placeholder

Femeile fac datorii pentru că economisesc mai puțin decât bărbații?

Banca Mondială a efectuat în 2014 un sondaj care a stârnit mari controverse la acea vreme. Conform acestuia, femeile economisesc mult mai puțin bani decât bărbații, deși la prima vedere am fi putut crede că lucrurile stau exact pe dos.

Cheltuielile cotidiene pentru casă, cauza pentru care femeile nu economisesc cât și-ar dori

Dacă ești femeie, probabil că o să spui că nu este adevărat, că încerci ca să te chivernisești cum poți tu mai bine, că încerci să ai o mică rezervă de bani pentru zile negre și te cred că spui adevărul.

Dar știi prea bine că banii pe care tu de regulă îi economisești încercând să cumperi produse mai ieftine sunt mult mai puțini decât aceia pe care, să zicem, soțul tău decide ca să îi strângeți din veniturile lunare însumate pe care le aveți.

Acea veche specializare a muncii de care se tot vorbește (bărbatul e cel ce aduce bani acasă, femeia se ocupă în principal de gospodărie și copii, chiar dacă are și un loc de muncă) există în România și acum, în 2020, oricât am vrea să trecem cu vederea această realitate.

Nu multe femei au cunoștințe despre administrarea corectă a bugetului personal, de multe ori nici nu li se dă de către partenerul de viață o sumă importantă pe mână, pe motiv că sunt prea cheltuitoare, asta ca să nu mai vorbim de restricțiile culturale care sunt prezente și în țara noastră.

Bărbații sunt campionii datoriilor mari, deoarece le place mai mult riscul

Chiar dacă și femeia are dreptul ca să scoată bani din contul de economii bancar (dacă acesta există), de regulă titular este bărbatul, deoarece se consideră că “stâlpul casei” știe mai bine cum funcționează finanțele.

Și tot el decide și dacă se fac împrumuturi importante (pentru achiziția unei case, mașini etc.). Mai rar o femeie, dată fiind firea ei prevăzătoare, se va aventura în a lua un credit împovărător, deoarece se va gândi că la un moment dat nu va mai putea achita ratele din diverse motive.

Pe de altă parte, chiar dacă nu va cumpăra lucruri scumpe pe credit, aproape orice femeie are tendința naturală de a face cumpărături frecvente de valoare mică. Mai ales cele trebuincioase familiei.

Similar, inclusiv în momentul în care vrea să economisească niște bani, ea va proceda cam în același fel, rezumându-se tot la sume mici.

Asta deși femeile se lovesc frecvent de un zid mai mare de incertitudini pe plan material pe care sunt nevoite ca să îl înfrunte, atât în privința job-ului, cât și privind familia (soțul poate divorța când se așteaptă mai puțin și ele vor rămâne ca să se descurce cum pot cu copiii, bărbatul devine dependent de alcool sau jocuri de noroc, o rudă se îmbolnăvește brusc etc.).

Pe de altă parte, dacă au contractat totuși datorii, dacă au teanc de facturi ce trebuie achitate, ele sunt mai dispuse ca să-și acopere cât mai rapid obligațiile pentru a elimina stresul care vine la pachet cu ele, apelând inclusiv la ajutorul rudelor dacă este cazul, ceea ce un bărbat rar face, deoarece din punctul său de vedere ar fi o recunoaștere a eșecului personal în materie de finanțe.

Motive pentru care agenții de recuperare datorii colaborează mai bine cu femeile

Dacă ar fi să ne referim la acele debite restante care trebuie achitate către societățile de recuperare datorii, în cele mai multe cazuri, agenții de colectare lucrează mult mai ușor cu clientele.

Spre exemplu, în momentul în care femeile ajung să aibă datorii administrate de Kruk Romania acestea înțeleg că plata eșalonată a sumelor restante este o șansă binevenită care li se oferă pentru ca să scape de nesiguranța pe care o au (temporar) privind viitorul.

  • O femeie reușește mai ușor să îl privească pe agentul care se ocupă de cazul său drept un aliat, este mai doritoare ca să profite de mâna de ajutor care i se întinde pentru a-și plăti datoriile, comparativ cu un bărbat care, iar și iar, rulează inutil în mintea sa un film în care el a dat greș pe planul administrării finanțelor și acum toată lumea îl vede ca pe un ratat.
  • Deoarece femeile sunt mai antrenate să plătească sume mai mici decât un bărbat, așa cum fac la cumpărăturile pentru casă, vor trece mai simplu de perioada solicitantă a achitării datoriilor restante, fiind mai disciplinate. Un bărbat va trebui ca să se educe în sensul de a înțelege că nu este nicio tragedie dacă nu poate achita dintr-o dată întreaga datorie (așa cum și-ar dori să facă!). Și în rate este foarte bine, chiar dacă asta presupune să își schimbe de multe ori stilul de viață, să funcționeze un timp cu o viteză mai mică, să nu mai facă excese păguboase.
  • O femeie ajunge de multe ori în impas financiar din pricină că în familie a apărut o problemă insurmontabilă, nu pentru că s-a apucat brusc ca să joace la păcănele sau să își cumpere vreo mașină mult peste posibilitățile sale. O boală a unuia dintre părinți, cheltuielile cu școala copiilor, reducerea veniturilor familiei pentru că și-a pierdut ea serviciul, cam astea sunt cauzele pentru care ea nu și-a mai plătit datoriile, nu ignorarea acestora din frivolitate sau pentru că vrea un plus de adrenalină rezultat din experiența de a fi împovărată de debite restante.