
Ce este sindromul de canal carpian și ce este bine de știut? Cum se tratează acesta și de ce endoscopia este o alegere potrivită? Iată mai multe informații!
Ce este sindromul de canal carpian?
Este o afecțiune care apare la nivelul mâinilor, mai ales în cazul femeilor cu vârsta între 30-50 ani. Afecțiunea constă în compresia nervului median situat la nivelul încheieturilor. Astfel de afecțiune crează pacienţilor senzații specifice de arsură, amorțeală și durere la nivelul degetelor.
Sindromul poate fi tratat prin diverse metode chirurgicale clasice sau poate fi tratat prin cea mai noua și mai modernă tehnică: endoscopia de canal carpian.
Ce presupune endoscopia de canal carpian?
Endoscopia canalului carpian presupune eliberarea nervului median care este supus compresiei și care este situat în tunelul carpian. Fiind presat de ligamentul carpian, acest nerv nu își mai poate îndeplini funcțiile iar acest fapt poate conduce la imposibilitatea utilizării mâinii.
Sindromul de canal carpian poate fi tratat, inițial, pe cale medicamentoasă. Se pot administra medicamente antiinflamatoare și de asemenea se pot face și exerciții pentru eliminarea durerii și senzațiilor neplăcute. De cele mai multe ori, aceste tratamente necesită administrare de lungă durată (uneori și câțiva ani) și pot să nu prezinte nici o îmbunătățire a situației, mai ales dacă sindromul este destul de avansat. De aceea, operația este metoda cea mai rapidă și cea mai eficientă pentru această afecțiune. Pacienții pot opta pentru intervenții chirurgicale clasice sau pentru operația endoscopică.
Operațiile clasice erau cele mai alese de oamenii, fiind considerate cele mai sigure. Chiar și așa, operația edoscopică și-a demonstrat superioritatea în ultimii ani, fiind din ce în ce mai aleasă în clinicile din România.
Tehnica endoscopică folosește o tehnologie americană Smart Release ECTR și necesită 3 etape importante:
- Realizarea anesteziei locale sau generale (în funcție de alegerea pacientului);
- Efectuarea operației propriu-zise (durata este de aproximativ 30 de minute);
- Externarea pacientului (se realizează la câteva ore după finalizarea operației);
Așadar, operația endoscopică este o tehnică foarte rapidă care permite pacientului întoarcerea la domiciliu chiar în ziua în care a fost supus intervenției, fără necesitate de internare ulterioară.
După operație nu se vor resimți dureri la nivelul inciziei sau la nivelul încheieturii. Singurele senzații care pot apărea sunt mici amorțeli sau furnicături la nivelul degetelor, dar vor trece foarte rapid.
Datorită tehnologiei utilizate de clinica Arca Life, recuperarea după intervenție va fi foarte rapidă fiind net superioară metodelor clasice de tratare. Pacientul își va putea mișca degetele imediat după operație iar mâna va putea fi utilizată perfect după aproximativ 2 săptămâni.
Care sunt recomandările după intervenție?
Recomandările după intervenție nu sunt foarte stricte, intervenția fiind una minimă. Totuși sunt câteva recomandări:
- Evitarea contactului cu apa la nivelul mâinii timp de 2 săptămâni;
- Realizarea exercițiilor de mobilitate a mâinii;
- Evitarea realizării efortului cu mâna afectată.
Care sunt principalele avantaje ale intervenției?
Fiind o procedură nouă și inovativă, intervenția endoscopică prezintă o serie de avantaje specifice care o diferențiază de toate metodele clasice:
- Cicatricea rezultată este mică (1-2 cm față de 5 cm sau mai mult în metodele clasice);
- Timpul de recuperare este foarte mic;
- Procedura este minim invazivă;
- Nu necesită internarea pacientului;
- Mâna poate fi folosită chiar și înainte de scoaterea firelor;
- Endoscopul oferă o precizie foarte bună medicului chirurg.
Întreaga procedură este unică în România în momentul de față și oferă tuturor pacienților rezultate inedite. Dacă te confrunți cu o astfel de afecțiune de canal carpian, nu ezita să analizezi toate metodele prin care îți poți remedia problema. Clinica Arca Life te poate ajuta să iei cele mai bune decizii pentru tine și corpul tău. Totodată, clinica pune la dispoziție numai metode moderne care au ca și scop eliminarea definitivă a afecțiunii dar și recuperarea rapidă a zonei afectate. Încearcă intervenția chirurgicală endoscopică pentru a obține cele mai bune rezultate pentru sănătatea ta.