Ședințe foto de familie la studio – ce trebuie să știm

O ședință foto de familie este un prilej de bucurie, unul din acele momente de conectare a întregii familii. Fotograful vostru va fi un bun observator al acestor momente. El le va surprinde in poze profesionale, in timpul ședinței foto. Pentru ca ne dorim ca totul sa se desfășoare așa cum ne imaginam este bine sa ținem seama de câteva lucruri.

Cum alegem studioul foto potrivit?

Studioul foto potrivit pentru tine poate sa nu fie potrivit si pentru alții, așa ca varianta recomandărilor nu este neapărat singura de luat in seama. Este adevărat ca ne poate ajuta in alegere experiența fotografului si răbdarea cu copiii sau curățenia din studioul foto, de exemplu. Dar stilul fotografiilor profesionale este foarte diferit de la studio la studio, așa ca cel mai important cred ca este sa urmărești portofoliul fotografului înainte de a face o programare. Unii considera ca fotografiile profesionale pentru copii trebuie sa fie simple, pe culori neutre, albe, neîncărcate. Alții apreciază decorurile de studio mai încărcate, colorate, vesele. Unii merg la ședințele foto pentru cadre aranjate, gândite, perfect calculate, alții prefera sa se axeze pe expresivitatea si naturalețea copiilor. Asadar, sa alegi studioul foto de familie pentru tine este o chestie subiectivă care poate fi facută ușor avînd informațiile potrivite. 

Distanța este importantă în alegerea studioului foto?

Da, într-o oarecare măsura este importantă distanța în alegerea studioului. Daca ești din București este bine să îți alegi un fotograf si un studio foto din București. Daca stai in zona de nord in schimb si apreciezi stilul unui fotograf de familie si copii din Tineretului, de exemplu, este foarte bine sa nu ții cont de distanta. Nu faci ședințe foto in fiecare zi. Fotografiile si amintirile cu bebelușul tău nou născut sunt mai prețioase si merita poate 15 min in plus de mers cu mașina.

Ce trebuie să discuți cu fotograful când programezi ședința foto?

După stabilirea, probabil online, a unei date si ore pentru ședința foto profesionala de familie, pentru copii, de nou născut sau maternitate este bine sa ai măcar o discuție telefonica cu fotograful profesionist care va participa la ședința foto. Sa ii povestești despre familia ta cu care îți dorești o ședință foto profesionala. Ii poți spune daca este vreo ocazie speciala, daca ai anumite preferințe sau daca sunt anumite aspecte de care trebuie el sa tina seama in timpul sesiunii foto. Trebuie specificat ca un fotograf cu experiență știe sa gestioneze situații mai dificile, copii cu nevoi speciale sau mici stări de agitație care pot apărea la copii din diverse motive.

Care sunt următorii pași după programarea ședinței foto?

Ai o programare la mult visata ședința foto de familie sau copii, ce urmează? Vei primi pe mail un contract in care este specificat cam tot ce ați discutat la telefon, in plus câteva detalii legate de drepturile asupra fotografiilor tale profesionale cu copilul si familia ta. In plus vei primi informații legate de locația studioului si regulile interne ale acestuia. După achitarea facturii de avans poți considera ca ai o programare ferma. Nu mai rămâne decât sa te pregătești cu ținutele vestimentare asortate pentru întreaga familie. Cel mai indicat este sa ții cont de sfaturile si propunerile pe care le-ai primit de la fotograf.

Concluzii importante

Ședințele foto de familie sunt importante pentru ca adună familia pentru a cea amintiri. Daca din orice motiv, starea copiilor dar mai ales a voastră, a părinților, nu este cea mai buna înaintea ședinței foto, este bine pe cat posibil sa o amâni pentru alta data. Fotograful, dar mai ales copiii sunt influențați de aceasta stare si totul se reflecta in pozele profesionale cu întreaga familie. Trebuie sa iei in calcul ca o ședință foto nu este doar un serviciu, este un act artistic care nu poate sa aibă loc in orice condiții.