Cum să îngrijești și să cureți gresia? 7 sfaturi

Sursa: Shutterstock

Gresia, cu aspectul ei elegant și durabilitatea sa, este o alegere populară pentru podele și suprafețe în multe case și spații comerciale. Cu toate acestea, pentru a menține aspectul frumos și pentru a-i prelungi viața, îngrijirea corespunzătoare și curățarea regulată sunt esențiale. În articolul de față, vom explora 7 sfaturi esențiale despre cum să îngrijești și să cureți gresia.

Aspiră zilnic

Aspirarea zilnică reprezintă un pas esențial în îngrijirea și curățarea gresiei, având un impact semnificativ asupra aspectului și durabilității acesteia. În felul acesta se împiedică acumularea de praf și murdărie care se pot depune pe suprafața gresiei, cauzând zgârieturi și diminuându-i strălucirea. Ai grijă să montezi o perie moale la țeava aspiratorului și să eviți capetele metalice sau periile dure, care pot deteriora gresia.

Șterge cu mopul

Mopurile din microfibră absorb bine apa și pot elimina cu ușurință murdăria sau petele de pe gresie. Fibrele acestora sunt fine și delicate, astfel încât nu zgârie sau nu deteriorează suprafața gresiei lucioase sau mate.

Tehnica de ștergere poate face diferența în rezultatele obținute. Pentru a preveni răspândirea murdăriei, folosește o mișcare în formă de „S” sau „Z”, asigurându-te că acoperi întreaga suprafață într-un mod uniform.

Optează pentru soluții concepute special pentru curățarea gresiei; dacă nu ai una la îndemână, amestecă puțin săpun lichid sau detergent de vase în apă călduță. Evită soluțiile abrazive sau cu conținut ridicat de acid, deoarece acestea pot deteriora gresia.

Curăță imediat lichidele vărsate

Lichidele pot pătrunde în suprafața poroasă a gresiei și pot provoca decolorare sau deteriorare. Șterge-le imediat și poți preveni aceste probleme, menținând aspectul frumos al gresiei pentru o perioadă mai îndelungată.

Pentru a curăța lichidele vărsate, este recomandat să folosești un material absorbant, precum un șervețel sau o cârpă, pentru a absorbi cât mai mult lichid posibil. Este important să nu lași lichidul să pătrundă adânc în gresie. După ce ai îndepărtat excesul de lichid, poți curăța suprafața cu un mop sau cu o cârpă umedă. Dacă este necesar, poți utiliza și un detergent blând, care să nu afecteze gresia.

Anumite tipuri de lichide, cum ar fi vinul roșu sau sucul de fructe, pot lăsa pete dacă nu sunt curățate imediat. Pentru acestea este bine să ai la îndemână un detergent special pentru pete sau poți folosi o soluție de oțet și apă, eficientă în îndepărtarea petelor de lichide colorate.

Utilizează covorașe de intrare

Covorașele de intrare pot reduce semnificativ cantitatea de murdărie și praf care pătrund în interiorul casei tale. Acestea capturează particulele de murdărie și umezeala de pe încălțăminte și previn astfel răspândirea acestora pe gresie.

Folosește mai multe covoare pe gresia lucioasă

Folosirea mai multor covoare pe gresia lucioasă contribuie la protecția suprafeței, oferind o barieră între dale și traficul intens sau obiectele căzute. Astfel, se previn zgârieturile și deteriorările care pot apărea în timp. De asemenea, covoarele pot oferi o protecție suplimentară împotriva petelor și a altor daune care pot afecta gresia.

Curăță gresia mată cu oțet sau bicarbonat de sodiu

Curățarea gresiei mate, precum cea de aici, poate fi ușor realizată folosind ingrediente simple. Pentru a pregăti o soluție de curățare homemade eficientă, amestecă o găleată de apă caldă cu o lingură de detergent (sau detergent de vase) și o cană de oțet alb. Utilizează o un burete sau o perie moale pentru podea și aplică soluția pe plăcile de gresie mată. Freacă ușor suprafața gresiei folosind buretele și soluția pregătită. După ce ai frecat plăcile, clătește-le cu apă obișnuită și apoi usucă-le cu o cârpă care nu lasă scame.

Alternativ, poți opta pentru o pastă făcută din bicarbonat de sodiu și apă. Amestecă bicarbonatul de sodiu cu apă până obții o pastă consistentă. Aplică pasta pe plăcile de gresie mată și folosește o perie sau o burete pentru a freca ușor suprafața. Nu folosi aceste metode pe gresia lucioasă, deoarece pot afecta finisajul acesteia.

Nu uita de rosturi

Pentru a curăța eficient rosturile gresiei, poți folosi un amestec simplu de bicarbonat de sodiu și apă. Într-un bol mic, amestecă o cantitate egală de bicarbonat de sodiu și apă până când obții o pastă omogenă. Aplică pasta pe rosturi și las-o să acționeze timp de câteva ore sau chiar peste noapte. Această metodă va permite bicarbonatului de sodiu să pătrundă în rosturi și să elimine murdăria și petele în profunzime.

După ce pasta a acționat suficient, folosește o periuță de dinți veche sau una cu peri rigizi pentru a freca rosturile cu mișcări circulare. Aceasta va ajuta la îndepărtarea oricărei murdării persistente sau a petelor mai dificil de eliminat. Clătește cu apă caldă și șterge rosturile cu o cârpă curată pentru a le usca.

Dacă petele persistă, poți repeta procesul sau poți utiliza un produs special conceput pentru curățarea rosturilor. Însă, în majoritatea cazurilor, amestecul de bicarbonat de sodiu și apă ar trebui să fie suficient pentru a obține rezultatele dorite. Încearcă aceste sfaturi și transformă întreținerea gresiei într-o sarcină mai ușoară și mai eficientă. Astfel, vei putea să te bucuri de un interior elegant și strălucitor