Vacanța de vară ne-a prilejuit intâlnirea cu mai mulți prieteni necuvântători, cu blăniță și ochișori jucăuși A fost momentul să aprofundăm un nou capitol din Essential Life și să studiem cum le putem fi de folos, cu uleiurile noastre preferate de la dōTERRA.
Una din modalitățile prin care putem avea grijă de animaluțele noastre iubite este de a ne educa și de a căuta mereu alternative naturale pentru sănătatea lor Sperăm ca următoarele informații să fie de folos cât mai multor familii iubitoare de animale.
Uleiurile esențiale oferă suport natural la nivel celular pentru orice organism viu. Puritatea uleiurilor esențiale utilizate este foarte importantă, va recomandăm să nu luați uleiuri esențiale din surse nesigure intrucât pot să conțină substanțe extrem de toxice care au potențial de a răni organismele sensibile ale animalelor. Vă recomandăm așadar să utilizați doar uleiuri esențiale pure și cu caracter terapeutic, așa cum sunt cele de la dōTERRA, pentru toți membrii familiei, cuvântători și necuvântători.
In continuare, am sintetizat câteva reguli de utilizare in siguranță a uleiurilor esențiale pentru animalele de companie:
Este bine să folosiți doar uleiuri diluate când este vorba despre animale; se incepe mereu cu o cantitate mică, doza urmând să fie ridicată progresiv
Amintiți-vă mereu că animăluțul vostru iubit este o ființă unică și poate fi mai sensibil decât alte animale; urmăriți cu atenție comportamentul lui
Când difuzați uleiurile esențiale, este bine să vă asigurați că animalul are o cale de ieșire din incăpere
Nu folosiți uleiuri esențiale in apropiere de mucoasele, gura, nasul și ochii animalului
In caz de accident, folosiți mereu un ulei vegetal cu care să diluați și să indepărtați uleiul esențial – nu folosiți apa!
Nu utilizați uleiuri esențiale dacă animalul are la gât o zgardă impotriva insectelor imbibată cu substanțe toxice; pot avea efecte cumulative
Nu folosiți NICIODATĂ produse care conțin xylitol in cazul animalelor de companie
In cazul animalelor foarte bolnave, utilizarea uleiurilor esențiale presupune maximă precauție.
Pisicile au un ghid de siguranță foarte diferit față de alte animale când vine vorba de uleiuri esențiale. Pisicile nu procesează uleiurile la fel ca și câinii, caii, caprele etc. și astfel necesită mai multă prudență, mai multă diluție și cateva uleiuri ar trebui chiar să fie evitate.
Uleiuri esențiale care se pot folosi : Arborvitae, Balance, Cardamom, Eucalyptus (doar in difuzor), Frankincense, Geranium, Helichrysum, Juniper Berry, Lavender, Lemongrass, Marjoram, Myrrh, Sandalwood, Spikenard, Bergamot.
Uleiuri esențiale care se pot folosi cu precauție: Basil, Cypress, Petigrain, Vetiver, Roman Chamomile, Spearmint.
Atenție: Metoda topică se folosește doar in acut iar uleiurile ar trebui foarte bine diluate (ca pentru nou născuți). Pentru calmare, este foarte eficientă difuzarea sau puteți pune o cantitate mică de ulei diluat pe zgardă.
Este in regulă să difuzăm uleiurile în jurul pisicilor?
Da! Doar asigurați-vă că pisica voastră poate părăsi încăperea dacă nu-i place. Nu blocați niciodată o pisică într-o cameră cu difuzor, asigurați-vă întotdeauna că are o posibilitate sa iasă din incăpere.
Uleiurile esențiale pot fi folosite in siguranță pe pisici atunci când sunt diluate corespunzător.
Uleiuri precum Balance sau Lavender sunt eficiente pentru calmare, atunci când sunt difuzate.
Uleiuri esențiale de evitat:
Uleiurile bogate in fenoli și eugenoli (atât topic cât și intern) cum ar fi: Basil, Birch, Cassia, Cinnamon, Clove, Fennel, Melaleuca, Oregano, Peppermint, Thyme, Wintergreen
Uleiuri bogate in d-limonen (citricele): Lemon, Wild Orange, Tangerine, Mandarin, Citrus bliss, Grapefruit, Lime.
Iată aici și o rețetă care am descoperit deja că funcționează puteți să pregătiți o soluție specială din 10 pic. Eucalyptus și 10 pic. Lemon intr-o cană cu apă, puneți soluția rezultată intr-o sticlă cu pulverizator și folosiți-o cu incredere pe suprafețele care nu doriți să fie zgâriate de pisicuțele prea jucăușe.
Pentru câini se pot folosi o serie de uleiuri esențiale atât difuzate cu ajutorul unui difuzor cât și aplicate topic, pe blăniță.
Atunci când difuzați reamintiți-vă că:
Fiecare animal este diferit așadar observați atent reacțiile câinelui vostru
La inceput difuzați doar pentru 10-15 minute
Difuzați intr-un spațiu deschis astfel incât animalul vostru să poată pleca dacă dorește
Evitați uleiurile “fierbinți” gen Oregano, Clove, Cinnamon Bark, Cassia, Thyme.
Atunci când doriți să folosiți topic uleiurile vă recomandăm să consultați in prealabil un medic veterinar care folosește uleiuri esențiale sau consultantul vostru specializat doTERRA.
Următoarele uleiuri oferă suport pe diferite sisteme ale organismului astfel:
Sistemul digestiv: Zengest, Ginger, Cardamom, Fennel, Coriandru
Sistemul nervos: Copaiba, Helichrysum, Turmeric, Sandalwood, Balance
Sistemul imunitar: Copaiba, On guard, Melissa; Rosemary se folosește cu precauție
Sistemul respirator: Air, On guard, Cardamom, Arbovitae; Rosemary se folosește cu precauție.
Uleiurile se diluează intotdeauna, diluția va fi cu atât mai mare cu cât animalul cântărește mai puțin respectiv:
Sub 8 săptămâni: 1 pic ulei esențial in 20 ml ulei fracționat de cocos
3-6 luni / sub 9 kg și câini in vârstă: 1 pic ulei esențial in 10 ml ulei fracționat de cocos
Mai mare de 6 luni: 1-2 pic de ulei esențial in 10 ml ulei fracționat de cocos.
Birch, Tea Tree, Wintergreen se pot folosi doar la recomandarea veterinarului sau a unui consultant dōTERRA.
Incheiem articolul cu o combinație minunată impotriva căpușelor și a purecilor:
Se pun următoarele ingrediente intr-un recipient tip spray: 60 ml gel de aloe / apă distilată + 5 pic Cedarwood + 4 pic Lavander + 3 pic Geranium + 1 pic Lemongrass + 2 pic Arbovitae. Se agită bine inainte de a pulveriza pe blăniță și de ieși la plimbare cu cățelul.
Să fie pentru căt mai multe MIAU-uri și HAM-uri sănătoase, pe căi esențiale!