Elemente cheie ale unei strategii de afaceri de succes

„Cum ne putem dezvolta afacerea?” – este o întrebare pe care NU numai antreprenorii de succes și-o pun. Afacerile se află în ziua de azi în plină dezvoltare, în ciuda numeroaselor obstacole care apar: pandemia de COVID-19, criza financiară/economică iminentă, conflictul dintre Ucraina și Rusia etc.

În ciuda acestor condiții nefavorabile dezvoltarea afacerii este susținută, atât în mediul fizic, cât mai ales în cel online, de nenumărate metode prin care acestea pot fi manageriate mai bine, astfel încât să se evite momentele de impas sau în care acestea ajung în extrema negativă (colaps).

Dezvoltarea afacerii este procesul utilizat pentru a identifica și dezvolta competențe, atragând noi clienți și oportunități de afaceri, pentru a stimula creșterea și profitabilitatea. Dezvoltarea direcționată și continuă a afacerii este visul și obiectivul tuturor antreprenorilor. A deține și a manageria o afacere nu este nicidecum un proces, necesitând o mulțime de resurse. În ciuda unei experiențe personale și profesionale vaste, puteți lesne sesiza că vă confruntați cu o mulțime de obstacole cărora nu știti cum să le faceți față în mod optim. O strategie corectă este cea mai bună modalitate de a vă duce afacerea la nivelul următor. Aceasta construiește o „punte” între starea dorită a companiei și starea curentă, ajutând la depășirea perioadelor dificile.

1.     Utilizarea și rolul KPI-lor în strategia de afaceri

Pentru a implementa o bună strategie pentru dezvoltarea afacerii există numeroase aspecte și informații ce trebuie monitorizate cu atenție și, dacă este cazul –  îmbunătățite, printre care: poziția afacerii în industrie, statutul acesteia în mediul online, percepția consumatorilor în raport cu brandul, vânzările generate etc. Toate acestea indică nivelul de performanță a unei companii și pot fi monitorizate cu ajutorul indicatorilor de tip  KPI (key performance indicators).

Key Performance Indicators (KPI) reprezintă indicatori cheie de performanță care sunt utilizați pentru a măsura progresul către atingerea obiectivelor de afaceri. Aceștia pot fi utlizați la nivelul întregii organizații sau la nivelul unor departamente sau echipe specifice, fiind esențiali pentru a monitoriza și îmbunătăți performanța afacerii.

Există o mare varietate de KPI care pot fi utilizați, iar alegerea celor mai potriviți depinde de obiectivele specifice ale afacerii și de domeniul în care activează. De exemplu, un restaurant ar putea monitoriza KPI privind procentajul de clienti mulțumiți, valoarea medie a unei comenzi sau numărul de vizite pe zi, în timp ce o companie de IT ar putea utiliza KPI-uri precum numărul de utilizatori activi sau câștigurile din vânzări recurente.

Este important să se acorde atenție ajustării KPI-urilor, deoarece acestea pot avea un impact semnificativ asupra deciziilor luate si a direcției afacerii. De exemplu, dacă un KPI al unei companii de IT se concentrează pe numărul de utilizatori activi, înțelegerea modului în care acest număr poate fi îmbunătățit poate avea un impact major asupra vânzărilor și profiturilor.

Pentru a obțne cele mai bune rezultate stabiliți KPI clari și măsurabili pentru a monitoriza dacă eforturile actuale sunt eficiente. De asemenea, este important să se ia în considerare contextul în care se utilizează KPI și factorii care ar putea avea un impact asupra lor.

În concluzie, KPI reprezintă un instrument util (dar nu suficient) pentru a măsura și îmbunătăți performanța afacerii. KPI sunt necesari pentru a identifica punctele forte și punctele slabe și pentru a decide cum puteți să îmbunătățiți anumite procese și care sunt cele mai eficiente modalități de a atinge obiectivele afacerii.

2.     Eficientizarea managementului vânzărilor

De asemenea, pentru a ne ocupa eficient de o afacere este bine să avem și cunoștințele necesare în domenii cheie precum managementul vânzărilor (offline și online). Așadar, în afaceri este deosebit de important managementul vanzarilor, despre care puteți învăța tot ceea ce este nevoie în cadrul cursurilor oferite de platforma Club360.ro

Managementul vânzărilor se referă la strategiile și procesele utilizate de o companie pentru a îmbunătăți performanța în vânzări și pentru a atinge obiectivele de afaceri stabilite. Acest lucru poate include identificarea obiectivelor SMART, stabilirea unui plan de acțiune pentru a le atinge, alocarea resurselor și monitorizarea progresului către atingerea acestor tinte.

Un element important al managementului vânzărilor este identificarea obiectivelor de vânzări. Acestea pot viza cifra de afaceri, numărul de clienți sau profitul așteptat. Odată ce aceste obiective sunt stabilite, este important să se stabilească etapele necesare pentru a le atinge, care pot include activități precum prospectarea și identificarea de noi clienți, realizarea de prezentări de vânzări și menținerea relațiilor cu clienții existenți.

Alocarea resurselor este, de asemenea, o parte critică a managementului vânzărilor. Aceasta poate include atribuirea de responsabilități și de resurse specifice echipelor de vânzări și stabilirea unor bugete pentru activitățile de vânzări.

Monitorizarea progresului este și ea esențială pentru managementul vânzărilor. Acest lucru poate fi facilitat prin rapoarte de management (suplimentar față de cele de CRM) pentru a măsura performanța de vănzări și pentru a face ajustări strategice, dacă este necesar.

Așadar, managementul vânzărilor este esențial pentru orice companie care dorește să își îmbunătățească performanța în vânzări. Managementul vânzărilor este un set de activități al căror scop este de a organiza și de a controla activitățile departamentului de vânzări, precum și de a dezvolta strategii și de a selecta metode de creștere a eficienței vânzărilor.

3.     Îmbunătățirea eforturilor de marketing

Promovarea este un alt aspect cheie într-o strategie de afaceri. Cut cât brandul are o vizibilitate mai mare în industrie, cu atât numărul consumatorilor și al clientilor va crește. Pentru o afacere nouă, care dispune de resurse financiare limitate, puteți opta pentru publicarea unor advertoriale gratuite, având astfel un punct de plecare în imensul proces de promovare.

Pentru a vă perfecționa eforturile în sfera marketingului este esențial să fiți la curent cu ultimele știri, schimbări, apariții și noutăți de pe piață, pentru a avea o ideea clară cu privire la interesele clienților și pentru a vă imbunătăți mesajele.