Istoria modei. Evolutia rochiilor elegante de-a lungul timpului

Rochia eleganta a fost intotdeauna un simbol al rafinamentului si al frumusetii. Acest element vestimentar este prezent in societate inca din cele mai vechi timpuri si a traversat numeroase transformari, reflectand schimbarile sociale, culturale si artistice.

Cum s-au modificat rochiile elegante de-a lungul istoriei?

Rochii elegante in antichitate

Eleganta a fost cautata inca din antichitate. Atunci, rochiile elegante erau simplificate, dar reflectau statutul social al celor ce le purtau. In Egiptul Antic, rochiile erau deseori lungi si drepte, confectionate din in. Grecii antici preferau rochii lungi stranse in talie cu un cordon. In general, femeile care isi permiteau sa poarte rochii elegante faceau parte din inalta clasa a societatii iar rochiile erau foarte costisitoare.

Rochiile elegante pana in secolul XIX

In Evul Mediu, rochiile elegante capata complexitate, cu broderii si tesaturi bogate.

Renasterea aduce si ea schimbari, complexitatea fiind amplificata cu corsete stranse si fuste largi, ceea ce  reflecta prosperitatea si statutul social inalt.

In secolele al XVII-lea si al XVIII-lea au continuat sa fie preferate rochiile cu corsete stramte si fuste ample, decorate cu dantele, broderii si alte ornamente, aparand totusi mici modificari in fiecare nou deceniu. Aceasta perioada a subliniat dorinta de opulenta si lux in vestimentatie.

Revolutia industriala coincide cu revolutia in moda

Odata cu Revolutia Industriala, moda a devenit mai accesibila. Aparitia masinilor de cusut si productia in masa a tesaturilor a permis o diversificare mai mare in designul rochiilor elegante. Secolul al XIX-lea a vazut aparitia rochiilor care evidentiau silueta.

Secolul al XX-lea a fost cel care a adus cele mai mari schimbari in designul rochiilor elegante. De la simpla rochie neagra, popularizata de Coco Chanel, la extravagantele creatii ale designerilor ca Christian Dior, rochiile au  tinut pasul cu schimbarile rapide din societate si cultura populara. Perioadele de razboi au adus simplificarea si functionalitatea, in timp ce perioadele de prosperitate au adus opulenta si experimentare.

Totul a evoluat catre perioada de astazi, cand rochiile elegante continua sa evolueze, insa reusesc sa ofere o diversitate uriasa de modele.  Designerii se inspira din trecut, dar aduc si inovatii prin tehnologie si materiale noi.

Astazi se pune din ce in ce mai mult accent pe productie etica si pe materiale ecologice, se incearca reinvierea unor stiluri vechi, insa cu mici touch-uri moderne si se cauta povesti pe care fiecare rochie sa le spuna atunci cand este purtata.

Rochia eleganta nu mai este un acccesoriu vestimentar al femeilor bogate, fiind accesibila tuturor celor care vor sa se exprime prim modul in care se imbraca.

Vrei rochii elegante?  Gasesti o multime de modele atractive pe Inpuff

Daca vrei rochii elegante, cei de la Inpuff.ro iti ofera sute de modele create special pentru evenimentele deosebite din viata ta. Poti alege rochii pentru nunta, rochii pentru birou sau rochii pentru micile petreceri de tip cocktail si te poti exprima, gasind acele modele care iti contureaza cel mai bine atitudinea.