deviz lucrari constructii

Rolul devizului de lucrari in constructii

Rolul unui deviz lucrari constructii in acest context in care se urmareste digitalizarea companiilor este fundamental, sustinand in acelasi timp eficientizarea si modernizarea in domeniul constructiilor. Practic, devizul este un element esential pentru digitalizarea operatiunilor, asigurand numeroase avantaje.

Intre cele mai importante avantaje oferite de devize in acest context al digitalizarii, se pot aminti cu prioritate acelea aduse in discutie in cele ce urmeaza.

Contribuie la automatizarea procesului de estimare a costurilor

Acesta este, de fapt, unul dintre cele mai importante beneficii pe care il aduce unei companii din industria constructiilor implementarea unui soft de devize. Practic cei care il utilizeaza pot sa introduca in acest soft informatii cu privire la materiale si alte resurse, pentru a primi rapid devizele bine detaliate si foarte precise. Este simplu de inteles ca acest proces elimina erorile umane si acea nevoie de a se face calcule manuale pentru a obtine informatiile necesare. In plus, companiile care utilizeaza softuri pentru devize castiga timp pe care il pot investi in alte zone ale business-ului. 

Devizele sustin precizia informatiei

Dupa cum s-a precizat si anterior, utilizarea unui astfel de soft are ca efect minimizarea riscurilor de erori umane. Ceea ce inseamna, de fapt, ca se obtine precizie in ceea ce priveste estimarile de costuri si/sau discrepante in devize. Formulele standardizate si datele actualizate care se utilizeaza asigura precizia si consistenta in procese, iar rezultatul consta in cresterea increderii clientilor si partenerilor de afaceri in firma de constructii cu care lucreaza.  

Micile greseli de calcul pot duce la probleme mai semnificative pe parcurs, care dauneaza relatiilor cu clientii si pun afacerea in pericol. Fluctuatiile bruste ale costului materialelor (un lucru din ce in ce mai frecvent) pot duce la erori care pot sa coste foarte scump –  un eveniment din ce in ce mai frecvent, avand in vedere inflatia, costul fortei de munca si lanturile de aprovizionare in continua fluctuatie.

Cu ajutorul softurilor de devize se optimizeaza rezursele si se planifica eficient proiectele

Un alt avantaj pe care il ofera un soft de devize consta in faptul ca prin functiile pe care le are poate sa optimizeze resursele. Un program de devize calculeaza corect cantitatea de materiale necesara, echipamentele si munca, astfel ca toate resursele sa fie alocate eficient. Asigurandu-se eficienta alocarii resurselor, se pot evita cheltuielile inutile.

Pe de alta parte, cu ajutorul acestor programe de devize proiectele de constructii se pot planifica mai eficient. In mod evident, cu estimari ale costurilor precise la indemana, inginerii si cei implicati in gestionarea proiectelor pot sa administreze mai bine bugetele si timpul de executie. Rezultatul final consta in implementarea proiectelor la timp, fara sa se depaseasca bugetele alocate.

Programele de devize determina o colaborare mai buna intre echipe/departamente

In contextul digitalizarii companiilor, programele de devize fac posibila o buna colaborare intre echipele care se ocupa de proiecte si intre diverse departamente. Ideea este justificata si prin faptul ca devizele care includ estimari de costuri pot fi partajate usor intre cei implicati in proiecte, ceea ce inseamna ca vor putea sa ia decizii informate in orice moment. Aceste softuri pot fi adaptate oricand, dupa cum pot fi si actualizate in functie de unii parametri de piata: tehnologie,  materiale etc.

In final, se poate aprecia ca softurile pentru devize in constructii ofera un avantaj esential, mentinand afacerea mai agila si mai performanta, folosind automatizarea.