Ești în căutarea unui apartament, dar nu ai suficient buget? O variantă mai avantajoasă din punct de vedere al costurilor, dar la fel de eficientă este achiziționarea unui imobil aflat la licitație. În momentul de față există sute de rău-platnici, cărora li se execută silit locuințele. Nu este deloc o situație fericită pentru debitor, dar creditorul (de regulă o instituție financiară) trebuie să-și recupereze pierderile.
Active interesante la prețuri foarte bune se pot lua și din lichidări de patrimoniu sau insolvență. Totuși, care este mai exact procedeul de cumpărare? Află tot ce trebuie să știi în rândurile de mai jos.
Ce caracteristici au licitațiile online?
Ai vizualizat un anunț despre o societate care a intrat în insolvență sau pur și simplu cunoști pe cineva care lucrează în executări silite? Ești cu un pas mai aproape de a găsi imobilul ideal nevoilor tale. Totuși, dacă nu ai acces la astfel de resurse, cel mai bine ar fi să intri pe o platformă de licitații. Acolo ai la dispoziție zeci sau chiar sute de opțiuni, ceea ce înseamnă că vei avea mai multe șanse de a găsi exact ce-ți trebuie.
Dacă te întrebi cum decurge mai exact procesul, există câțiva pași esențiali pe care trebuie să îi ai în vedere:
- Află mai multe detalii despre lichidator sau practician în insolvență – Primul și cel mai important lucru este să știi cine este persoana care a repus imobilul în vânzare în urma deciziei de executare. Dacă se poate, ia direct legătura cu persoana în cauză și adresează-i toate întrebările care te interesează. Nu este obligatoriu să locuiască în aceeași zonă unde se află imobilul. În astfel de cazuri, totuși, s-ar putea să fie mai dificil să stabiliți o întâlnire pentru vizionare.
- Solicită informații suplimentare despre data și condițiile de vânzare – Executarea silită a unui imobil se poate efectua numai în urma deciziei unei hotărâri judecătorești. Poți cere lichidatorului să-ți spună pe scurt istoricul procesului și care sunt termenii pe care trebuie să-i respecți. Pe majoritatea celor dornici să cumpere îi interesează prețul, care este semnificativ mai mic decât în cazul celorlalte clădiri puse în vânzare. Cel mai bine ar fi să achiziționezi un caiet de sarcini – acolo sunt trecute toate detaliile de care ai nevoie pentru următoarea investiție.
- Fă o vizită apartamentului sau casei vizate – Înainte de a fi luat de la debitor, imobilul este evaluat de către o echipă specializată pentru a estima valoarea reală de pe piață. Pentru a te convinge de veridicitatea aspectelor comunicate de creditor, fă un drum pentru a vedea îndeaproape locuința. Este dreptul tău și reprezintă o modalitate eficientă de a-ți securiza banii. Ia în calcul atât gradul de accesibilitate, cât și starea funcțională a clădirii.
- Pentru a putea participa la licitație, va trebui să îndeplinești câteva condiții legale – În primul rând, vei fi nevoit/ă să plătești o garanție – în general 10% din valoarea bunului pe care vrei să-l cumperi. Mai apoi, e necesar să întocmești un dosar de participare, mai cu seamă dacă achiziția e făcută în numele unei companii. Dosarul va fi înregistrat de către lichidator. În funcție de caz, există o dată și o oră limită stabilite în prealabil.
- Ultimul pas este să te prezinți la licitație – După ce ai bifat toate aspectele de natură juridică, singurul lucru care îți rămâne este să participi la licitație. Dacă timpul nu-ți permite îți poți angaja un avocat care să meargă în locul tău. Evident, o astfel de hotărâre presupune costuri adiționale. În cazul în care bunul este adjudecat în favoarea ta, nu-ți mai rămâne decât să plătești suma totală. Dacă nu, îți poți recupera banii pentru garanție.
Cum decurge o licitație online?
În general, majoritatea celor care profită de oportunitățile de cumpărare a imobilelor luate prin insolvență sau executare silită sunt cei care cunosc îndeaproape legea. Sunt profesioniști în diverse domenii și nu se încurcă în detalii legislative și nici nu-și pierd timpul inutil. Persoanelor fizice le este mai greu, tocmai pentru că nu cunosc tot cadrul juridic. Însă, cu platformele specializate în licitații online totul e mai simplu. Orice persoană poate găsi imediat casa sau apartamentul ideal și să participe ulterior la o licitație.
Pe lista avantajelor pe care le va resimți se numără în primul rând rapiditatea realizării întregii proceduri. Toate formalitățile standardizate sau aspectele birocratice greu de înțeles rămân în grija platformei, care le transformă în informații ușor de asimilat.
Totuși, pentru a avea parte de toate beneficiile de mai sus va trebui să te orientezi către o companie de încredere. Indicat ar fi să cauți câteva recomandări înainte sau să iei legătura cu persoane care au optat deja pentru serviciile online de licitație. Astfel, vei căpăta o perspectivă amănunțită despre raportul calitate-preț, dar și despre șansele reale de a intra în posesia bunului.
Fă alegeri durabile și te poți bucura de casa visurilor, fără prea multe eforturi!