Constructia unei case este un proces lung si interesant, este foarte important sa intelegi care sunt etapele acestui process.
Constructia unei case este un proces lung si interesant, este foarte important sa intelegi care sunt etapele acestui process.
Prima etapa este sa iti gasesti echipa sau firma potrivita pentru toate etapele lucrarii care urmeaza, la inceput trebuie sa iti gasesti un arhitect si un proiectant iar apoi insasi echipa de constructii.
Pentru a lua cele mai bune decizii trebuie sa analizezi situatia financiara, daca ai nevoie poti verifica aici preturile practicate in domeniu:
A doua etapa esentiala este gasirea terenului. Terenul trebuie sa fie intravilan pentru a putea construi pe el. Eforturile pentru a transforma un teren extravilan in unul intravilan sunt lunig si costisitoare. In aceasta etapa trebuie trebuie luat in calcul terenul si apelat la arhitect sa te ghideze pentru a depasii toate limitarile care pot aparea.
Spatiul minim de care ai nevoie pentru a construi o casa si a avea o gradina mica este de 500m2 sau 5 arii.
A doua etapa a constructiei este realizarea proiectului. Arhitectul impreuna cu proiectantul trebuie sa puna pe foaie ideile si obiectivele tale in jurul bugetului alocat. Proiectul de cosntructie trebuie sa cuprinda aspectele arhitecturale, toate aspectele de rezistenta, instalatiile si planurile de instalatii.
Daca este prea mare bataie de cap exista pe internet proiecte de casa model, adica in schimbul unui tarif un specialist iti ofera un proiect de casa care poate fi putin personlizat.
Urmatorul pas este obtinerea avizelor, autorizatilor si documentelor de constructie care in Romania se pot dovedi a fi o mare bataie de cap. Avizul de constructie se primeste dupa depunearea proiectului de constructie, achitarea taxei de 0.5% din valoarea totala a casei si a mai multor avize si autorizatii genereale.
Dupa eliberarea avizului de constructie este momentul in care se calculeaza necesarul de materiale si se cumpara materiale de constructie. Din nou internetul vine in ajutorul tau, poti gasi oferte de la diferite depozite pentru a primi pretul cel mai bun pentru materialele dorite.
Pasul care urmeaza este eliberarea terenului si pregatirea lui pentru constructii. Indepartarea vegetatiei si daca este cazul demolarea structurilor existente. Daca planul prevede subsol atunci prima actiune este de a sapa nivelul dorit cu buldoexcavatorul daca nu este cazul atunci se sapa doar niste santuri. Dupa saparea santului trebuie turnat betonul, armata fundatia iar apoi turnat betonul de egalizare in care se introduc stalpii fundatiei. Ulterior se monteaza cofrajele si se toarna placa de nivel 0.
Dupa finalizarea fundatiei, casa incepe sa prinda forma prin ridicarea peretilor, sarpanta si acoperisul. Acesti pasi case este considerata “casa la rosu”. Urmatorul pas este termoizolarea casei si tencuiala la interior si exterior, montarea geamurilor, usilor, conducte de apa si canalizare si instalatia electrica. Dupa acesti pasi casa este considerata “casa la gri”.
Ultima etapa inainte de finalizarea casei este receptia lucrarii. La receptia lucrarii trebuie sa participe arhitectul, proiectantul si reprezentantul echipei de constructii. Acum se verifica si se semneaza terminarea lucrarilor.
Nu uita sa ceri cartea tehnica a constructiei.