In prezent este dificil sa ne imaginam evenimente de orice fel, fara prezenta artificiilor ca si punct culminant. Fie ca este vorba despre o sarbatoare publica, privata, religioasa, diferite festivaluri sau serbarea noului an, spectacolul pirotehnic a devenit indispensabil lumii moderne.
De la momentul de inventiei, focurile de artificii au fost si vor continua sa ne uimeasca si sa ne impresioneze pentru un timp indelungat. Simbolizand o stare de sarbatoare, entuziasm si voie buna, aceste revarsari de lumina ne incanta privirea cu multitudinea de culori si forme.
Informatii referitoare la primele focuri de artificii ne relateaza ca au fost destul de diferite fata de cele pe care le cunoastem astazi. In acest sens apare instictiv intrebarea: de cand sunt oamenii fascinati de focurile de artificii?
Succinte informatii privind istoria artificiilor
In jurul anului 200 i.Hr. chinezii au inventat accidental, prin aruncarea bambusului in foc, primele forme de artificii. Se credea ca aceste explozii rezultate alungau spiritele rele si astfel erau folosite la diferite festivaluri religioase.
Prima atestare istorica a artificiilor a fost in China si dateaza din secolul al X-lea. Primele artificii aveau numai doua culori, respectiv portocaliu si alb. Acest material exploziv, cunoscut mai tarziu ca praf de pusca, a fost compus din azotat de potasiu, sulf si carbune. Acest praf a schimbat cursul istoriei in toata lumea, oferind totodata un mijloc pentru a sarbatori diferite evenimente.
In Evul Mediu, focurile de artificii impreuna cu explozibilii erau folositi impreuna pe campul de lupta, atat pentru lupta propriu-zisa cat si pentru a sarbatori victoria si pacea. Astfel specialistii in explozibili aveau mai multe atributii si provocari, pentru a realiza si spectacole pirotehnice.
Diferiti exploratori occidentali si negustorii au adus aceasta substanta explozibila in Europa. Spre exemplu, in Anglia, primele artificii au fost folosite la nunta regelui Henry al VII-lea, in 1486. Asadar din secolul al XIV-lea europenii aveau o noua delectare, cea cu spectacole de focuri de artificii.
In acest context, se pot stabili implicatiile religioase a focurilor de artificii, devenind repede parte integrata a sarbatorilor religioase chinezesti, dar nu numai. Deasemenea, paganii le utilizau impreuna cu torte de foc, la diferite ceremonii pentru a alunga demonii. Dupa ce artificiile au fost adoptate si de crestini, acestea au primit la un moment dat si un sfant protector, Sf. Varvara.
Evolutia explozibililor la nivel mondial
In mod cert primii specialisti in explozibili au avut nevoie de curaj si indemanare pentru a realiza lupta si apoi diferitele spectacole cu focuri de artificii.
De-a lungul timpului, chimistii au descoperit ca granulele mari de praf de pusca ard relativ incet, in timp ce granulele fine ard foarte rapid, producandu-se o explozie. Astfel au fost realizate primele forme de rachete, in tulpina de bambus, mai apoi in hartie: partea de sus era umpluta cu praf fin de pusca, iar in partea de jos se aflau granulele mari de praf de pusca.
Substantele de baza nu s-au modificat prea mult de-a lungul timpului, insa s-au facut imbunatatiri esentiale. In ceea ce priveste multitudinea de culori disponibile astazi, a fost posibila datorita faptului ca specialistii au observat ca daca se adauga clorat de potasiu in praful de pusca, caldura rezultata in urma arderii amestecului putea transforma unele metale in gaz.
In ziua de astazi stim ca daca vrem o explozie sa aiba culoarea rosie se adauga carbonat de strontiu, pentru culoarea albastru se adauga compusi ai cuprului, pentru verde, nitrati de bariu, pentru cele galbene, un amestec ce contine oxalat de sodiu si pentru cele albe stralucitoare se adauga titan, aluminiu si magneziu.
Crearea unei noi dimensiuni a evenimentelor
Indiferent de tipul evenimentului, fie ca este vorba despre festival, nunta, Ziua Nationala, Anul Nou, focurile de artificii sunt obligatorii aproape peste tot in lume.
O evolutie in sfera acestor servicii a fost momentul in care au inceput sa fie utilizate calculatoarele. In acest mod explozibilul nu mai trebuie aprins cu mana si se poate regla pentru a se aprinde electric. Astfel, in timpul unui anumit eveniment, artificiile pot fi programate sa explodeze in ritmul dorit, de exemplu cel al muzicii.
In ultimul timp artificiile sunt tot mai accesibile pe piata, iar oamenii sunt cuprinsi de dorinta de a vedea spectacole cu focuri de artificii tot mai interesante si grandioase. Astfel, in urma unui sondaj de opinie, publicul fascinat de artificii nu prea are limita stabilita privind bugetul alocat.
Majoritatea populatiei nu-si poate inchipui un eveniment important pentru comunitatea din care face parte, indiferent daca e sarbatoare religioasa sau nu, fara un foc de artificii, indiferent de dimensiunea acestora. In acest caz artificiile de interior sau cele pentru torturi sunt de multe ori cele mai la indemana variante.