
produse panificatie
Daca esti pasionat de gatirea de produse de panificatie si ai vrea sa incepi o afacere in acest domeniu, trebuie sa stii ca exista foarte multe lucruri pe care ar trebui sa le iei in calcul. Desigur, o afacere in acest domeniu va insemna, aproape in fiecare caz, o brutarie – doar ca si aceasta poate fi de mai multe feluri.
Astfel, daca ai in gand o astfel de afacere si nu stii exact de unde si cum ar trebui sa incepi, continua sa citesti acest articol!
Tipuri de brutarie
Dupa cum a fost mentionat, exista mai multe tipuri de brutarii, fiecare dintre acestea integrandu-se diferit intr-o afacere bazata pe produse de panificatie. Astfel, ai de luat in vedere:
- Brutariile tip cafenea – intr-o asemenea locatie, produsele de panificatie se gatesc in acelasi loc unde se vand si bauturi racoritoare si cafea, printre altele. Acest tip de brutarie este printre cele mai populare din lume;
- Brutarii simple – acestea ofera clientilor posibilitatea de a cumpara, pur si simplu, produsele lor favorite. Brutariile simple nu implica un loc de servit masa – produsele vandute sunt fie consumate acasa sau luate to-go, dupa cum s-ar spune;
- Brutariile mobile – acestea vin sub forma unui food truck care comercializeaza produse de panificatie. Chiar daca acesta este mobil si permite portabilitatea afacerii tale, mai mult sau mai putin, trebuie sa stii ca produsele nu pot fi gatite in interiorul acestui food truck, din cauza spatiului mic. Tot vei avea nevoie de o brutarie traditionala;
- Brutariile de specialitate – acestea sunt din ce in ce mai populare deoarece pot satisface toate tipurile de clienti – cei care doresc produse pentru evenimente, cei care nu mananca gluten si asa mai departe. Desigur, costurile de intretinere pentru o astfel de brutarie sunt si ele crescute;
- Brutariile de casa – acestea sunt inventia ultimilor ani, in care livrarile la domiciliu de mancare sau produse de panificatie au devenit un lucru obisnuit. Pentru acest tip de brutarie, nu ai nevoie de locatie sau de alte certificari/permise – ci doar de un loc corespunzator unde poti gati produsele.
Desigur, exista si brutarii care isi vand produsele altor afaceri sau companii – acestea pot fi comparate cu brutariile simple, dar interactioneaza cu un alt tip de clienti; sunt B2B, pe scurt.
Cum dai startul unei brutarii?
Pentru a da startul unei brutarii, trebuie sa iei in calcul 2 lucruri foarte importante – planul de afaceri si procurarea ingredientelor necesare brutariei. Pe langa acestea, mai trebuie rezolvate si problemele legate de capital, spatiu, permise si licente, angajati si de strategiile de marketing.
Cele 2 mentionate sunt foarte importante deoarece sunt baza afacerii in sine. Planul de afaceri iti va pune la dispozitie o analiza de piata, posibile oferte, un plan de management, precum si previziuni financiare, printre altele.
Apoi, cand vine vorba de ingrediente pentru produse de panificatie, trebuie sa te asiguri ca acestea sunt procurate de la cei mai buni producatori sau distribuitori din domeniu. In cazul brutariilor, lucrurile nu se fac cu jumatati de masura – iar daca vrei ca brutaria ta sa fie una de top, trebuie sa folosesti doar ingrediente superioare.
Astfel de ingrediente iti pot fi puse la dispozitie de Lesaffre Romania – peste 170 de ani de experienta in domeniul producerii de drojdie si al produselor de panificatie!