Îngrășămintele se deosebesc între ele după mai multe criterii, printre care modul în care sunt aplicate. De pildă, îngrășămintele foliare sunt acele substanțe chimice care se aplică prin pulverizare asupra plantelor.
Utilizate atât pentru culturile de câmp, cât și pentru livezi, viță de vie sau în legumicultură, aceste ingrasaminte foliare au drept scop principal suplinirea cantităților de elemente chimice și de nutrienți de care au nevoie plantele pentru a se dezvolta în condiții optime.
Frunzele au capacitatea de a absorbi complet și ușor nutrienții, realizând apoi un transfer rapid al acestora în restul plantei. Astfel este sprijinit procesul de regenerare în cazul unor carențe apărute pe parcursul creșterii și dezvoltării.
În același timp, îngrășămintele pot fi folosite și pentru prevenirea diferitelor carențe la multiple tipuri de culturi. În astfel de cazuri specifice, este recomandată aplicarea unor îngrășăminte foliare anticarențiale, pe bază de fier, calciu, cupru, zinc, magneziu sau mangan.
Pentru a înțelege modul de acțiune al substanțelor, este util să cunoști caracteristicile unora dintre cele mai eficiente produse existente acum pe piață.
Îngrășământ foliar Cytoplant 400
Disponibil în recipiente de 500 de mililitri, Cytoplant 400 este un bioactivator natural al proceselor fiziologice ale plantelor, obținut printr-un proces tehnologic care permite păstrarea tuturor componentelor active.
Produsul se remarcă prin cea mai mare concentrație de citochinine de origine naturală. Aplicarea sa stimulează diviziunea celulară a organelor plantelor aflate în dezvoltare, mobilizează substanțele nutritive și reduce dominanța apicală.
Acest tip de îngrășăminte foliare se aplică la toate speciile horticole: legume, pomi fructiferi, citrice sau viță de vie, pentru inducerea înfloririi și a legării cât mai bune. Dozele recomandate sunt cuprinse între 1,5 și 2 litri la hectar.
Biostimulator Razormin
Acest tip de îngrășăminte foliare are o compoziție complexă ce cuprinde azot total, azot organic, azot nitric, azot amoniacal, fosfor, potasiu, aminoacizi liberi, polizaharide, fier, mangan, bor, zinc, cupru și molibden. Cu ajutorul său se pot trata culturi foarte diverse, de la grâu, porumb, rapiță sau floarea soarelui la legume, flori, pomi fructiferi, plante ornamentale sau chiar gard viu și gazon.
Există o serie de reguli pentru folosirea sa, astfel încât să fie obținute cele mai bune rezultate. Se aplică întotdeauna diluat în apă, pentru orice tip de irigare. Semințele și bulbii se pot trata înainte de a fi plantate. În schimb, aplicarea nu trebuie făcută în timpul înfloririi și fructificării, pentru a nu provoca dezechilibre. De asemenea, produsul nu trebuie amestecat cu alte produse care conțin uleiuri minerale, cupru și sulf, deoarece apare riscul de a induce fenomenul de fitotoxicitate.
Pe parcursul zilelor cu temperaturi ridicate, se recomandă aplicarea în timpul dimineții sau a serii. Se va evita efectuarea tratamentelor în timpul zilei, când temperatura depășește 25 de grade Celsius, precum și la temperaturi prea scăzute.
Unul dintre cele mai importante efecte benefice constă în favorizarea capacității de absorbție a nutrienților din sol și aducerea unui aport suplimentar de nutrielemente. Sunt îmbunătățite creșterile vegetative și este mărită masa foliară a plantelor. Astfel, crește randamentul culturilor, iar în cazul fructelor se înregistrează creșterea mărimii, a concentrației în zahăr și accentuarea culorii.
Utilizând corect diferitele tipuri de îngrășăminte foliare, veți avea parte de productivitate sporită și de plante deplin sănătoase!