placeholder

De unde a apărut obsesia pentru acid hialuronic

Dacă ești pasionată de îngrijirea pielii, aproape sigur ai auzit de faimosul acid hialuronic. Deși are o sonoritate care îți amintește de orele de chimie, știi deja că nu este un acid ca toți acizii.

Este o substanță pe care o corpul tău o produce din plin, mai ales dacă ești tânără.

Ai, așadar, acid hialuronic în corp încă de la naștere. Atât în piele, cât și în ochi și articulații. Te poți bucura de o piele întinsă tocmai pentru că acidul hialuronic se ocupă să îți mențină țesuturile hidratate.

Cele 5 grame de acid hialuronic pe care le ai în corp, dacă ai 50 de kg, pot susține 30 litri de apă, ceea ce aproape că depășește orice imaginație. Plus că îți menține pielea hidratată, fină şi elastică.

Două lucruri surprinzătoare despre acid hialuronic, pe care probabil nu le știi

Înainte să îl găsești pe toate rafturile cu produse cosmetice, acidul hialuronic (HA) a fost mai întâi vândut pe rafturile cu produse de cofetărie. A fost vândut pentru prima dată publicului larg în 1942, ca înlocuitor al albușului de ou în produsele de panificație.

În ultimele două decenii, cercetătorii au descoperit că persoanele care au în piele mai mult acid hialuronic au o protecție sporită împotriva daunelor radicalilor liberi, inflamațiilor, anumitor tipuri de cancer. Au șanse mai mici să facă artrită, au mai puține afecțiuni oculare și au în general mai puține probleme de sănătate.

Cum ce îți poate schimba viața acidul hialuronic

În special după vârsta de 26 de ani, corpul tău va produce mai puțin acid hialuronic. Pe măsură ce vei avansa în vârstă, acesta va fi din ce în ce mai puţin prezent în piele, făcând loc ridurilor.

Însă nu ai motive să te panichezi! Chiar dacă producția naturală de acid hialuronic descrește în timp, există diferite produse cosmetice cu acid hialuronic. Ce-i drept unele cu o eficacitate moderată, însă altele cu un efect surprinzător.

Produse cosmetice
Există nenumărate produse cosmetice pe bază de acid hialuronic (AH). Dintre toate, însă, serul are o acțiune superioară cremelor sau altor produse care conțin AH.

Acidul hialuronic este valoros pentru orice tip de ten și potrivit și pentru adolescente și pentru femei mature. Însă, dacă ai tenul uscat, cu atât mai mult nu trebuie să-ți lipsească din trusă o cremă sau un ser cu acid hialuronic.

Pentru a avea un efect maxim, aplică orice produs cosmetic cu AH pe tenul ușor umed (după ce ai demachiat tenul în prealabil). Acidul hialuronic intră destul de repede în piele. După ce a fost absorbit și simți pielea uscată, aplică și un produs hidratant, precum o cremă sau un ulei, pentru a profita la maximum de efectul de hidratare a pielii.

Acid hialuronic injectabil
Nu degeaba auzi de acid hialuronic pretutindeni. Obsesia pentru această substanță, în forma sa injectabilă, e oarecum justificată. Injectat, te face să arăți mai tânără și mai atrăgătoare aproape instant. Fără să fie nevoie să te operezi.

Injecțiile cu acid hialuronic pentru față pot face ceea ce serurile, cremele sau suplimentele cu AH nu vor putea niciodată: să elimine cearcănele și ridurile, să facă buze mai pline și mai conturate sau să corecteze nasuri, bărbii și pomeți.

Însă asta nu este tot. În formă injectabilă, AH este ingredientul minune pentru lifting facial, pentru definirea pomeților sau mandibulei și pentru umplerea ridurilor adânci, unde Botoxul nu poate acționa.

Neajunsul principal al injectării cu acid hialuronic este faptul că efectul se păstrează temporar. În funcție de zona injectată, de calitatea produsului, dar și de metabolismul pacienților, poate avea efect între 6 și 24 de luni. Reinjectat însă, va ajunge să aibă efect pe durate vizibil mai mari.

Suplimente
Suplimentele orale sunt folositoare în special când începi să ai riduri.

S-a dovedit că volumul de acid hialuronic din epidermă scade cu până la 60% după vârsta de 25-30 de ani. Având în vedere că organismul produce mai puțin AH, suplimentele cu acid hialuronic completează ceea ce corpul producea în mod natural până la acea vârstă.

Suplimentele ajută pielea să se rideze într-un ritm mai lent și pot reduce discret ridurile existente. Un studiu realizat pe 60 de persoane în anul 2017 a concluzionat că suplimentele cu o concentrație de 120 miligrame (mg) pe zi au avut efect asupra ridurilor laba gâștei. Tratamentul realizat în studiu a avut o durată de 12 săptămâni.

În mod tradițional, acidul hialuronic este de origine animală, însă vestea bună este că tot mai multe suplimente și produsele cosmetice conțin acid hialuronic care provine exclusiv de la plante. Mai exact, prin producerea de enzime într-un proces de bio-fermentare bazat pe bacterii.