6 lucruri pe care trebuie să le știi despre gută

Guta este o afecțiune dureroasă ce se manifestă prin inflamații articulare și cristale de acid uric în sânge. Dacă se lasă netratată, aceasta poate duce la complicații severe care pot afecta articulațiile și organele. În acest articol, îți prezentăm șase lucruri pe care trebuie să le știi despre gută.

De ce apare guta?

Guta este cauzată de acumularea excesivă a acidului uric în organism. Acest acid se formează din purine – compuși chimici prezenți în anumite alimente și, uneori, în celulele moarte.

Guta se poate declanșa atunci când nivelul acidului uric din sânge devine prea mare, ceea ce face că acesta să se depună în cantități mari în articulații și în țesuturi. Aceste cristale de acid uric pot provoca inflamații intense și dureri, mai ales în zone precum: genunchi, glezne, coate și șolduri.

Care sunt factorii de risc?

Există mai mulți factori care pot contribui la creșterea nivelurilor de acid uric în organism, inclusiv:

  • consumul excesiv de alcool și produse alimentare bogate în purine, cum ar fi carnea roșie, ficatul și produsele pe bază de pește;
  • obezitatea și kilogramele în plus pot provoca inflamația articulară asociată cu guta;
  • existența anumitor boli metabolice, cum ar fi diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială, poate crește riscul de gută:
  • persoanele care suferă de boli cronice inflamatorii, precum lupusul sau artrita reumatoidă, sunt, de asemenea, mai susceptibile la această afecțiune,
  • unele medicamente, precum cele folosite pentru tratamentul bolilor cardiovasculare, diabetului zaharat și hipertensiunii arteriale.
  • sexul – femeile sunt mai puțin predispuse la gută decât bărbații;
  • vârsta – persoanele sub 65 de ani sunt mai predispuse la această afecțiune.

Care sunt simptomele ce pot indica guta?

Simptomele cele mai frecvente ale gutei includ dureri intense și inflamarea articulațiilor, precum și înroșirea sau învinețirea pielii, în jurul articulațiilor afectate.

Senzația de durere poate fi atât de intensă încât persoanele care suferă de gută nu pot efectua nicio activitate fizică sau nu se pot ridica din pat. De asemenea, se poate observa umflarea articulațiilor afectate.

Durerea articulară poate fi foarte intensă și se poate declansa brusc, fiind adeseori însoțită de o senzație de furnicături sau arsuri. De obicei, simptomele se agraveaza pe masură ce boală progresează.

Cum se diagnostichează?

Diagnosticul gutei se bazează pe analiza sângelui, pentru a determina nivelul acidului uric, și pe examinarea articulațiilor afectate. Medicul poate solicita radiografii sau alte investigații imagistice ale articulațiilor afectate, pentru a evalua gradul în care guta a afectat organismul.

În ce constă tratamentul?

Tratamentul gutei poate include medicamente ce au rol în scăderea inflamației și a durerii, precum cele antiinflamatoare, sau pentru a contribui la reducerea riscului de apariție a atacurilor acute ale bolii. În unele cazuri, schema de tratament poate include inhibitori pentru scăderea producției de acid uric în organism.

Unele schimbări ale stilului de viață pot contribui la scăderea atacurilor acute ale gutei și la gestionarea simptomelor. Acestea pot include, în funcție de recomandările medicului, adoptarea unei diete sănătoase bogate în fruncte și legume, practicarea exercițiilor fizice, limitarea sau evitarea consumului de alcool și de carne roșie.

În cazurile severe ale bolii, intervenții chirurgicale, cum ar fi eliberarea articulațiilor și îndepărtarea unei porțiuni dureroase din os sau cartilaj pot fi necesare pentru ameliorarea durerii.

Se poate preveni apariția gutei?

Guta poate fi prevenită prin reducerea expunerii la factorii de risc. Iată câteva recomandări pentru prevenirea acestei afecțiuni:

  • adoptă o dietă sănătoasă și evită alcoolul;
  • discută cu un medic despre efectuarea exercițiilor fizice, gradul de dificultate al acestora și frecvența pe care ți le recomandă;
  • practică exerciții de relaxare, pentru a reduce nivelul de stres. Acest lucru poate contribui la menținerea unei greutăți sănătoase și la reducerea nivelului acidului uric.
  • hidratează-te corespunzător. Apa contribuie la eliminarea acizilor prin rinichi și poate preveni formarea cristalelor de acid uric.

În concluzie, guta este o afecțiune cronică ce poate provoca durere severă la nivelul articulațiilor. Aceasta poate fi gestionată prin tratament corespunzător prescris de medic și respectarea recomandărilor sale cu privire la îmbunătățirea stilului de viață.

Prin adoptarea unor măsuri preventive adecvate, simptomele gutei pot fi gestionate corespunzător, iar recurența episoadelor acute poate fi diminuată.

Bibliografie:

“Gout: Causes, Symptoms, Treatment & Prevention.” Cleveland Clinic, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4755-gout, accesat la 12 februarie 2023;

“Gout: Symptoms, Causes, and Treatment.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/144827, accesat la 12 februarie 2023;

Kinman, Tricia. “Everything You Need to Know about Gout.” Healthline, Healthline Media, 23 Sept. 2021, www.healthline.com/health/gout, accesat la 12 februarie 2023.