Ce trebuie sa stii despre dermatita atopica

Dermatita atopica este o afectiune comuna ce poate afecta persoanele indiferent de varsta, de la nou-nascuti la adultii cu varsta de peste 65 de ani. Simptomele pot varia de la un pacient la altul si interfereaza cu viata de zi cu zi. Nu intotdeauna afectiunea este tratata adecvat, sau poate fi diagnosticata mai tarziu, pentru ca simptomele nu sunt intotdeauna evidente. De aceea este importanta consultarea unui medic dermatolog, mai ales atunci cand pacientul este un copil (2).

In acest articol iti spunem ce este dermatita atopica, ce o declanseaza, care sunt manifestarile si cum se poate trata.

Ce este dermatita atopica

Dermatita atopica este o afectiune care provoaca uscarea pielii, mancarime si inflamatie. Este mai frecventa la copii si poate fi o boala cronica (episoadele recidiveaza). Persoanele cu dermatita atopica sunt expuse riscului de a dezvolta alergii alimentare, febra fanului si astm (1).

In mod normal, dermatita atopica nu este contagioasa. Cu toate acestea, daca se observa o inflamare a eruptiilor cutanate (de exemplu daca acestea incep sa zemuiasca) este posibil ca infectia sa devina contagioasa (3). 

Dermatita atopica vs. eczema

Atat dermatita atopica cat si eczema se refera la o inflamatie a pielii. Eczema este un termen medical care se refera la un grup de conditii medicale, in vreme ce dermatita atopica reprezinta cel mai frecvent tip de eczema (3).

Pe cine afecteaza dermatita atopica?

Dermatita atopica afecteaza cel mai adesea copiii, dar se poate dezvolta la orice varsta, indiferent de sex. De asemenea, persoanele de culoare sunt mai putin susceptibile de a dezvolta afectiunea. Dintre toate persoanele care dezvolta afectiunea, 65% o dezvolta in primul an de viata, in vreme ce 90% dezvolta afectiunea inainte de implinirea varstei de 5 ani (3). 

Ce declanseaza dermatita atopica?

Sunt mai multi factori care pot declansa dermatita atopica, iar acest lucru inseamna ca nu exista o singura cauza, ci mai multe. Literatura de specialitate mentioneaza ca, indiferent de factorii cauzatori, afectiunea este provocata de deteriorarea functiei de bariera a pielii. Practic, pielea devine mai sensibila la substante iritante, alergeni, factori de mediu (exista si dermatita de contact, atunci cand persoana intra in contact cu un anume alergen, sau cu o substanta iritanta).

Dermatita atopica poate fi declansata si de alergeni alimentari precum oua, arahide, nuci, soia, lapte de vaca, grau, fructe de mare.

Simptomele dermatitei atopice

Simptomele dermatitei atopice pot aparea oriunde pe corp si variaza de la o persoana la alta. Manifestarile afectiunii pot include:

  • piele uscata;
  • mancarime;
  • eruptii cutanate care apar pe pielea inflamata;
  • inflamatii;
  • formarea de cruste;
  • piele ingrosata;
  • piele sensibila (1).

Cand se recomanda un control medical

Trebuie consultat medicul pediatru sau dermatolog daca pacientul:

  • prezinta simptome de dermatita atopica;
  • prezinta simptome care ii afecteaza somnul sau activitatile zilnice;
  • prezinta o infectie a pielii;
  • prezinta simptome chiar si dupa ce a inceput un tratament.

De asemenea, este recomandata consultarea medicului in cazul in care pacientul, copil sau adult, are febra sau daca eruptia cutanata pare infectata (1).

Cum se trateaza dermatita atopica

Exista mai multe medicamente pe care medicul le poate prescrie,  care pot ajuta la gestionarea simptomelor de dermatita atopica:

  • creme sau unguente cu corticosteroizi: amelioreaza mancarimea si ajuta la regenerarea pielii. Trebuie utilizate conform instructiunilor, pentru ca folosirea lor in exces poate provoca efecte secundare neplacute (subtierea pielii sau pierderea pigmentului).
  • steroizi orali: sunt corticosteroizi care pot fi prescrisi de medic in cazurile severe, pentru a ajuta la controlul inflamatiei. Este important de stiut ca aceste medicamente trebuie utilizate pe termen scurt, din cauza efectelor secundare (nivel ridicat de zahar in sange, glaucom, ritm incetinit de crestere la copii, o vindecare mai lenta a leziunilor).
  • antibiotice antivirale sau antifungice: se pot prescrie in cazul in care dermatita de infecteaza.
  • terapia cu lumina (fototerapia): in cazul in care pacientul prezinta recidive ale bolii dupa tratamentele traditionale, poate beneficia de fototerapie (cantitati controlate de raze ultraviolete pe piele). Fototerapia nu se recomanda pe termen lung, pentru ca poate creste riscul de cancer de piele si imbatranire prematura.

Cum se poate preveni dermatita atopica?

Declansarea dermatitei atopice nu poate fi prevenita. Cu toate acestea, pot fi luate masuri pentru a reduce revenirea afectiunii. In acest sens, se recomanda evitarea posibililor declansatori si hidratarea corespunzatoare a pielii.

Prognosticul dermatitei atopice

Dermatita atopica nu dispare complet, dar dupa ce au fost identificate modalitati de gestionare corespunzatoare a simptomelor, recidiva nu va mai fi la fel de severa (sau poate sa nu mai apara). Pacientii care au dermatita atopica ar trebui sa discute cu medicul dermatolog pentru a se asigura ca primesc cele mai bune tratamente disponibile. 

Chiar daca dermatita atopica nu este o afectiune care pune viata in pericol, ea poate afecta calitatea vietii pacientului. Exista numeroase metode de tratament care pot ajuta pacientul sa gestioneze simptomele. In cele mai multe cazuri, pacientii constata o imbunatatire semnificativa a simptomelor odata ce identifica o modalitate de ingrijire a pielii ce functioneaza pentru ei. 

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

(1) Mayo Clinic, „Atopic dermatitis (eczema)”, accesat in data de10.04.2023: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20353273

(2) American Academy of Dermatology Association, „Eczema types: atopic dermatitis overview”, accesat in data de 10.04.2023: https://www.aad.org/public/diseases/eczema/types/atopic-dermatitis

(3)Cleveland Clinic, „Atopic dermatitis”, accesat in data de 10.04.2023: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24299-atopic-dermatitis