placeholder

Dureri lombare – cauze, preventie, tratament

Zona lombară este reprezentată de jumătatea de jos a coloanei vertebrale, făcând legătura între jumătatea superioară și jumătatea inferioară a corpului. Aceasta susține aproape 85% din greutatea corporală, ceea ce duce în majoritatea cazurilor la apariția unei senzații de durere sau disconfort.

Zona lombară este reprezentată de jumătatea de jos a coloanei vertebrale, făcând legătura între jumătatea superioară și jumătatea inferioară a corpului. Aceasta susține aproape 85% din greutatea corporală, ceea ce duce în majoritatea cazurilor la apariția unei senzații de durere sau disconfort.

Cauze

Majoritatea celor care suferă de dureri lombare repetate au avut astfel de afecțiuni, care se agravează în timp datorită timpului îndelungat petrecut în șezut sau picioare, posturii nepotrivite, precum și a unui stil de viață care nu include efort fizic și încălțăminte comodă.

Durerile lombare pot apărea din multe cauze, majoritatea dintre ele reprezentând elemente care fac parte din viața de zi cu zi a unui om. Fie că vorbim despre ridicarea unor plase grele de cumpărături, despre mișcări care presupun întinderi sau răsuciri sau chiar despre o postură incorectă, toate aceste aspecte reprezintă cauze ale durerilor lombare.

Suprasolicitarea, forțarea sau rănirea mușchilor care susțin coloana vertebrală duce la apariția unui disconfort accentuat mai ales dacă în timp, aceste afecțiuni rămân netratate. În acest fel, se poate realiza o debalansare totală a coloanei vertebrale, ceea ce duce la presiune constantă asupra mușchilor și afecțiuni la nivelul coloanei, prin apariția herniilor.

Prevenția durerilor lombare

În majoritatea cazurilor, acest tip de durere ar trebui să treacă de la sine în mai puțin de o săptămână. În caz contrar, există o mare posibilitate ca acestea să reprezinte o afecțiune care necesită tratament și supraveghere medicală.

Specialiștii vin în ajutorul persoanelor care suferă de disconfort cu câteva sfaturi practice, care pot fi incluse în rutina zilnică a fiecăruia dintre noi.

  • Este important să se acorde atenție deosebită posturii, atât în timpul mersului, cât și atunci când stați așezați. O poziție incorectă, repetată, poate duce în timp la numeroase afecțiuni, ce provoacă disconfort accentuat. Pentru cei care nu își pot controla poziția, se recomandă utilizarea unui ham sau a unei orteze mobile pentru corectarea posturii spatelui. Dacă dorești o orteza pentru coloana vertebrala la pret decent, interesează-te de un distribuitor de tehnica medicală care te poate ajuta cu o ofertă. Magazinul E-motion dispune de o gamă largă de produse profesionale la prețuri mici, așadar, poți achiziționa o orteza lombara de aici.
  • Sportul, înnotul, mersul pe jos sau cu bicicleta reprezintă exerciții care nu ar trebui să lipsească din viața unei persoane cu dureri lombare. Nu uitați însă de încălzire și stretching pentru a pregăti mușchii și a-i relaxa.
  • Pantofii comozi, cu talpă ortopedică, aderență mare și toc mic reprezintă un alt element important. Pe piață există o gamă largă de produse de acest fel destinată persoanelor cu dureri în zona lombară.
  • Optați pentru o saltea cu fermitate medie și încercați să dormiți pe o parte.
  • Evitați ridicarea greutăților. Dacă este însă absolut necesar, atunci ridicați îndoind genunchii și cu spatele drept, menținând obiectul aproape de stomac.
  • Folosiți un scaun ergonomic și luați pauze regulate de plimbare.

Manifestarea afecțiunilor lombare

Localizarea durerii, intensitatea și frecvența reprezintă aspecte foarte importante atunci când se decide tratamentul și regimul de exerciții recomandate.

În cazul unei luxații sau întinderi musculare, simptomatologia enumeră crampe, rigiditate, spasme, durere care se extinde în zona feselor și chiar pe picior. În cazul afecțiunilor la nivel osos, sau presării nervilor, simptomele sunt însă multiple și pot apărea de nicăieri, tocmai din această cauză este important să le putem observa, pentru a le cataloga corect. Câteva dintre cele mai des întâlnite dureri sunt:

  • Dureri care încep la nivel lombar și coboară pe picior sau pe nervii bazinului
  • Durere care apare brusc și dispare la fel de rapid. Astfel de episoade se pot repeta.
  • Amorțeală sau furnicături în zona lombară, în zona gambei sau a tălpii
  • Durere cauzată de timpul petrecut în șezut sau în picioare

Tratament

Majoritatea celor care suferă de disconfort sau afecțiuni în zona lombară primesc tratament variat, în funcție de seriozitatea și intensitatea durerii. În multe cazuri, durerea dispare de la sine, cu ajutorul unor exerciții de stretching realizate acasă, creme și tratament antiinflamator.

În cazurile mai grave, este necesar să se realizeze analize amănunțite, precum și un consult medical, urmate de terapii invazive și non-invazive. În unele situații, o intervenție chirurgicală reprezintă singura variantă de rezolvare, însă acest lucru se poate decide doar alături de medicul specialist.

Sursă imagini: E-motion.ro