5 sfaturi utile pentru plantarea și îngrijirea pomilor fructiferi

Dacă locuiești în mediul rural sau deții un teren fertil, plantarea pomilor fructiferi poate fi modul prin care îți poți rotunji veniturile și consuma fructe bio în același timp. Pentru a avea parte de o recoltă bogată și de o plantație sănătoasă, mai jos vei găsi o listă cu 5 sfaturi pe care să le urmezi atunci când decizi să înființezi o plantație de pomi fructiferi.

Iată cele 5 sfaturi pe care trebuie să le urmezi atunci când plantezi pomi fructiferi!

1.      Verifică pomii

Verificarea stării sănătății pomilor înainte de plantare este foarte importantă deoarece doar prin acest mod poți vedea dacă pomii pe care urmează să îi plantezi sunt sănătoși și nu suferă de o anumită problemă. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l verifici la un pom pe care îl plantezi este rădăcina. Rădăcina unui pom spune multe despre sănătatea acestuia, așadar taie vârfurile rădăcinilor, dacă acestea sunt verzi, pomii sunt buni pentru plantare.

2.      Afânează terenul

Pe lângă verificarea stării pomilor, afânarea terenului este un alt aspect pe care trebuie să-l ai în vedere și de care trebuie să ții cont. Un teren afânat înseamnă un sol fertil pentru pomii pe care îi vei planta și implicit o prindere mai rapidă și sănătoasă a acestora. Pentru această activitate poți folosi o motosapă de pe atomico.ro, instrument care te va ajuta nu numai în pregătirea terenului cât și la alte activități agricole. Ține cont de faptul că terenul se afânează după curățarea lui de resturile de plante rămase de anul trecut și nu înainte de efectuarea acestei operațiuni.

3.      Folosește îngrășământ

Imediat după ce ai plantat pomii, un aspect pe care trebuie să-l ai în vedere este aplicarea unui îngrășământ special la baza copacilor. Acest îngrășământ va ajuta pomii să se prindă mai rapid și să-și păstreze umiditatea la rădăcină pentru o perioadă mai lungă de timp, ajutându-i astfel să se dezvolte într-un timp mai scurt.

4.      Curăță pomii

Curățarea pomilor de crengile care nu vor da rod este foarte importantă deoarece doar în acest mod poți avea parte de o recoltă cât mai bogată. Selectarea crengilor cu rod se face la începutul primăverii, atunci când mugurii au început să apară pe ramurile pomilor, iar astfel poți face diferența dintre crengile roditoare și cele care doar vor opri pomul din creștere și dezvoltare.

5.      Îngrijește pomii

În perioada verii, pomii fructiferi necesită o atenție deosebită atunci când vine vorba de îngrijire. Verile prea calde și mai ales seceta pot avea un efect nefast asupra producției agricole. În astfel de momente, asigură-te că pomii tăi au parte de o irigație corespunzătoare, astfel încât aceștia să nu ducă lipsă de apă.

O plantație de pomi fructiferi poate reprezenta o sursă bună de fructe bio pentru tine, familia și prietenii tăi și de asemenea, un venit în plus de care vei avea mereu nevoie. Asigură-te că oferi acestei culturi atenția și timpul de care are nevoie pentru a se dezvolta sănătos și armonios.

Sursa foto: pexels.com