Totul despre suzete pentru bebeluși și copii: informații și sfaturi utile

Părerile sunt împărțite în rândul părinților în ceea ce privește utilizarea suzetelor pentru bebeluși și copii. Aceste mici bucățele din plastic, latex sau silicon pot oferi numeroase beneficii micuților. Alături de liniștea pe care o resimt atunci când au o suzetă la dispoziție, bebelușii pot adormi mai ușor. Suzetele pot reduce și riscul de apariție a sindromului de moarte subită a sugarului. 

Prezentăm în continuare toate informațiile pe care trebuie să le știi despre suzete pentru bebeluși și copii, astfel încât să alegi cea mai bună variantă pentru nevoile micuților tăi.

Ce sunt suzetele și cum contribuie la dezvoltarea bebelușilor?

Suzetele reprezintă dispozitive din plastic, latex sau silicon, echipate cu un scut, un inel de prindere și o tetină care se introduce în gura bebelușului. Scopul principal al acestora este de a imita mamelonul mamei și de a satisface instinctul natural de supt al micuțului. Acestea contribuie la calmarea și confortul copilului, oferindu-i o senzație de siguranță și satisfacție.

Legătura dintre suzetă și somn este una importantă. Studiile sugerează că suzetele pot ajuta bebelușii să se așeze mai ușor la somn și pot reduce riscul de sindrom de moarte subită a sugarului (SIDS).

Unii experți consideră că suptul suzetei poate menținere deschise căilor respiratorii, reducând astfel riscul de sufocare. Totuși, este important să menționăm că nu toți bebelușii sunt interesați de suzete și că unele cercetări au arătat că utilizarea pe termen lung a suzetelor poate avea și unele efecte negative la nivelul cavității bucale a copilului. (1), (2)

Tipuri de suzete

Există o varietate de tipuri de suzete disponibile pe piață, fiecare având caracteristici distincte și potrivite pentru diverse nevoi. Ai o gamă variată de suzete de la DrMax din care să alegi cea mai bună variantă pentru copiii tăi. 

Suzetele tradiționale au o formă rotunjită și sunt preferate de mulți bebeluși datorită confortului pe care îl oferă. Un tip popular de suzetă este cea ortodontică, proiectată să se potrivească perfect gurii bebelușului și să ajute la alinierea corectă a dinților. Aceste suzete au o formă asimetrică și sunt fabricate dintr-un material flexibil, precum siliconul sau latexul. 

Suzetele terapeutice sunt concepute pentru a calma durerile de dinți. Pot avea suprafețe texturate sau geluri răcoritoare pentru a reduce disconfortul resimțit de bebeluși. 

În plus, există și suzete personalizate, care pot fi adaptate nevoilor speciale ale bebelușului, cum ar fi suzetele cu sistem de ventilare pentru a preveni apariția colicilor. (3)

Avantaje oferite de utilizarea suzetelor

Fiecare tip de suzetă vine cu avantaje distincte. Suzetele ortodontice, datorită formei și materialelor lor speciale, pot contribui la dezvoltarea corectă a cavității bucale și la alinierea dentiției bebelușului. Acestea pot reduce riscul de apariție a unor probleme dentare ulterioare.

Suzetele tradiționale pot fi mai confortabile pentru unii bebeluși, oferindu-le o senzație plăcută de supt și de relaxare în momentele agitate. Suzetele terapeutice pot ajuta la calmarea și alinarea durerilor de dinți, fiind o opțiune utilă în perioadele de erupție dentară. Suzetele personalizate, adaptate nevoilor speciale ale bebelușului, pot fi o soluție eficientă pentru copiii cu cerințe speciale, cum ar fi cei cu reflux gastroesofagian sau cu dificultăți de supt. (2), (3)

Cum să alegi corect suzeta pentru bebelușul tău?

Pentru alegerea corectă a suzetei pentru bebelușul sau copilul tău, trebuie să iei în considerare câteva aspecte importante: vârsta micuțului, siguranța suzetei, forma și materialul din care sunt confecționate, precum și îngrijirea și curățarea corespunzătoare a acestora.

Există suzete speciale pentru nou-născuți, care sunt mai mici și mai delicate, dar sunt disponibile și produse pentru copiii mai mari de 18 luni. Alegerea unei suzete adecvate vârstei bebelușului asigură o potrivire corectă și confortabilă.

Înainte de a achiziționa un astfel de produs, ar fi indicat să verifici dacă aceasta respectă standardele de siguranță. Verifică dacă suzeta are părți care pot fi detașate sau înghițite de bebeluș, evitând astfel riscul de sufocare sau înec. De asemenea, asigură-te că suzeta este fabricată din materiale non-toxice și că are găuri de ventilație în scut pentru a preveni iritarea pielii.

Pentru a asigura un mediu igienic pentru bebeluși și copii, suzetele trebuie curățate corespunzător și în mod regulat. Există mai multe metode, cum ar fi sterilizarea prin fierbere în apă, utilizarea unui sterilizator special sau curățarea în mașina de spălat vase. Nu în ultimul rând, verificarea periodică a suzetelor pentru semne de uzură sau deteriorare este esențială. La primele semne ale unor probleme, suzetele trebuie înlocuite. De altfel, periodic este indicată schimbarea acestor produse cu unele noi. (1), (2), (3)

Suzetele sunt un instrument esențial în creșterea și dezvoltarea bebelușilor și copiilor, iar alegerea corectă poate face diferența între copii liniștiți și fericiți și cei agitați și frustrați. Te încurajăm să explorezi online gama diversificată de produse pentru a identifica suzetele potrivite vârstei și nevoilor celor mici. 

Surse de informare:

1. Pacifiers: Are they good for your baby? – https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/pacifiers/art-20048140

2. Baby Pacifier Pros and Cons – https://health.clevelandclinic.org/baby-pacifier-pros-and-cons/

3. Here’s What You Need to Know About Popping in Pacifiers to Soothe Newborns – https://www.healthline.com/health/parenting/newborn-pacifier