Izolarea termică a mansardei locuibile

Izolarea mansardei (sau doar a podului) are numeroase avantaje pentru locuință. Dintr-un spațiu nelocuit ai putea transforma mansarda într-un spațiu confortabil, protejat și sigur chiar și pentru cei mai sensibili dintre membrii familiei tale, astfel ținând departe arșița, frigul, vântul și umezeala. Izolarea corectă a acoperișului și în special a podului, fie că urmează sau nu să fie transformat într-un spațiu de locuit, este o investiție pe termen lung la care specialiștii recomandă crearea unui plan. Chiar și în eventualitatea în care spațiul dintre acoperiș și etaj nu va fi locuit, izolarea este importantă deoarece protejarea acestui spațiu este esențială pentru rezistența întregii construcții.

Practic, până la  45% din căldura din casa se pierde, în general, prin acoperiș. Astfel, o izolație eficientă a mansardei poate reduce costurile cu încălzirea și răcirea cu până la 40%.

Izolația termică a mansardei făcută într-un mod corect (adică folosind materiale de calitate) aduce beneficii pe termen lung si contribuie la confortul tău. Vorbim aici atât de termoizolație cât și de fonoizolație.

În primul rând, termoizolația creează un mediu confortabil, reducând totodată costurile energetice iar fonoizolația înlătură o mare parte din zgomotul ploii pe tablă de exemplu și evident zgomotele de afară pentru un confort sporit.  

Dacă te-ai decis să-ți izolezi podul sau mansarda citește ghidul nostru ca să afli care sunt avantajele, miturile, pașii, straturile și materialele care te ajută să îți creezi izolarea optimă în funcție de nevoile tale.

Alegerea materialului pentru izolarea mansardei

Primul pas la procesul de izolare al mansardei este alegerea materialelor potrivite. 

Multă lume ignoră importanța realizării unui spațiu de ventilație – aceasta face ca aerul din mansardă să fie de calitate și să ajute la eliminarea umezelii dintre straturile acoperișului și prevenirea apariției condensului. Acoperișul ventilat trebuie să asigure o bună circulație a aerului în spațiile adiacente volumului încălzit. Această soluție constructivă are următoarele avantaje:

  • în timpul verii, aerul dintre tavanul mansardei și invelitoare se încălzește, acesta iese prin golurile care se prevăd la coama acoperișului și antrenează pătrunderea aerului proaspăt prin orificiile din lungul streașinei. În acest fel pe tavanul mansardei se menține o temperatură inferioară aceleia a invelitorii, supraîncalzite;
  • în timpul iernii, spațiul ventilat constituie un element de izolare termică suplimentară, păstrând termoizolația aerisită și uscată, evitându-se astfel formarea de condens generator de mucegai și care reduce capacitatea de izolare termică a materialului termoizolant;

Bariera de vapori și folia de difuzie sunt esențiale ca să previi din start apariția condensului. În funcție de materialul folosit, mai ales în izolația mansardei este foarte important să montăm o barieră de vapori pentru că rolul acesteia este să împiedice umezeala să ajungă la lemn. Utilizarea membranei de difuzie permite evacuarea ușoară a vaporilor de apă pătrunși în izolație .

În articolul de față ne vom referi la polistirenul extrudat FibrostirXPS datorită în primul rând faptului că este un material de termoizolație cu celule închise (adică în exploatare nu absoarbe umezeala cauzată de vaporii de apă care ar mai putea apărea) spre deosebire de alte materiale care își pierd din eficiență și se degradează ireversibil în prezența umezelii (ex. vata minerală/celuloză).

În al doilea rând am ales XPS datorită ușurinței de montaj și eficienței ca și cost față de polistirenul expandat.

Polistirenul extrudat este un material de izolație convenabil și potrivit pentru zonele cu fluctuații mari de temperatură cum este clima din Europa, ceea ce îl face alegerea optimă pentru izolațiile rapide și eficiente, câștigând tot mai multă popularitate, în special în rândul celor care decid să își izoleze locuințele în regim propriu dar chiar și de către specialiști.

Este important de menționat ca termoizolația mansardei se realizează pe interior, între căpriori sau la exterior peste astereală, adică sub învelitoare nu doar pentru clădiri noi ci și pentru restaurări sau reconfigurări ale acoperișurilor sau mansardelor vechi.

Avantajele polistirenului extrudat:

●    Este considerat cel mai ieftin material de folosit în procesul de izolare a mansardei în mod eficient.

●    Izolația acoperișului și a mansardei cu XPS o vei putea realiza fie singur fie cu un partener (care nu este neapărat să fie specialist în izolații), deoarece este atât de ușor de montat.

●    Termoizolația cu XPS are un grad mare de eficiență – Aveți grijă însă la instalarea între căpriori, întrucât (față de vata bazaltică spre exemplu) este foarte greu să etanșezi perfect polistirenul extrudat. Poți avea o mulțime de punți termice la contactul cu grinzile unde vei pierde foarte multă energie. Recomandarea specialistului este ca la completarea lufturilor între plăcile de termoizolație și grinzile din lemn ssă se folosească spumă poliuretanică.

●    Are o durabilitate mare – poate rezista până la 100 de ani cu materiale de calitate.

●    Polistirenul extrudat este stabil chimic, nu emană niciun fel de substanțe toxice.

●    La sfârșitul vieții ca și izolație el poate fi reciclat pentru crearea de noi panouri termoizolante.

●    Fibrostir XPS este tratat cu o soluție de întârziere la ardere – produsul având clasa de reacție la foc E. Practic polistirenul nu va arde instant în cazul unui incendiu.

Miturile polistirenului extrudat – și explicarea lor.

●    Poate arde foarte repede și lemnul din pod trebuie tratat cu o solutie ignifuga pentru a evita eventualele incidente. Într-adevăr, lemnul din pod trebuie musai tratat cu o soluție ignifugă – proces esențial pentru sporirea rezistenței întregului acoperiș în caz de incendiu indiferent de tipul de termoizolație folosit.

●    Este sensibil la razele UV ale soarelui. Practic, sensibilitatea se referă strict la decolorarea materialului XPS. Dacă este expus la soare, polistirenul extrudat își menține aceleași proprietăți de izolare chiar dacă la expunerea la razele UV se va observa o ușoară decolorare.

●    Este un material usor de distrus mecanic. Polistirenul extrudat are o bună rezistență la compresiune > 300 KPa, (peste 30 tone/m2). Cu cât crește densitatea cu atât rezistă mai bine la impact fără ca placa să se deformeze. Din aceste motive este chiar recomandat ca și parte din izolațiile șapelor de beton grele, sub construcții. 

●    Este un mediu ideal pentru insecte, fiind călduros și ușor de rupt. Practic, este ușor de rupt numai dacă finisajele nu sunt perfecte – la țevile de aerisire în cazul microcentralelor cu gaz este necesară o atenție mai mare dar și în oricare alt loc unde este izolația poate fi expusă, pentru a preveni impactul dăunătorilor dar și infiltrațiile. Specialiștii recomandă folosirea siliconului universal și acoperirea lui după uscare cu adeziv/chit imediat ce este posibil. 

Straturile de materiale necesare la izolarea mansardei sau a podului

Pentru o izolare de calitate, vei avea nevoie si de alte materiale si accesorii pentru termosistem alaturi de polistiren. Le detaliem în cele ce urmează, în funcție de importanța și ordinea lor în procesul de izolare.

1. Adezivul pentru izolarea mansardei trebuie ales ținând cont de materialul termoizolant folosit. În cazul de față, dacă alegeți să izolați mansarda cu polistiren extrudat, recomandarea este să folosiți adeziv din spumă poliuretanică aplicat pe placa de XPS șerpuit. Anterior acestui pas, este musai să observați suprafața de aplicare – dacă este curată pentru o adezivitate sporită, și prin urmare o rezistență mai mare.

2. Accesoriile pentru izolația mansardei sunt fixajele mecanice care se aplică pe fiecare placă în parte după lipire. Acestea asigură că placa rămâne fixată în cazul în care adezivul folosit nu a aderat perfect la suprafața de montat.

3. Accesorii pentru izolarea străpungerilor (țevi,ntuburi de izolație, benzi de etanșare/impermeabile, piese zimtate de agățare). Practic, la etanșeizarea mansardei se utilizează benzi de etanșare speciale (pentru conexiuni ale barierei de vapori cu tencuiala de exemplu sau la etanșeizarea ferestrei) care trebuie așezate simetric cu o arie de contact suficient de mare și adezivi (care formează un cordon de etanșare pe toata lungimea foliei) compatibili cu bariera de vapori și cu membrana de difuzie.

Străpungerile trebuie să fie reduse, ideal să nu existe, iar unde există să fie executate profesionist, altfel grinzile, tuburile și conductele nu vor fi etanșe!

Recomandarea noastră este să aplicați plăci de izolație de minim 15cm din polistiren extrudat FibrostirXPS pentru zona de izolare a unei mansarde aflate în zona de câmpie. Dacă aveți o casă la munte atunci ar trebui sa aplicați plăci de izolație de minim 20cm din polistiren extrudat.

Fibrotermica Technology te ajută să izolezi eficient mansarda și îți oferă transport gratuit oriunde în țară. În plus, în fiecare județ beneficiezi de consultanță specializată gratuită prin rețeaua noastră de directori de vânzări care te ajută să alegi produsul potrivit pentru tine, de la comandă și până la livrare și pe durata garanției.