Din ce in ce mai multi parinti se plang ca scolarii sunt nevoiti sa care ghiozdane grele, uneori peste puterile lor, acestea fiind incarcate cu manuale, auxiliare, caiete si alte rechizite necesare. Si pentru ca in general parintii si copiii nu pot impune ce materiale sa ia acestia din urma la nu vor fi suprasolicitati, si anume sa aleaga ghiozdane de scoala de calitate, care sa-i ajute sa faca fata cu brio tuturor necesitatilor.
Ghiozdanul trebuie sa fie usor si bine compartimentat
Potrivit Ministerului Sanatatii, greutatea unui ghiozdan de scoala nu trebuie sa depaseasca 10% din greutatea copilului, astfel ca atat ghiozdanul cat si incarcatura sa trebuie sa se incadreze in acesta delimitare. Prin urmare este foarte important ca ghiozdanul sa fie cat mai usor si pentru ca el sa fie si eficient si sa permita asezarea materialelor intr-un mod care sa permita vizualizarea lor usoara si pastrarea in conditii bune, ghiozdanul trebuie sa fie bine compartimentat. Pentru clasele mici, in special, sunt foarte bune cele cu 2-3 compartimente: unul pentru caiete si carti, unul pentru penar si alte rechizite si unul pentru pachetel. De asemenea, este important sa aiba si compartimente laterale, pentru fructe si pentru sticla de apa.
Dimensiunea si materialul, alte criterii importante
Marimea ghiozdanului trebuie sa fie adecvata varstei si inaltimii copilului. Daca se tine cont de acest aspect, va fi transportat cu usurinta, fara sa suprasolicite copilul. Studii recente au relevat faptul ca un ghiozdan nu trebuie sa depaseasca in latime umerii copilului, iar partea inferioara sa se sprijine pe zona lombara a scolarului. Pentru clasa pregatitoare, dimensiunile recomandate ar fi urmatoarele: inaltimea pana in 34 de centimetri, iar lungimea pana la 28 centimetri.
Si materialul este un aspect demn de mentionat. Acesta trebuie sa fie impermeabil, pentru ca in momentul in care copiii sunt nevoiti sa parcurga distanta de la scoala pana acasa si inapoi prin ploaie sau ninsoare, materialele didactice din interior sa fie protejate si sa nu existe riscul deteriorarii lor. Un material bun protejeaza si impotriva uzurii sau a inghetului.
Spatele si bretelele trebuie sa fie buretate
Ghiozdanele de calitate, mai ales pentru elevii din clasele primare, trebuie sa aiba spatele si bretelele buretate. Spatele intarit si prevazut cu un burete gros, invelit cu plasa, ajuta la protejarea spatelui elevului, fiind ergonomic. Acesta imbunatateste postura si permite totodata circulatia aerului, astfel incat micutul sa nu transpire. Bretelele buretate ajuta la purtarea usoara, fara sa existe riscul frecarii. Un astfel de ghiozdan, mai ales daca mai are si manerul buretat, este usor de transportat si de purtat, chiar si pe distante mai lungi de mers pe jos.
Si pentru ca intotdeauna trebuie imbinat utilul cu placutul, este foarte important ca toate aceste aspecte in privinta calitatii ghiozdanului sa fie combinate cu modul in care se prezinta un astfel de accesoriu. Copiii, mai ales cei din clasele primare, sunt atrasi de ghiozdanele care au un aspect colorat, cu ilustratii ce-i reprezinta pe eroii preferati din desenele animate.