Izolația termică nu acționează doar ca o barieră protectoare în fața temperaturilor extreme și a factorilor de mediu. Este o modalitate excelentă de a obține confort, dar și de a reduce costurile aferente întreținerii locuinței. Cu cât se consumă mai puține resurse și se păstrează în același timp un ambient constant, cu atât facturile la energie vor fi mai mici.
Însă, pentru a proteja corespunzător structura clădirii, ai nevoie de materialele potrivite. Printre cele mai importante, folosite cu precădere pentru realizarea izolației se numără polistirenul și vata minerală. Cu ce avantaje și dezavantaje vine fiecare variantă, dar și ce trebuie să ai în vedere pentru integrarea corectă, poți afla mai jos.
Avantajele și dezavantajele polistirenului
Unul dintre cele mai utilizate materiale de izolație exterioară este fără îndoială polistirenul.
Avantaje:
- Polistirenul este un material ușor, ceea ce înseamnă că nu vei întâmpina probleme în privința transportului, tăierii sau instalării. Timpul de execuție este redus.
- Comparativ cu alte materiale izolante, este semnificativ mai ieftin. Este, așadar, o opțiune atractivă din punct de vedere economic.
- Polistirenul rezultat prin extrudare are o densitate mai mare și oferă o rezistență mai mare din punct de vedere termic și mecanic.
- Este recomandat pentru zonele expuse la umiditate. Elimină riscul de apariție a petelor de mucegai și implicit a problemelor respiratorii.
- Poate fi utilizat pentru izolarea pereților exteriori, acoperișurilor, podurilor, subsolurilor și a altor elemente de construcție.
Dezavantaje:
- Polistirenul este un material inflamabil și poate arde rapid în caz de incendiu.
- Expunerea constantă la temperaturi ridicate poate afecta nivelul de rezistență.
- Are un impact mai mare asupra mediului și crește nivelul de poluare.
Avantajele și dezavantajele vatei minerale
Dacă nu vrei să optezi pentru polistiren extrudat poți lua în considerare vata minerală.
Avantaje:
- Pe lângă izolarea termică, oferă inclusiv o protecție ridicată împotriva zgomotului din exterior, ceea ce contribuie la îmbunătățirea confortului.
- Poate rezista o perioadă foarte lungă de timp, mai ales dacă este instalată și întreținută corespunzător.
- Vata minerală bazaltică, dar și cea de sticlă prezintă un standard foarte înalt de permeabilitate.
- Spre deosebire de polistiren, vata minerală nu arde. Este, așadar, ignifugă și ideală pentru a reduce riscul unui incendiu.
- Vata bazaltică este produsă natural, nu conține substanțe chimice și nici nu-și schimbă forma în timp. Așadar, devine o alegere mai sustenabilă.
Dezavantaje:
- Materialul este destul de iritant pentru piele și ochi, așa că e necesar echipament special pentru instalare.
- Spre deosebire de polistiren, vata minerală poate fi mai dificil de tăiat și instalat. Însă, poți solicita ajutorul experților.
- Este o investiție mai costisitoare, dar avantajele se vor resimți pe termen lung. Totuși, e bine să evaluezi dinainte nevoile personale.
Tehnici și sfaturi pentru instalarea corectă a termoizolației
Dacă ai ales modalitatea de izolare a locuinței, nu-ți rămâne decât să treci la etapele de execuție. Procesul nu e deloc complicat, însă trebuie să ai în vedere câteva aspecte importante:
- Alege un producător recunoscut pe piață pentru calitatea oferită. Citește cu atenție instrucțiunile indicate pe eticheta produsului.
- Repară golurile sau fisurile care ar putea spori riscul pierderilor de căldură. Așadar, e necesar să verifici dinainte structura pereților.
- Ține cont de rezistența la șocuri (valoarea kPa pentru polistiren). Expunerea la vânt, ploaie sau zăpadă poate afecta semnificativ caracteristicile termoizolației.
- În cazul polistirenului, grosimea plăcilor e esențială. Cu cât dimensiunea este mai mare, cu atât izolarea se poate face mai bine.
- Folosește ustensilele adecvate pentru fiecare variantă în parte. Spre exemplu, dacă ai ales vata minerală, vei avea nevoie de echipament de protecție.
Asigură locuinței un ambient confortabil din punct de vedere termic și redu facturile de energie!