Când trebuie să înlocuiești plăcuțele și discurile mașinii tale?

Discurile de frână reprezintă o componentă esențială în sistemul de frânare, alături de etriere și plăcuțe – toate funcționează în armonie pentru a opri mașina atunci când apeși pedala specifică.

Cu aceste lucruri fiind spuse, plăcuțele și discurile de frână se dovedesc a fi esențiale pentru performanța, funcționarea optimă și siguranța șoferului și a celorlalți participanți la trafic.

Dar asemenea altor părți, acestea se pot uza sau deteriora în timp. Prin urmare, când trebuie să înlocuiești plăcuțele și discurile mașinii tale?

Semnele care indică nevoia de înlocuire a plăcuțelor și discurilor de frână

Unul dintre cele mai evidente semne că plăcuțele și discurile de frână ar putea avea nevoie de înlocuire este apariția unor zgomote neobișnuite în timpul frânării. Pot apărea scârțâitul, șuieratul sau chiar trosnitul. Acestea indică uzura excesivă a plăcuțelor și/sau discurilor de frână. Un control la un service auto este recomandat pentru a verifica starea sistemului de frânare.

Dacă mașina ta pare să frâneze mai greu sau distanța de frânare este mai mare decât în mod normal, acesta ar putea fi un semn că plăcuțele și discurile sunt uzate și nu mai funcționează la capacitatea optimă. Acest lucru poate fi extrem de periculos și trebuie remediat imediat.

Un alt semn este apariția unor vibrații sau pulsări în pedală în timpul frânării. Acestea pot indica probleme cu discurile, cum ar fi uzura inegală sau suprafață deteriorată, ceea ce poate duce la o frânare ineficientă.

Unele plăcuțe de frână au indicatori de uzură care emit un semnal sonor atunci când s-a ajuns la limita de uzură a plăcuțelor. Dacă auzi acest semnal în timpul frânării, înseamnă că trebuie să le înlocuiești cât mai curând posibil. În plus, multe mașini moderne au indicatori de uzură în tabloul de bord, care te avertizează atunci când plăcuțele și discurile trebuie înlocuite.

Când trebuie să înlocuiești plăcuțele și discurile mașinii tale?


Durata de viață medie a plăcuțelor de frână este de aproximativ 81.000 kilometri, dar poate varia în funcție de stilul de condus, condițiile de conducere și calitatea plăcuțelor de frână. Este important să verifici sistemul de frânare o dată la doi ani sau la fiecare 48.000 de kilometri pentru a asigura siguranța pe drum.

Vino la service-ul auto Ford pentru înlocuirea plăcuțelor și discurilor mașinii tale.

Importanța întreținerii și verificării periodice a sistemului de frânare

Verificarea și întreținerea periodice a sistemului de frânare sunt esențiale pentru siguranța șoferului și a celorlalți participanți la trafic. În primul rând, aceste aspecte asigură funcționarea optimă și prevenirea uzurii premature a componentelor.

În al doilea rând, asigură o frânare eficientă și uniformă, reducând distanțele de oprire și oferind un control mai bun al mașinii în situații de urgență. Distanța de oprire poate crește cu până la 22% atunci când plăcuțele de frână sunt uzate la jumătate din grosimea lor.

În plus, un sistem de frânare bine întreținut îmbunătățește economia de combustibil și reduce emisiile de gaze poluante. Frânele neuniforme sau defectuoase pot duce la o rezistență mai mare la rulare și la un consum crescut de carburant. În acest fel, întreținerea adecvată poate contribui la reducerea impactului asupra mediului înconjurător.

În cele din urmă, o întreținere corespunzătoare a sistemului de frânare poate prelungi durata de viață a mașinii și poate menține valoarea acesteia pe piața de vehicule second-hand.