Ce este un audit financiar? Iată 3 lucruri pe care trebuie să le știi despre acest subiect!

Auditul financiar este o modalitate de a evalua situațiile financiare din cadrul unei companii. Astfel, este formulată o opinie exterioară și independentă în legătură cu poziția financiară a firmei (depistarea eventualelor probleme, nereguli, riscuri, disfuncționalități, etc.). Așadar, este o etapă importantă în dezvoltarea și evaluarea unui business – prin urmare, este necesar să te documentezi cu privire la caracteristicile acestuia, pentru a putea înțelege care sunt avantajele pe care ți le poate aduce un astfel de demers.

În acest articol, vei afla 3 informații esențiale pe care trebuie să le știi despre auditul financiar!

  • Ce este auditul financiar? 

Auditul financiar este, de fapt, o inspecție care are ca scop analiza tuturor registrelor unei organizații. Auditorii au responsabilitatea de a verifica și de a analiza diferite informații financiare care au legătură cu politicile contabile interne, cu sistemele de gestiune și cu alte detalii similare.

  •  Ce scop are?

Auditul financiar are câteva obiective principale: în primul rând, are scopul de a evalua situația financiară și de a depista eventualele fraude sau situații în care nu se respectă principiile standard de contabilitate și prevederile legale în vigoare. De asemenea, are ca scop identificarea unor modalități prin care firma respectivă să-și poată îmbunătăți structura financiară. Astfel, auditul asigură fiabilitatea și transparența situațiilor financiare, verificând toate procedurile și activitățile de natură financiară care au loc în interiorul organizației. Prin urmare, poate aduce o mulțime de beneficii unei companii, deoarece acest proces nu se concentrează doar pe identificarea potențialelor nereguli, ci și pe găsirea unor soluții viabile care să îmbunătățească performanța afacerii.

  • Cine îl realizează?

Auditul financiar este obligatoriu prin lege, iar companiile au obligativitatea de a demara aceste proceduri, cu ajutorul unor auditori oficiali, indiferent de categoria din care fac parte (companii mari, mijlocii, cu capital integral sau majoritar de stat, naționale, entități de interes public, regii autonome etc.). Auditul trebuie realizat cu profesionalism și rigurozitate, respectând procedurile specifice și adaptând strategia de audit la categoria din care face parte compania respectivă, dar și la nevoile pe care le are aceasta. O echipă specializată va folosi platforme eficiente, care să înlesnească procesul – de aceea, este important să apelezi la serviciile unor profesioniști, care vor ști exact cum să cerceteze și să evalueze toate aspectele esențiale ale acestui demers. Mazars în România este o companie care se ocupă cu acest lucru și care îți poate oferi sprijinul de care ai nevoie, pentru a efectua un audit financiar în interiorul businessului tău – așadar, apelează la serviciile de audit financiar de la Mazars și, cu siguranță, compania ta va avea de câștigat!

În concluzie, auditul financiar este un procedeu esențial, care reflectă, în mod obiectiv, strategic și coerent, situația contabilă și performanțele financiare ale unei companii. Prin urmare, pentru a iniția acest proces de analiză, apelează cu încredere la specialiști și experți care îți vor pune la dispoziție toate resursele necesare pentru a efectua această analiză importantă, într-un mod cât mai eficient!

Sursă foto: pixabay.com