Tipuri de malaxoare profesionale, în funcție de materialul mixat

În business-urile din domeniul cateringului, restaurantelor, pizzeriilor, cofetăriilor, carmangeriilor sau brutăriilor, malaxorul profesional este un echipament indispensabil, fără de care activitatea ar avea mult de suferit la capitolul eficiență și maximizarea profitului.

Un malaxor de calitate, robust și fiabil are rolul de a amesteca, mărunți și frământa materialul dorit, ușurând și rentabilizând în acest fel munca depusă pentru realizarea produsului „finit”. Fiind destul de versatil, un astfel de mixer profesional poate fi folosit în cazul prelucrării mai mult categorii de materii prime alimentare, din care cele mai importante sunt făina și carnea.

Iată cele mai importante 4 tipuri de malaxoare profesionale existente pe piață

1.     Malaxorul pentru carne

Acest tip de echipament se folosește în special în bucătării și carmangerii. Un astfel de mixer profesional este, de obicei, de mari dimensiuni, confecționat din oțel inoxidabil, rezistent la coroziune și lovituri. Este dotat cu un motor electric puternic și fiabil, capabil să amestece o cantitate mare și densă de musculaturi și țesuturi animale. Pentru a fi cât mai practice, se recomandă ca acesta să fie rabatabile și ușor de manipulat pentru acțiunea de curățire sau dezasamblare.

2.     Malaxoare pentru aluat în brutării

La fel ca în cazul malaxorului de carne, cel pentru panificație trebuie să fie unul robust, de mari dimensiuni, capabil să amestece o cantitate de peste 200 de kg. Brutăriile produc zilnic cantități însemnate de aluat, astfel încât, pentru a rezista uzurii fizice, atât cuva, cât și motorul trebuie să fie de cea mai bună calitate. De exemplu, malaxoarele profesionale de panificație, comercializate pe echipamente-horeca-profesionale.ro, sunt special concepute pentru a rezista în regim de utilizare intensivă. 

3. Malaxoare pentru aluat de pizza

Aparatele de amestecat aluatul pentru pizza sunt, de regulă, mai mici ca dimensiune. Înainte de achiziționa un astfel de echipament, este important să fie stabilită cantitatea aproximativă de aluat prelucrat. Dacă se achiziționează un malaxor prea mare, deci mai scump, și nu este folosit la capacitate maximă, investiția într-un astfel de echipament va fi recuperată în timp mai îndelungat.

4. Malaxoare pentru aluat în patiserii

Astfel de malaxoare sunt puțin diferite față de cele prezentate anterior. Dacă mixerele pentru carne și aluat în cantități mari sunt staționare, cele destinate amestecării ingredientelor de patiserie sunt, de regulă, planetare sau cu rotație dublă. Cu alte cuvinte, se rotesc, concomitent, atât telul sau spirala cât și platforma/brațul de care sunt fixate. Un astfel de sistem permite o amestecare rapidă și eficientă, de o calitate mai bună. La fel ca în cazul malaxorului de pizza, trebuie avut în vedere cantitatea aproximativă de material mixat, pentru a nu achiziționa un aparat supradimensionat.

Indiferent de proiectul antreprenorial avut în vedere, achiziționarea oricărui aparat profesional din domeniul Horeca reprezintă o provocare. Fiind un echipament scump, trebuie avute în vedere performanțele de vârf și parametri optimi de funcționare setați de producător, astfel încât durabilitatea malaxorului să nu dezamăgească, chiar în cazul unei utilizări intensive, cotidiene.

Sursa foto: Freepik.com