placeholder

Merită să aleg tratamentul cu implant dentar?

Pierderea unui dinte este un problemă întâlnită la foarte multe persoane. Aceasta se întâmplă adesea ca urmare a traumatismelor, a cariilor dentare avansate și a bolilor parodontale. Este important însă să înlocuim cât mai curând dinții lipsă, fie că vorbim despre un dinte vizibil în zâmbet sau unul din zona laterală. În multe cazuri, pacienții nu sunt hotărâți dacă să aleagă implanturile dentare sau să opteze pentru o altă metodă de tratament. Să vedem totuși dacă merită să alegi prima variantă.

Este dureroasă intervenția?

Frica de durere în timpul inserării implantului dentar este unul dintre cele mai frecvente obstacole în calea tratamentului. În ciuda faptului că informațiile despre această metodă de tratament sunt astăzi disponibile pentru toată lumea, mulți consideră că implantul dentar este o procedură destul de dureroasă și preferă un tratament protetic clasic.

În practica stomatologică, în timpul intervenției de implant dentar, se folosește cu precădere anestezia locală – este suficientă pentru o anestezie eficientă a zonei operației, chiar dacă vorbim de plasarea mai multor implanturi. Senzațiile pacientului din timpul operației nu sunt diferite de cele pe care le experimentează, de exemplu, în timpul tratamentului cariilor. Deși pacientul simte că se lucrează în zona respectivă, el simte doar atingerea, durerea nefiind prezentă.

Recenziile pacienților despre cât de dureros este să faci implant dentar indică de obicei lipsa de durere a intervenției în sine. Dar dacă frica de intervenție este cu adevărat mare, medicul poate sugera măsuri suplimentare – de exemplu, sedarea; în acest caz, pacientul va fi într-o stare semiconștiientă, calmă, pe tot parcursul operației.

În unele cazuri, inserarea implantului dentar se poate fi efectuată sub anestezie generală, dar acest lucru necesită indicații stricte:

 • instalarea unui număr mare de implanturi – mai mult de 10;
 • operația se desfășoară concomitent cu alte intervenții chirurgicale;
 • reacții alergice la anestezice locale;
 • reflex de vomă necontrolat;
 • dentofobie severă.

În ceea ce privește durerea după procedură, da, pot apărea senzații de durere după terminarea efectului anesteziei, motiv pentru care medicul va prescrie medicamente pentru a calma durerea și pentru a reduce umflaătura.

Sunt posibile complicații?

Pacienții care nu sunt hotărâți să aleagă tratamentul cu implanturi dentare, au auzit adesea despre posibilele consecințe ale operației: respingerea implantului, inflamarea țesuturilor, necesitatea de a îndepărta un implant scump.

Cu toate acestea, incidența complicațiilor după intervenție este neglijabilă. Acest lucru se datorează îmbunătățirii tehnologiilor de implantare și a materialelor utilizate. Implanturile dentare sunt realizate din titan, un material biocompatibil care provoacă rar reacții alergice. Producătorii de implanturi asigură o rată foarte ridicată de integrare a implanturilor dentare și un risc minor de complicații.

Îngrijirea corespunzătoare a cavității bucale după intervenție este cea mai bună metodă de prevenție a complicațiilor, prin urmare, dacă sunt respectate recomandările medicului, riscul de a apărea consecințe neplăcute este foarte mic.

Ce mai trebuie să știi?

Înainte de a recurge la tratamentul cu implanturi dentare, trebuie să iei în considerare nu numai indicația – absența unui dinte, ci și posibilele contraindicații. Tratamentul are contraindicații relative și absolute, precum:

 • boli cardiovasculare;
 • tulburări de coagulare a sângelui;
 • diabet zaharat, boli endocrine grave;
 • boli oncologice;
 • boli neurologice;
 • bruxism;
 • boala parodontala, unele boli ale mucoasei bucale.

Tratamentul clasic cu implanturi dentare va necesita mai multe vizite la medic – după stabilirea diagnosticului, medicul introduce implantul în țesutul osos, după care va dura timp pentru ca acesta să se vindece și să fuzioneze cu osul. După perioada de osteointegrare va fi realizată coroana dentară propriu-zisă.

În prezent, există posibilitatea inserării implantului în aceeași ședință cu extracția dintelui, și încărcarea acestuia cu o coroana temporară. Aceasta variantă de tratament scurtează mult timpul de asteptare, însă nu poate fi aplicată în fiecare caz. Relizarea sa presupune existența unor condiții speciale, precum un volum osos restant suficient, o densitate corespunzătoare a osului, o igienă foarte strictă din partea pacientului, posibilitatea de a efectua controale foarte dese în prima lună după intervenție.

Costul unui implant dentar ​​este relativ mai mare, dar avantajele sale sunt semnificative:

 • un implant este o soluție de încredere, singura modalitate de a evita pierderea osoasă în absența propriului dinte.
 • designul îndeplinește perfect funcțiile – face față sarcinii masticatorii, asigură o bună estetica, nu diferă de proprii dinți ca aspect;
 • implantul dentar nu necesită șlefuirea dinților adiacenți;
 • nu provoacă disconfort.