
Toata lumea stie si a gustat macar odata din prajitura Tiramisu. Gospodinele din Romania fac aceasta prajitura in felul lor, iar cofetariile le ofera clientilor aceasta prajitura in stilul lor. Dar daca ai gustat un Tiramisu de la Narcisa, una din cele mai cunoscute cofetarii Ploiesti, vei fi cat mai aproape de gustul autentic al acestei prajituri. Dar de unde vine si cand a fost inventat faimosul deliciu dulce? Ei bine, aceasta este povestea Tiramisului.
Asa cum este adesea cazul, este dificil sa se determine originea exacta a unui fel de mancare sau dulce. Dar un lucru este cert: Tiramisu ne vine din Italia. Ortografia sa italiana este “tirami sù”, care inseamna literal „trage-ma in sus”, in sensul de a inalta pe cineva sau in sens fizic.
Tiramisu este un desert a carui baza este alcatuita din oua, zahar, cafea rece, mascarpone alcoolic (Marsala sau Amaretto) pentru a inmuia un fursec moale (ladyfingers, pandispan, prajituri cu lingura) si pudra de cacao. Preparate separat, aceste ingrediente sunt apoi suprapuse in straturi succesive.
Deci este un desert italian, dar de unde vine? Nimeni nu o stie cu adevarat, iar mai multe legende circula. Iata cateva:
Prima este ca Tiramisu a fost inventat in Toscana la sfarsitul secolului al XVI-lea. Ar fi fost creat special pentru vizita lui Cosimo al III-lea de Medici, duce de Toscana la Siena. Aceasta prajitura i-ar fi placut atat de mult incat ar fi devenit desertul lui preferat si l-ar fi facut cunoscut in toata Italia readucandu-l la curtea Florentei. Mascarpone a fost adaugat la reteta din Treviso. Desertul s-a raspandit apoi in afara granitelor Italiei in secolul al XVIII-lea, datorita autorilor care difuzeaza reteta in carti de bucate. Se adauga biscuitul boudoir.
Se mai spune ca in perioada Renasterii, venetienii ofereau tiramisu indragostitilor lor pentru a-i face mai vigurosi, intrucat era considerat un afrodisiac. Sau, se mai spune ca curtezanele venetiene consumau Tiramisu pentru a avea mai multa energie.
O alta legenda este mult mai plauzibila: Tiramisu este de fapt un truc pentru a nu irosi cafeaua rece si prajiturile ramase. La aceste 2 ingrediente s-a adaugat putin lichior pentru a inmuia prajitura si apoi a fost acoperit totul cu crema sau mascarpone.
De-a lungul timpului, Tiramisu a evoluat si au aparut multe variante: prajituri diferite, folosirea fructelor etc.
Cam aceasta ar fi istoria acestui apreciat desert, pe care il poti gasi la cofetaria Narcisa. Aceasta cofetarie are un site bine realizat de unde poti comanda tort Tiramisu, cu un aspect deosebit si un gust divin. Desigur, aceasta cofetarie Ploiesti iti poate oferi si alte tipuri de prajituri si torturi, toate deosebit de bine realizate. Dulciurile sunt toate cu un aspect deosebit, ingredientele sunt mereu proaspete si de cea mai buna calitate si sunt extrem de variate. Poti avea orice aroma doresti si poti alege din cele prezente pe site sau poti personaliza tortul. Daca insa preferatul tau este tortul Tiramisu, sa stii ca faci o alegere excelenta si vei delecta pe toata lumea cu o prajitura deosebita care va ridica moralul si ii va face pe toti sa se simta mult mai bine.