Strabismul la copii: cauze, simptome și opțiuni de tratament

Strabismul reprezintă o problemă vizuală frecvent întâlnită la copii, reprezentând o afecțiune oculară care afectează alinierea corectă a ochilor, determinând ca unul sau ambii ochi să privească în direcții diferite. Această afecțiune poate influența semnificativ vederea copilului, inclusiv capacitatea de a percepe distanța, și poate afecta coordonarea vizual-motorie.

Strabismul poate fi de mai multe tipuri, incluzând strabismul convergent, când ochii se îndreaptă către nas, și strabismul divergent, când ochii deviază către exterior. Această condiție poate fi constantă sau poate apărea intermitent.Destul de rare sunt strabismele oblice cu devierea ochilor in directii oblice ale privirii.

Deși strabismul poate surveni la orice vârstă, este cel mai des identificat la copiii cu vârste între 1 și 4 ani. Cauzele exacte ale strabismului nu sunt complet cunoscute, dar se presupune că o combinație de factori genetici și de mediu joacă un rol în apariția sa.

Impactul strabismului asupra vederii copiilor

Strabismul afectează vederea în profunzime, dificultând estimarea distanțelor și coordonarea ochi-mână. Mai mult, poate conduce la ambliopie, cunoscută și ca „ochi leneș”, o condiție în care acuitatea vizuală a unui ochi scade din cauza utilizării insuficiente, nefiind îmbunătățită prin ochelari sau lentile.

Este esențial ca strabismul să fie diagnosticat și tratat timpuriu pentru a preveni problemele de vedere pe termen lung. Tratamentele pot include purtarea de ochelari, exerciții oculare, folosirea de patch-uri pentru ochi și, în cazuri selecte si mai severe, intervenții chirurgicale pentru corectarea alinierii ochilor.

Cauzele strabismului la copii:

  • Ereditatea: Copiii cu părinți care au avut strabism sunt mai predispuși să dezvolte aceeași condiție.
  • Dezvoltarea incorectă a sistemului vizual: Probleme precum dezvoltarea anormală a mușchilor oculari sau o vedere slabă într-un ochi pot contribui la apariția strabismului.
  • Condiții medicale asociate: Afecțiuni precum paralizia cerebrală, sindromul Down sau hidrocefalia pot mări riscul de strabism prin afectarea controlului muscular ocular sau a funcțiilor cerebrale legate de vedere.
  • Probleme de refracție netratate: Miopia, hipermetropia și astigmatismul pot cauza strabism dacă nu sunt corectate. Utilizarea ochelarilor sau a lentilelor de contact poate reduce riscul dezvoltării strabismului prin ameliorarea efortului de focalizare.

Recunoașterea timpurie și intervenția adecvată sunt cruciale pentru gestionarea strabismului și prevenirea complicațiilor vizuale pe termen lung. Pentru diagnosticare și tratament, consultarea unui oftalmolog pediatru Bucuresti, precum Dr. Dimitrios Tsirmpas la clinica Kidoptik, este esențială. Aici, copilul dvs. poate beneficia de o evaluare amănunțită și de un plan de tratament personalizat, asigurându-se astfel cele mai bune condiții pentru o dezvoltare vizuală sănătoasă.

Simptome care indică prezența strabismului la copii

Primul indiciu al strabismului este alinierea incorectă a ochilor, care pot privi în direcții diferite. Acest semn poate fi observat constant sau poate apărea sporadic, în momente de oboseală sau boală.

Strabismul poate conduce la alte dificultăți vizuale, precum vederea dublă sau ambliopia, cunoscută și ca „ochi leneș”. Copiii s-ar putea să nu fie conștienți de aceste probleme sau să nu le poată exprima. Astfel, este important ca părinții să fie atenți la comportamente precum închiderea frecventă a unui ochi pentru a vedea mai bine, frecarea excesivă a ochilor sau plângerile de dureri de cap și oboseală oculară.Adeseori, performantele scolare scazute sunt legate de probleme oftalmologice nediagnosticate.

Mai mult, strabismul poate afecta capacitatea copilului de a percepe adâncimea, făcând dificilă estimarea distanțelor sau coordonarea în activități care necesită o vedere binoculară sănătoasă, ca sportul sau desenul.(stereopsia)

Simptomele strabismului pot varia de la un copil la altul și depind de gravitatea afecțiunii. Pentru un diagnostic precis și discutarea opțiunilor de tratament, consultarea unui oftalmolog pediatru este esențială.

Opțiunile de tratament pentru strabism la copii

Tratamentele non-chirurgicale, precum purtarea ochelarilor corectori, reprezintă adesea prima linie de intervenție. Ochelarii pot corecta problemele de refracție asociate cu strabismul, îmbunătățind vederea și echilibrul între ochi.

Patch-terapia, care implică acoperirea ochiului dominant pentru a încuraja utilizarea ochiului afectat, și exercițiile vizuale, supravegheate de un terapeut sau de parinti, pot contribui de asemenea la îmbunătățirea alinierii și coordonării ochilor.

Pentru cazurile mai complexe sau când metodele non-chirurgicale nu oferă rezultatele așteptate, chirurgia poate fi recomandată. Procedura chirurgicală ajustează mușchii oculari pentru a îmbunătăți alinierea ochilor și a restaura funcția vizuală binoculară. Intervenția poate fi necesară pe unul sau pe ambii ochi, în funcție de specificul cazului si de recomandarea specialistului.

Tratamentul strabismului necesită o abordare pe termen lung, cu vizite regulate la oftalmolog pentru monitorizarea evoluției și ajustarea tratamentului după nevoie. Aderența la recomandările medicului și la planul de tratament indicat este fundamentală pentru succesul terapiei.

Strabismul la copii reprezintă o provocare care necesită atenție și intervenție timpurie. Prin recunoașterea simptomelor și accesarea opțiunilor de tratament adecvate, putem ajuta copiii să depășească această afecțiune și să se bucure de o vedere sănătoasă. Este important  să acționăm prompt pentru a asigura celor mici cele mai bune șanse de recuperare și de a evita complicațiile pe termen lung asociate strabismului.