Brânza sau alimentul care te ajută să descoperi cultura gastronomică

Brânzeturile sunt produse alimentare preponderent de origine animală care, în combinație cu diferite condimente sau tipuri de lapte, pot îngloba valorile și tradițiile unei țări sau regiuni.

Pe lângă aspectul cultural, brânzeturile sunt recunoscute pentru importanța majoră în nutriție. Sunt o sursa importantă de nutrienți esențiali, inclusiv proteine, calciu, fosfor, vitamine din grupul B, grăsimi și zaharuri. Toate aceste elemente contribuie la buna funcționare a organismului și în special, la sănătatea tractului digestiv, la consolidarea sistemului imun și a celui nervos, precum și la circulația sângelui.

Care sunt cele mai apreciate sortimente de brânzeturi?

În prezent, ai posibilitatea de a explora numeroasele sortimente de brânzeturi, care diferă din punct de vedere al gustului și al texturii. Dacă ești curios, îți poți comanda brânzeturi de aici, explorând gama largă disponibilă în magazinul Auchan.ro.

Brânza Cheddar este probabil cea mai cunoscută și populară brânză din lume. Originară din Regatul Unit al Marii Britanii, aceasta este fabricată din lapte de vacă și se remarcă printr-un gust puternic și cu o tentă de acrișor. O caracteristică specifică acestui sortiment este că poate fi regăsit în mai multe varietăți, cum ar fi extra-tare sau maturat, dictat de perioada de prelucrare, fiecare având un gust și o textură distincte.

Brânza Feta este emblematică pentru Grecia și este obținută în mod obișnuit din lapte de oaie sau de capră. Gustul aparte și textura deosebită fac din acest tip de brânză unul foarte popular în gastronomia (de exemplu, este adăugată în salate, paste sau pizza) și alimentația mediteraneană. Brânza feta are un gust proaspăt și acrișor, dând senzația că se topește cu usurință.

Brânza Gouda face parte din cultura și tradițiile Olandei. Se prelucrează din lapte de vacă, obținându-se un gust dulce și o textură cremoasă. Branza Gouda poate fi regăsită în mai multe forme, cum ar fi maturată sau afumata, diferențiindu-se prin intensitatea gustului și consistență.

Când spui „Brie”, cu siguranță te gândești la Franța. Brânza Brie se obține din laptele proaspăt de vacă, remarcându-se prin gustul delicat și discret, care este completat în multe cazuri de amestecul cu trufe sau nuci.

Pe lângă Brie, Roquefort este un alt sortiment de brânză tradițional din Franța. Compoziția acesteia cuprinde lapte de oaie, care îi conferă un gust puternic și picant. În acest caz, poți degusta brânza Roquefort alături de nuci sau miere.

Italia este o altă țară cunoscută pentru gastronomia bogată și delicioasă, iar de aceea, brânza Mozzarella nu trebuie să lipsească din această listă. Mozzarella are la bază lapte de vacă sau de bivoliță, conferindu-i gustul delicat și consistența elastică, de unde și forma rotundă în care este comercializată. Acest tip de brânză este inclus în numeroase rețete, inclusiv pentru prepararea pastelor sau ca topping pentru pizza.

Brânzeturile românești

Deși țările străine sunt foarte bogate când vine vorba despre brânzeturi, nu putem spune că România se lasă mai prejos. Cultura noastră gastronomică include o multitudine de sortimente foarte apreciate. Dintre acestea, telemeaua, cașul, urda și brânza de burduf sunt doar câteva tipuri pe care trebuie să le încerci pentru că nu te vor dezamăgi.

Indiferent de locul unde te afli, ai posibilitatea de a degusta sortimente de brânză care variază în funcție de zona geografică și tradiții, de tipul de lapte folosit și de metoda de preparare. Descoperirea diferitelor tipuri de brânzeturi poate fi o experiență interesantă și plină de surprize.

Sursă foto: unsplash.com