Lucrari de montaj pavaje – planificare si idei.

Prima etapa in orice lucrare lucrare in constructii este planificarea, asa ca si pentru lucrarile de montare pavaje trebuie planificata toata actiunea.

Prima etapa in orice lucrare lucrare in constructii este planificarea, asa ca si pentru lucrarile de montare pavaje trebuie planificata toata actiunea. Pentru a avea un plan bine pus la punct trebuie sa luati in considerare nivelul de trafic a suprafetei pavate, nivelul de inclinatie a terenului si modelul ales.

Manopera lucrarii de montare pavaje este un relativ simpla, dar recomandam daca aveti posibilitatea sa o executati cu o echipa de meseriasi profesionisti pentru a avea calitatea rezultatelor. In continuare va prezint pe scurt pasi care trebuiesc urmati in lucrarea de montare pavaje:

Planificarea

Primul pas necesar, ca in orice lucrare in domeniul constructiilor, este planificarea, fara un plan bine stabilit rezultatele pot varia iar lucrarea finala poate avea de suferit.

Delimitarea si pregatirea terenului

Puneti-va manusile de lucru si apoi trebuie sa delimitati zona care va fi pavata cu ajutorul unor tarusi, legati intre ei cu sfoara. Dupa ce suprafata pavata este delimitata aceasta se decoperteaza, indepartanduse aproximativ 10-30cm.

Realizarea fundatiei

Fundatia este stratul de baza a unui pavaj realizat din pietris sau beton. De obicei este recomandat stratul de baza sa fie din pietris dar sunt si exceptii. In aceasta etapa se proiecteaza si inclinatia finala a suprafetei pavate pentru a ajuta la drenare, panta suprafetei trebuie sa fie de cel putin 1%.

Fixarea bordurilor

Urmatorul pas este fixarea bordurilor, acest proces este unul simplu bordurile se aseaza pe sapa umeda si cu un ciocan de cauciuc se bate usor pentru a se aduce la nivel. 

Stratul de nivel

Dupa fixarea bordurilor se introduce un strat de nivel, acest strat este format din nisip si foarte important este ca acesta sa respecte panta fundatiei. Grosimea acestui strat este de 3-7cm iar acesta se realizeaza prin compactarea nisipului cu o placa compactoare.

Montarea pavajelor

Abia acum terenul este pregatit pentru montarea pavajelor, actiunea de montare a pavajelor este simpla dar indicat este sa incepeti dintr-un colt pentru rezultate bune. In acest proces este nevoie de verificari constante cu bolobocul ca totul sa fie la nivelul bordurii.

Rosturile

In cazul in care sunt rosturi, indicat pentru drenare si o aerisire a solului recomandam rosturi de 1-2mm intre pavaje, acestea trebuiesc umplute cu nisip fin si uscat. Imprastiati nisip pe toata suprafata pavata si incepeti cu o matura sa miscati nisipul astfel incat sa umpleti rosturile.

Finalul

Ultimul pas este cu ajutorul unei placi compactoare sau vibrante sa realizezi o ultima compactare a suprafetei pavate. Indicat este ca solul sa fie uscat astfel incercati sa evitati aceasta etapa daca a plouat recent.

De ce pavaje?

Pavajele sunt cea mai populara optiune nu doar datorita aspectului ci si pentru ca sunt rezistente la factori externi cat si la un nivel de trafic intens.

Daca montarea pavajelor s-a realizat in mod corespunzator atunci pe suprafata pavata nu ar trebui sa apara fisuri, gropi sau denivelari.

Tipuri de pavaje 

Exista mai multe moduri de a categorisi tipurile de pavaje, acuma vom discuta despre tipurile de pavaje in functie de grosimea si utilitatea lor:

  • 2-4cm – pavaje rezidentiale folosite pentru pavarea curtilor 
  • 4-6cm – pavaje pentru trafic pietonal intens sau trafic auto cu masini sub 7 tone
  • 6-10cm – pavaje pentru trafic auto intens cu masini peste 7 tone

La ce trebuie sa fi atent atunci cand montezi pavaje

In timpul lucrarii de montare pavaje pot aparea mai multe probleme de care trebuie sa aveti grija, recomandam sa fiti atenti la urmatoarele:

  • Nisipul pe care se monteaza pavajele sa fie bine netezit si bine batatorit
  • Pavajele si bordurile sa fie corespunzator taiate la imbinari
  • Inaltimea bordurilor si pavajelor trebuie sa fie aceiasi
  • Rosturile dintre pavaje neumplute cu nisip
  • Alinierea pavajelor sa fie facuta in conformitate cu planul
  • Inclinatia pantei sa fie de la putin 1% pentru scurgere