Importanta unei clinici de recuperare medicala in prevenirea si tratarea accidentarilor sportivilor

In ultimii ani, tot mai multi oameni au descoperit beneficiile pe care sportul le are asupra corpului si, odata cu acestea, cresterea numarului de persoane care practica diferite sporturi sau care fac miscare in mod regulat a dus si la cresterea numarului de accidentari.

O clinica de recuperare medicala ce ofera si servicii dedicate sportivilor te poate ajuta daca vrei sa iti imbunatatesti performantele fizice, te poate pregati astfel incat sa nu te accidentezi. Un alt obiectiv al unei astfel de clinici este sustinerea vindecarii si reabilitarii conditiei fizice a sportivilor profesionisti sau chiar amatorilor, care prezinta deja o patologie asociata sportului sau activitatilor fizice.

Oricine isi doreste sa inceapa sa faca miscare frecvent sau practica un sport, mai ales la nivel de performanta, ar trebui sa mearga la un profesionist al unei clinici de recuperare medicala pentru a construi un proces de prevenire si in acelasi timp de optimizare a tuturor capacitatilor si abilitatilor motorii.

In functie de tipul de exercitii sau sport practicat, dar si de frecventa, se folosesc diferite procedee si protocoale pentru a face posibila sporirea abilitatilor motorii ale pacientilor. Frecventarea unei clinici de recuperare medicala ofera mai multe avantaje. Iata-le pe cele principale!

Prevenirea

La fel sau chiar mai importanta decat tratamentul este prevenirea bolilor si ranilor, de aceea este important sa se efectueze vizite periodice, nu numai pentru a identifica daca pacientul are o problema care s-ar putea agrava in timp, dar si pentru a cunoaste  capacitatile si limitarile pacientului de a practica diverse activitati sportive.

Controalele si ingrijirea preventiva la o clinica de recuperare medicala ajuta la minimizarea riscului de raniri viitoare. In cadrul unei clinici de recuperare medicala, prevenirea nu se limiteaza doar la oferirea de recomandari sau avertismente, ci poate consta si in realizarea unui set de tratamente si exercitii alese in functie de nevoile si caracteristicile individuale ale persoanei.

Monitorizare

La o clinica de recuperare medicala, specialistii in medicina sportiva si nu numai monitorizeaza starea corpului, alimentatia, somnul si obiceiurile de viata, precum si tipurile de exercitii pe care pacientul le realizeaza.

Tratament si reabilitate

Cele mai frecvente leziuni de prevenit sau tratat cu care clinicile de recuperare medicala se ocupa sunt:

  • Comotiile apar in special in cazul persoanelor care practica sporturi de contact, ei fiind supusi riscului de ciocnire si cadere;
  • Entorsele gleznei pot aparea in cazul oricarui tip de activitate datorita neatentiei sau a factorilor de mediu, cum ar fi suprafetele instabile sau cu obstacole;
  • Rupturile musculare afecteaza in general muschii membrelor inferioare si apar datorita suprasolicitarii musculaturii;
  • Tendinita este inflamatia la nivelul tendoanelor, ce are loc in mod cronic. Tratate cu superficialitate, exista riscul de aparitie al complicatiilor precum micro-rupturilor in tesutul tendonului;
  • Crampele musculare sau spasmele musculare apar in principal datorita hiperactivitatii musculare;
  • Fracturile sunt cauzate in special de cazaturi sau chiar de activitatea musculare excesiva.

In cadrul unei clinici de recuperare sportiva, ai posibilitatea de a accesa un tratament adecvat si specific oricarei leziuni ce sunt tratate prin diferite tehnici si practici, cum sunt kinetoterapia, exercitiile de intindere, masajul terapeutic etc. Aceste tehnici ajuta la vindecarea corecta, scurteaza timpul de care corpul are nevoie pentru a se recupera si pot, in unele cazuri, sa inlocuiasca alte tratamente invazive, precum interventiile chirurgicale.

La AtleticoKinetic gasesti cei mai buni specialisti in prevenirea, monitorizarea si tratarea leziunilor sportivilor, dar si a persoanelor care practica diferite sporturi. Daca ai nevoie de mai multe informatii, nu ezita sa ii contactezi!