In calitate de antreprenor, ai o multime de responsabilitati de care trebuie sa tii cont in gestionarea corecta a afacerii, iar una dintre ele este utilizarea si intretinerea casei de marcat.
Probabil ca folosesti casa de marcat pentru a fi mai eficient si pentru a tine o evidenta clara a tranzactiilor. Totusi, vine un moment in care trebuie sa te ocupi si de defiscalizarea unei case de marcat.
Daca esti in cautarea unor informatii clare privind acest proces, ai ajuns in locul potrivit. Continua sa citesti!
Sa incepem cu inceputul – ce inseamna defiscalizarea casei de marcat?
Desfiscalizarea unei case de marcat reprezinta procesul prin care o casa este scoasa din uz, pentru ca s-a defectat, pentru ca memoria sa fiscala s-a umplut, pentru ca ca va fi inlocuita cu un model mai performant sau pur si simplu pentru ca punctul de lucru va fi inchis, iar societatea isi va inceta activitatea.
Ce este memoria fiscala a unei case de marcat?
Aceasta memorie are rolul de a acumula progresiv date fiscale, fara ca acestea sa poata fi modificate sau sterse.
Printre altele, in memoria fiscala a aparatului sunt stocate date precum:
- Denumirea si codul de identificare fiscala a emitentului;
- Adresa de la locul de instalare a aparatului;
- Logotipul si seria fiscala a aparatului;
- Datele de sinteza cu caracter fiscal provenite din rapoartele fiscale de inchidere zilnica;
- Orice modificari de parametri care afecteaza interpretarea datelor stocate;
Acum sa trecem la procesul de defiscalizare si la ce pasi trebuie sa urmeze antreprenorii pentru a defiscaliza o casa de marcat.
Conform Ordonantei de urgenta 28/1999, atunci cand are loc una dintre situatiile amintite mai sus, operatorul are rolul de a respecta urmatorii pasi:
- In primul rand, trebuie facuta o programare la Adminsitratia Financiara de care apartine punctul de lucru.
- Operatorul intocmeste dosarul cu documentele solicitate de Administratia Financiara pentru a incepe demersurile de defiscalizare.
- Dupa ce operatorul preia toate datele stocate, casa de marcat este predata la Administratia Financiara.
- In final, numarul de ordine alocat casei de marcat de catre Directia Generala a Finantelor Publice este anulat.
Este important de notat faptul ca toate datele inregistrate in memoria fiscala a casei de marcat trebuie pastrate si arhivate pentru o perioada de minimum 10 ani, aceasta responsabilitate fiind exclusiv a antreprenorului.
Te pregatesti sa iti defiscalizezi casa de marcat?
Defiscalizarea este un proces care poate dura si sunt o multime de lucruri care il pot incetini, in special daca nu ai suficienta experienta si cunostinte privind documentatia necesara.
De aceea, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa ceri ajutorul unei firme specializate in defiscalizare. Reprezentantii acestor firme cunosc pe dinafara intregul proces si au cunostintele si experienta necesara pentru a duce intregul proces la capat fara erori si intarzieri.
Acestia iti vor oferi suportul necesar pentru completarea documentatiei, asigurandu-se ca toate procedurile legale sunt indeplinite.
Tu economisesti timp, in timp ce profesionistii se ocupa de aspectele tehnice si birocratice.
In concluzie, defiscalizarea unei case de marcat este un proces esential pentru orice antreprenor, iar cu suportul si expertiza unei firme profesioniste, acest proces poate fi realizat eficient si fara batai de cap.
Cria Soft Solutions este partenerul de incredere pe care il cautai, oferindu-ti nu doar aparatura fiscala de care ai nevoie, ci si asistenta necesara in procesul de defiscalizare. Nu ezita sa-i contactezi pentru a beneficia de serviciile lor de calitate!