PATRU metode recomandate pentru eficientizarea activității de salarizare

Poză de PiggyBank pe Unsplash.com

Mediul de afaceri din România este unul dinamic și competitiv, unde forța de muncă este considerată o resursă valoroasă, care trebuie să fie atrasă și păstrată prin aplicarea diferitelor metode utile. Una dintre aceste metode este eficientizarea activității de salarizare pentru a se asigura plata corectă și la timp a drepturilor salariale. În același timp trebuie să fie făcute eforturi în vederea reducerii costurilor operaționale, dar și a respectării tuturor reglementărilor legale. Prin aplicarea unor metode de optimizare a activității de salarizare se contribuie la creșterea șanselor de succes economic. 

Salarizarea angajaților este o activitate destul de complexă, în special dacă este vorba despre prezența a sute sau mii de angajați care trebuie să fie plătiți în mod corespunzător. De un real ajutor în această direcție este colaborarea cu o firmă de consultanță în afaceri, cum ar fi Forvis Mazars în România, care poate deveni un partener valoros ce oferă servicii de consultanță pentru salarizare pe baza unei expertize acumulată de-a lungul anilor. Prin această colaborare companiile pot utiliza practici moderne și tehnologii de ultimă generație pentru îmbunătățirea eficienței procesului de salarizare. 

Iată cum se poate eficientiza activitatea de salarizare!

Poză de Alicia Christin Gerald pe Unsplash.com

  1. Externalizarea serviciilor de salarizare. Această activitate presupune folosirea serviciilor puse la dispoziție de firme specializate în procese de resurse umane. Printr-o colaborare de acest gen se poate obține o reducere semnificativă a costurilor administrative asociate cu procesul intern de salarizare. Motivul este dat de faptul că, prin folosirea serviciilor externe, angajații se pot concentra pe activitățile de bază. Mai mult decât atât, experții externi au la dispoziție resurse specializate și sunt la curent cu cele mai noi reglementări legale ce stau la baza salarizării din România.
  2. Folosirea softurilor de salarizare. Companiile românești pot utiliza diverse variante de programe de computer dedicate procesului de salarizare. Prin intermediul lor se poate obține automatizarea unor procese repetitive, ce consumă timp, ca de exemplu generarea fișelor de salariu, gestionarea contribuțiilor sociale și fiscale sau calculul general al salariilor. Folosind soluțiile informatice se reduce semnificativ riscul de eroare umană și rezultatul final îndeplinește, cu siguranță, reglementările legale.
  3. Automatizarea proceselor de timp și prezență. Corectitudinea demersului de salarizare depinde și de utilizarea unor date corecte cu privire la orele lucrate, absențele sau concediile existente. Companiile care au un număr mare de angajați pot avea dificultăți în această direcție, însă ele pot fi eliminate prin folosirea unor sisteme de management a timpului și prezenței. Cu ajutorul acestora se obțin informații complete și actuale cu privire la munca depusă de salariați. Managerii au la dispoziție în timp real o imagine clară și completă asupra prezenței și performanței angajaților.
  4. Formarea personalului din echipa de salarizare. Departamentul de resurse umane trebuie să funcționeze ireproșabil, pentru că orice eroare poate duce la urmări complicate. Angajații care fac parte din acest departament trebuie să fie la curent cu cele mai noi reglementări legale legate de salarizare, dar și cu cele mai eficiente practici aplicabile în domeniu. Pentru a se obține astfel de rezultate, angajații din departamentul de resurse umane trebuie să participe la cursuri de formare periodice.

În concluzie, eficientizarea activității de salarizare este importantă pentru orice companie românească, deoarece prin intermediul ei se obține garanția corectitudinii procesului concomitent cu creșterea gradului de mulțumire a angajaților.