Revolutia auto cum va fi perspectiva spre 2030

Economia din zilele noastre se va schimba dramatic, declansata de cresterea accelerata a noilor tehnologii, politicile de durabilitate si schimbarea preferintelor consumatorilor in ceea ce priveste proprietatea. Digitalizarea, cresterea automatizarii si noile modele de afaceri au revolutionat alte industrii, iar industria auto nu va face exceptie. Aceste forte dau nastere la patru tendinte tulburatoare bazate pe tehnologie in sectorul auto: mobilitate diversa, conducere autonoma, electrificare si conectivitate.

Majoritatea expertilor sunt de acord ca cele patru tendinte se vor consolida si vor perturba industria auto, in special, producatorii si furnizorii traditionali de vehicule.

Veniturile din automobile vor creste si se vor diversifica in mod semnificativ catre servicii de mobilitate la cerere si servicii bazate pe date. Conectivitatea si, ulterior, tehnologia autonoma, vor face ca masinile sa fie actualizate. Pe masura ce consumatorii vor fi in mod constant constienti de progresele tehnologice, vor creste si mai mult cererea de modernizare si pentru masinile de uz privat.

Schimbarea preferintelor consumatorilor, inasprirea reglementarilor si progresele tehnologice se adauga la o schimbare fundamentala in comportamentul mobilitatii individuale. Indivizii folosesc din ce in ce mai multe moduri de transport pentru a-si finaliza calatoria; bunurile si serviciile sunt livrate mai degraba decat preluate de catre consumatori. Drept urmare, modelul traditional de afaceri al vanzarilor de masini va fi completat de o gama larga de solutii de mobilitate la cerere, in special in mediile urbane dense, care descurajeaza in mod proactiv utilizarea masinilor private.

Consumatorii isi folosesc astazi masinile ca vehicule universale, fie ca fac naveta singuri la serviciu sau duc intreaga familie in vacanta. Pe viitor, flexibilitatea crescuta te va determina sa alegi cea mai buna solutie pentru un anumit scop, la cerere si prin intermediul smartphone-urilor.

Odata ce problemele tehnologice si de reglementare au fost rezolvate, pana la 15% dintre masinile noi vandute in 2030 ar putea fi complet autonome.

Reglementari mai stricte privind emisiile, costuri mai mici ale bateriilor, infrastructura de incarcare disponibila mai pe scara larga si acceptarea crescanda de catre consumatori vor crea un impuls nou si puternic pentru patrunderea vehiculelor electrificate (hibride, plug-in, electrice cu baterie) in urmatorii ani.

In 2030, ponderea vehiculelor electrificate ar putea varia intre 10% si 50% din vanzarile de vehicule noi. Ratele de adoptare vor fi cele mai ridicate in orasele dezvoltate, cu reglementari stricte privind emisiile si stimulente pentru consumatori (scaderi fiscale, privilegii speciale de parcare si conducere, pret redus la energie electrica etc.). Patrunderea vanzarilor va fi mai lenta in orasele mici si zonele rurale, cu niveluri mai scazute de infrastructura de incarcare si dependenta mai mare de domeniul de conducere.

Expertii auto nu pot prezice cu certitudine viitorul industriei. Ei pot, totusi, sa faca miscari strategice acum pentru a modela evolutia industriei. Pentru a depasi inevitabila intrerupere, jucatorii actuali trebuie sa implementeze o abordare strategica pe 3 directii.

Trecerea la un proces continuu de anticipare a noilor tendinte ale pietei, de explorare ale alternativelor si a complementelor la modelul de afaceri traditional si de explorare a noilor modele de afaceri de mobilitate si viabilitatea lor economica si de consum.

Producatorii de automobile si furnizorii de servicii trebuie sa formeze aliante sau sa participe la ecosisteme, de exemplu, in jurul infrastructurii pentru vehicule autonome si electrificate.

Producatorii de automobile trebuie sa-si diferentieze si mai mult produsele/serviciile si sa-si schimbe intretinerea autovehiculelor traditionale la servicii de mobilitate integrata.

Este important sa privim spre viitor si sa anticipam ce va urma, masinile second-hand cu combustibil vor disparea, iar masinile electrificate vor fi la putere.

Daca va ganditi sa va indreptati spre o masina noua, iar cu masina second-hand nu stiti ce sa faceti, apelati la un dealer autorizat care se ocupa de vanzari masini sau cumparari masini second hand, si care va ofera un pret corect si va da plata pe loc.