Cele mai importante trei sfaturi pentru alegerea monitorului potrivit pentru calculatorul dvs.

Articolul de fata va ofera 3 sfaturi utile pentru a achizitia unui monitor nou pentru calculatorul dvs. Astfel, va indica ce dimensiune puteti alege pentru ecranul monitorului, raportul de aspect de care aveti nevoie si rezolutia ecranului ce va este necesara pentru ca imaginea sa fie clara.

Daca sunteti ca noi, petreceti mult timp privind la monitorul computerului dumneavoastra. Din acest motiv, ar trebui sa fie unul bun. Cititi acest articol in care va oferim sfaturi utile care sa va ajute sa gasiti cel mai bun monitor posibil pentru nevoile dvs.

Atunci cand aveti un buget pentru achizitia unui monitor nou si totusi aveti nevoie de suportul tehnic al unui specialist IT ne puteti contacta. Echipa de specialisti de la DepanareCalculatoare.Net va poate sustine in demersul de achizitie prin suport IT specializat. Acest suport IT va fi remote de cele mai multe ori.

Revenind la articol va vom detalia in cele ce urmeaza sfaturile de care e bine sa tineti seama in cazul in care va achizitionati monitorul singur.

1. Ce dimensiune este nevoie sa aiba ecranul monitorului?

Marimea ecranului este o optiune personala. Aceasta constituie unul dintre cei mai insemnati factori ce determina pretului unui monitor pentru calculator. Chiar daca, va stiti necesitatile mai bine decat oricine, va putem oferi cateva sfaturi:

 • Monitoarele de dimensiune mai mare sunt mai bune daca sunt folosite pentru grafica. De exemplu, vizionarea si editarea videoclipurilor, jocuri video cu grafica puternica, fotografie etc.
 • Atunci cand lucrati mult pe calculator, veti gasi ca ecranele mai mari (si mai multe) va pot determina sa fiti mai productiv.
 • Atunci cand nu folositi intensiv calculatorul in niciunul dintre aceste moduri, este cel mai probabil sa nu aveti nevoie de un ecran de dimensiune mare.
 • Retineti ca anumite afisaje pot fi mult prea mari pentru a fi utilizate usor pe birou. Orice afisaj peste 34 de inci este, de obicei, prea mare pentru distantele obisnuite de vizionare pe calculator.

Tinand cont de aceste sfaturi, alegeti o marime (masurata in inci pe diagonala) care va convine cel mai mult.

2. Ce raport de aspect va este necesar pentru monitor?

Raportul de aspect pentru un ecran de monitor constituie raportul dintre latimea panoului acestuia si inaltimea lui. O mare parte din monitoarele comercializate in prezent folosesc 16:9. Acesta este de fapt si raportul de aspect al televizoarelor. Raportul 16:9 face ideala astfel vizionarea video pe tot ecranul. Raportul 16:10 este ceva mai inalt, atat pentru modelele profesionale cat si pentru cele de modele grafice. De aceea este ceva mai greu de gasit pe piata. Rapoartele „patrate” mai vechi, precum 4:3 si 5:4, sunt foarte rar vazute la monitoarele noi.

Raportul 16:9 este poate perfect pentru mare parte din utilizatori, insa si o noua categorie de monitoare ultrawide devin cunoscute. Monitoarele ultrawide sunt concepute pentru multitasking cu cateva ferestre de aplicatii sau care ofera un camp de vizualizare super-widescreen pentru jocuri video. Acestea utilizeaza un raport de aspect extins de 21:9 sau mai mare si au tendinta sa fie mult mai costisitoare fata de monitoarele clasice de astazi.

3. Ce rezolutie trebuie sa aiba ecranul pentru ca imaginea sa fie clara?

In prezent am trecut dincolo de perioada tubului catodic (CRT). De aceea, fiecare ecran modern creeaza imaginea cu grile de pixeli. Rezolutia unui monitor face referire la numarul total de pixeli. Acest numar este valoarea numerica a orizontalei cu verticala. De aceea, o dimensiune de rezolutie standard, 1920×1080, contine in fond peste doua milioane de pixeli individuali pe ecran.

De obicei, rezolutiile mai mari sunt mai bune. In prezent, monitoarele ieftine au si ele o rezolutie de cel putin 1920×1080. Acesta este de fapt formatul standard denumit 1080p. Aceasta rezolutie este distribuita pe majoritatea televizoarelor LCD standard, o mare parte din telefoane si tablete dar si o multitudine de alte tehnologii. Aceste tehnologii sunt constituite de rezolutia de streaming a unei mari parti din videoclipurile web si discurilor Blu-ray.

Insa sunt disponibile optiuni si mai mari si mai bune. De obicei, veti dori cat mai multa rezolutie va puteti permite si care incape in monitorul dvs.

 • 1280×800, 1440×900, 1600×900, 1680×1050 sunt standarde de rezolutie anterioare care se regasesc doar pe monitoare foarte mici si ieftine.
 • 1920×1080 sau 1080p, este rezolutia standard a monitorului ce se regaseste adesea la orice dimensiune. Acesta constituie un raport de aspect standard de 16:9. Acest raport are aceeasi forma ca televizorul din camera dumneavoastra de zi. 16:9 este adesea numit si Full HD.
 • 1920×1200 este ceva mai inalt fata de 1080p si este cunoscut la monitoarele pentru afaceri sau pentru aplicatii grafice.
 • 2560×1440 reprezinta o varianta de rezolutie mai mare 16:9, ce poarta numele de 2K sau 1440p in cercul jucatorilor de jocuri video pe calculator.
 • 2560×1600 este o versiune de 16:10 a rezolutiei de 2560×1440.
 • 3840×2160 constituie rezolutia 4K, denumita astfel deoarece este de 4 ori mai clara decat 1080p. 4K poarta numele deseori de „Ultra High Definition” sau UHD.
 • 7680×4320 reprezinta rezolutia 8K. Monitoarele si televizoarele 8K sunt inca destul de scumpe fiind disponibile insa pe piata astfel.

Alte considerente legate de rezolutia ecranului monitorului

Veti gasi pe piata si alte rezolutii. Acestea le veti gasi deseori la modelele de monitoare ultrawide folosite pentru jocuri si vizionarea de continut media.

Un monitor arata de obicei cel mai bine daca afiseaza o imagine la aceeasi rezolutie ca dimensiunea sa fizica. Aceasta este numita si „rezolutie nativa”. Configurarea calculatorului pentru a o afisa la o rezolutie mai mica, in special cand raportul de aspect nu se potriveste, duce la o imagine neclara sau distorsionata.

Exista anumite imprejurari in care un ecran cu o rezolutie foarte inalta poate sa nu fie cea mai buna alegere. Utilizatorii hipermetropi sau cei care intampina greutati in a citi textul mic vor prefera ecrane cu rezolutii native mai mici. Acest lucru se va intampla cu toate ca sunt disponbile setari in majoritatea sistemelor de operare moderne ce adapteaza textul mic ilizibil.

Daca v-ati edificat asupra monitorului pe care doriti sa il cumparati in urma sfaturilor noastre este un lucru bun. Ulterior achizitiei monitorului specialistii de la DepanareCalculatoare.Net va pot sprijini cu servicii de depanare calculatoare sau mentenanta IT pe parcursul utilizarii calculatorului dvs. Aceste servicii le oferim fie pentru firme, fie pentru persoane fizice din Bucuresti si Ilfov. Deci, ne putem deplasa la domiciliul clientului la solicitarea acestuia. In special in cazul companiilor, specialistii nostri realizeaza mentenanta IT, inclusiv achizitii in cadrul abonamentelor lunare pe baza de contract.