eficiente, consultantul optimizează strategiile și îmbunătățește performanța afacerii. De asemenea, consultantului îi revine rolul de a monitoriza și raporta rezultatele și poate oferi feedback pentru a atinge o mai bună performanță în viitor.