
Industria prelucrarii metalelor este una esentiala in producerea unei game variate de echipamente. De-a lungul timpului au fost utilizate diverse solutii tehnice pentru realizarea confectiilor metalice. In ultimii ani, insa, aceste solutii au incetat sa mai fie eficiente, mai ales dupa introducerea unor aliaje cu rezistenta sporita, greu de debitat. Astfel, a fost necesara introducerea unor tehnologii moderne, care sa faca fata unor cerinte speciale si care, in acelasi timp, sa ofere rapiditate, precizie si eficienta energetica.
Avansul tehnologic a modificat si domeniul confectiilor metalice prin introducerea unor modalitati relativ noi de taiere si de perforare a diferitelor tipuri de metale si aliaje. Tehnologia computerizata a avut o importanta deosebita prin introducerea controlului de tip CNC ce limiteaza necesarul de munca manuala si ofera precizie deosebita. Alte avantaje ale tehnologiei moderne sunt posibilitatea prelucrarii unei varietati de materiale cu acelasi utilaj si limitarea necesarului de angajati prin automatizarea cat mai completa a procedeului.
Iata care sunt aceste tehnologii de taiere a metalelor!
- Tehnologia taierii cu plasma se bazeaza pe obtinerea unui jet ingust si cu o temperatura inalta, ce poate fi controlat cu precizie. Obtinerea tehnologiei de taiere se realizeaza prin injectarea unui gaz plasma in jurul unui arc electric foarte puternic, ce apare intre electrod si piesa de prelucrat. Procedeul este folositor, deoarece taierile sunt mult mai rapide decat solutiile clasice si, in plus, pot fi prelucrate metale de grosimi foarte mari, realizate din aliaje dure. Aceasta tehnologie este disponibila pe Vigra.ro tuturor celor interesati, aici gasindu-se masini de debitare cu plasma, dar si alte echipamente utile in domeniul confectiilor metalice.
- Taierea cu laser a patruns de relativ putin timp in utilizarea generalizata in atelierele de confectii metalice. Laserul este un fascicul concentrat de lumina, care poate fi folosit pentru topirea si taierea multor tipuri de metale. Un astfel de echipament ofera un grad de precizie ridicat si o capacitate de realizarea a unor detalii foarte fine. Aceste caracteristici sunt atinse prin controlarea fasciculului de laser de catre un computer prin intermediul unor motoare speciale, ce permit miscarea acestuia in trei axe.
- O tehnologie oarecum surprinzatoare este cea a taierii cu ajutorul unui jet de apa. Desi pare de domeniul fantasticului, un jet de apa la o presiune ultra inalta, amestecat cu particule fine, abrazive, poate sectiona chiar si cele mai dure materiale. Tehnologia este utila, pentru ca poate fi aplicata pe o gama foarte larga de materiale (metale, piatra, sticla etc.) si pentru ca nu apar zone afectate termic, taierea facandu-se la temperaturi joase.
- Debitarea cu abrazivi cu sarma se face prin intermediul unui element de taiere a unei sarme fabricate dintr-un aliaj rezistent, pe suprafata careia sunt plasate particule abrazive. Tehnologia este indicata, in special, acolo unde sunt debitate materiale sensibile la deformari termice si unde nu pot fi folosite alte solutii, precum laserul sau plasma. Mai mult decat atat, cu ajutorul ei se pot taia forme complexe si contururi detaliate.
In concluzie, domeniul confectiilor metalice poate beneficia, cu siguranta, de pe urma avansurilor tehnologice prin aplicarea unor solutii moderne de taiere si de gaurire a metalelor de diferite tipuri.
Surse foto: vigra.ro