Top 3 activități pe care să le faci înainte de culcare 

Calitatea somnului este influențată pozitiv sau chiar negativ de activitățile pe care le avem înainte de culcare. Acestea ne pot ajuta să adormim mai ușor și să avem un somn liniștit și odihnitor, dar în același timp pot dăuna. Mai exact, nu reușim să adormim devreme, ne simțim agitați, iar orele de odihnă scad, lucru deloc benefic pentru corpul și starea noastră de spirit. Astfel, acordă atenție obiceiurilor pe care le ai seara și adaugă în rutina ta activități care contribuie la liniștea și relaxarea minții, pentru a reuși să te odihnești corespunzător. 

Obiceiuri de seară care îți aduc un somn lipsit de probleme: 

1. Alege o carte în detrimentul telefonului 

Seara este momentul în care mulți dintre noi obișnuim să petrecem timp pe telefon, după care să încercăm să dormim. Ei bine, un lucru important de știut este că această activitate scade calitatea somnului. Din cauza luminii albastre pe care ecranele telefoanelor o produc, creierul nostru crede că încă este zi și nu este timpul pentru odihnă, iar secreția de melatonină, cunoscută sub denumirea de hormonul somnului se diminuează. Astfel, telefonul nu este un partener bun pentru somn, pe când o carte este cu siguranță. Cititul este recomandat înainte de culcare, deoarece te ajută să evadezi din realitatea vieții tale și să pătrunzi în povestea relatată în carte. În acest fel reușești să te relaxezi, să elimini gândurile stresante și să nu te mai învârți de pe o parte pe alta a patului încercând să adormi. 

Așa că ce mai aștepți? Alege o carte care se pliază pe genul tău de lectură, poate una despre o poveste de iubire, una plină de suspans sau chiar benzile desenate cu supereroi pot fi o alegere inspirată. La books-express.ro găsești astfel de cărți frumos colorate, care nu te solicită prea mult și îți aduc plăcere și pe plan vizual. 

2. Expune-ți gândurile pe o foaie 

Gândurile sunt unul dintre factorii principali pentru care nu reușim să ne liniștim și să ne bucurăm de un somn binemeritat. De aceea găsirea unor metode prin care să te descarci și să elimini tensiunea acumulată este un lucru care merită atenție din partea ta. O propunere pentru eliminarea ideilor nedorite este scrierea acestora pe o foaie. Este recomandat să nu scrii pe telefon, pentru că după cum am descoperit la punctul anterior, lumina produsă de acest device nu este benefică pentru somnul nostru. În plus, vei vedea că senzația pe care o ai în momentul în care scrii într-un caiet este diferită. 

Așa că, după ce ai luat o foaie și un pix notează acolo tot ce simți și ce te neliniștește. Acest exercițiu te va ajuta să te eliberezi, să arunci din tine ideile care te blochează și te mențin într-o stare neplăcută. Imaginează-ți că muți problemele din mintea ta pe foaia respectivă și acolo rămân până a doua zi, când te trezești cu suficientă energie pentru a găsi soluții. Prin această activitate vei putea să adormi mai ușor, deoarece te ajută să te relaxezi, dar este posibil ca scrisul să fie de folos și pentru a înțelege mai bine de ce ai anumite gânduri și cum le poți rezolva. 

În concluzie, evită să ai mai multe nopți la rând în care nu te odihnești suficient, iar în momentul în care este necesar să dormi lasă grijile deoparte și gândește-te că fără odihnă nu poți rezolva problemele apărute.

Sursa foto: pexels.com